ABD’nin ‘Super Star’ı Labrador Retriever

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin ‘Super Star’ı Labrador Retriever
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘American Kennel Club’ tarafından hazırlanan istatistiklere göre, ülkede son bir yıl içinde satılan bir milyon 277 bin 39 köpekten 132 bin 51‘i Labrador Retriever. ABD Başkanı Cliton'un Buggy‘sinin de bir Labrador Retriever olması, bu muhteşem köpeğin ‘Süper Star‘lığını ilan etmesini kolaylaştırmış. German Sheherd Dog, Golder Retriever, Beagle ve Poodle da ABD'de en çok tercih edilen 10 köpek arasında haklı yerini korumuş.

1- Labrador Retriever

Newfoundland'ın yerlisi olan Labrador Retriever 1800 yılında Labrador'dan gelen İngiliz gemileriyle Büyük Biritanya'ya getirildi. Kısa boylu ama son derece sağlam bir köpektir. Tüyleri, sert, sık, dalgasızdır. Su geçirmeyen ikinci bir tüy tabakası vardır. Siyah, sarı, karaciğer kırmızısı renginde olanları vardır. Koku alma duygusu mükemmeldir. Sahibiyle uyum içinde yaşamayı bilir. Bataklık ve sulu arazilerde, avı getirme konusunda mükemmeldir. Yüzyıllar önce, ağlarını toplayan balıkçılara yardımcı olmuştur.

2- Rottweiler

Kökeninin İtalyan Mastifi'nden geldiği sanılıyor. Almanya'daki kendi ismini taşıyan bir kasabada yetiştirildi. 1800'lü yıllarda nesli tükendi. 20'nci yüzyılın başlarında Stuttgart'da toplanan köpek yetiştiricileri sayesinde yeniden popüler hale geldi. Kolay eğitilebilir, dengeli, sakin, itaatkar bir kişiliğe sahip. Çoban ve polis köpeği olarak kullanılabilir. İyi bir bekçi köpeğidir. Çocuklarla arası çok iyi olan Rottweiler, bir kerede 12 yavru doğurabilir.

3- German Sheherd Dog

Dişi çoban köpeklerinin kurtlarla çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı sanılıyor. Yabancı hayvanlara karşı hoşgörülü, yabancılara karşı kuşkulu, sadık bir köpek. Yüzyıllarca koyun sürülerine önderlik etti. Savaşlar sırasında, mayınlı sahalardan geçip haber taşıdı. Almanlar tarafından canlı bomba gibi kullanıldı. İyi bir iz sürücü, eşsiz bir polis köpeğidir. Refleskleri kuvvetlidir. Çabuk saldırıya geçer. Verilen görevi coşkuyla yerine getirir.

4- Golden Retriever

19'uncu yüzyılda İngiltere'yi ziyaret eden bir sirkteki altın renkli köpeklerin bloodhound ile çiftleşmesiyle bu ırkın ortaya çıktığı sanılıyor. Sağlam yapılı bir köpek. Koku alma duygusu iyi gelişmiş. Karada ve suda iyi bir avcıdır. Geniş alanlarda yaşamayı sever. Aile hayatına çok çabuk uyum sağlar. Çocuklara ve bebeklere karşı son derece uysaldır. Davranışları nedeniyle 'Altın kalpli köpek' olarak da bilinir.

5- Beagle

Muhtemelen, Eski İngiliz tazısı ile Harrier'in birleştirilmesiyle elde edildi. Yüksekliği 33-40 santim arasında, ağırlığı ise 8 ile 13 kilo arasında değişir. Duygulu, neşeli, temiz, sakin, hoş görünüşlü bir köpektir. Yaban tavşanı, sülün ve bıldırcın avında uzmanlaşmıştır. Balık avında da kullanılır. İnsanlara eşlik eden köpek olarak da olumlu bir şöhrete sahiptir. Geçmişte avcılar, bu minyatür köpeği, atlarının terkisinde ava götürürlerdi.

7- Coocker Spaniel

Kökeni bin 300 yıl önceye kadar dayanıyor. 800 yıl önce Clumber, Sussex, Welsh Springer, İngiliz Springer, Field, İrlanda Su Spanieli ve Cocker adı altında yedi cinse ayrıldı. İyi huylu, uysal, duygulu bir köpek. Yabancılarla ilişki kurabilir. Yavaş sesle havlar. Çocuklarla arası çok iyidir. Geçmişte av bulma konusunda mükemmeldi. Özellikle çulluk avında kullanılırdı. Şişmanlama eğiliminde olduğu için dikkatle beslenmeli, ipeksi tüyleri sık sık fırçalanmalı. Yaz aylarında kulaklarının içi kontrol edilmelidir.

9- Pomeranian

Prusya'nın Pomeranya bölgesinden gelmiştir. Ortalama 5 kilo ağırlığındadır. Renkleri, beyaz, kızıl, portakal, siyah ya da gri olabilir. Canlı, neşeli, gururlu, itaatkar bir köpektir. Yabancılara havlama eğilimi vardır. Önceleri bir bekçi ve çoban köpeğiydi. Rönesans döneminde lüks köpek olarak kabul edildi. Yavruları, doğduklarında çok küçük ve narin olur. Üç yavru, bir insanın avucuna sığabilir.

10- Yorkshire Terrier

İngiltere'de madenciler tarafından, maden tünellerini işgal eden fareleri yakalaması için geliştirilmiş. 23 santim yüksekliğinde, 3,5 kilo ağırlığındadır. Başındaki tüyler o kadar boldur ki, beslenebilmesi için tepede bir bantla tutturulması gerekir. Tüm Terrierler gibi, canlı, cesur, sahibine itaatkar, inatçı, yabancılara karşı kuşkucudur. En küçük bir seste dikkat kesilir. Bekçi köpeği olarak kullanılabilir. Dişileri zor doğum yapar. Yavruları, doğduklarında siyah renkte olur. Tüylerinin rengi bir yıl sonra standartlara uygun hale gelir.

8- Dachshund

Resmi, eski bir Mısır firavununun mezarında görüldü. 19. yüzyılın sonunda mükemmelleştirildi. Kısa, uzun ve tel tüylü olmak üzere üç ayrı türü vardır. Cesur, inatçı, gururlu, neşeli, duygulu ve kompleksiz bir kişiliğe sahiptir. Büyük Britanya, Almanya ve İsviçre'de av sporunda kullanılır. Köpek yetiştiricilerinin çoğu, bu zeki ve dost hayvanı, insanlara eşlik etmesi için üretiyor. Havlama eğilimi yüksek bir köpek olduğu için, bekçi köpeği olarak kullanılabilir.

6- Poodle

Bu cins Fransa'da Kaniş olarak bilinir. Adını Fransızca ördekten almıştır. Çünkü, avını bataklıktan alıp getirme özelliği vardır. Günümüzde, neredeyse soyu tükenmiş olan Fransız Su Köpeği ile Barbet cinsinden üretilmiştir. Avcılık özelliğini atası Barbet'ten almıştır. Standart, minyatür ve oyunca diye bilinen üç türü vardır. İyi huylu, çok zeki, cesur, neşeli, duyarlı ve eğitilebilir bir köpektir. İşitme ve yön bulma duyuları mükemmeldir. Söylenen sözleri, diğer köpeklere göre daha kolay algılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!