ABD, Ladin'i vurmak için Rusya'dan üs isteyecek

Güncelleme Tarihi:

ABD, Ladini vurmak için Rusyadan üs isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2001 01:47

ABD, Suudi terörist Usame bin Ladin'e ev sahipliği yapan Afganistan'ı cezalandırmak için geri sayıyor. ABD'nin saldırıda Rusya'nın eski Sovyet üslerini de kullanmak için Moskova ile görüştüğü bildiriliyor. Moskova izin verirse bir zamanlar Afganistan'da karşı cephelerde savaşan eski iki süper güç, yan yana savaşacak.

New York ve Washington saldırılarının ardından Usame bin Ladin olduğunu açıklayan ABD yönetimi, Suudi teröristi besleyen Afgan yönetimini cezalandırmaya hazırlanıyor. ABD'nin saldırıda, müttefik üslerin yanı sıra eski Sovyet Cumhuriyetleri'ndeki üsleri de kullanabileceği iddia ediliyor. Rusya ise şimdilik bu seçeneği reddetti.

Washington hava, deniz ve kara operasyonu için planlar yapıyor. ABD'nin Körfez ve Hint Okyanusu'ndan operasyon düzenleyebileceği, ancak kara harekatı kaçınılmaz olduğunda Pakistan ya da Rusya'dan yardım isteyebileceği öne sürülüyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard L.Armitage, bir grup Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisiyle Moskova'ya gidip Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Vyacheslav Trubrikov ile görüşecek. Ancak Rusya Savunma Bakanı Sergei Ivanov, Rusya'nın NATO güçlerinin Orta Asya ülkelerine konuşlandırılmasına karşı olduğunu açıkladı.

ABD, Pasifik Okyanusu'nda nükleer tatbikat yapmayı planlayan Rusya'dan, bu tatbikatını ertelemesini istedi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu hafta yapılması planlanan stratejik nükleer bombalama tatbikatını iptal etti.

TACİKİSTAN GÖNÜLSÜZ

Tacikistan'ın, Afganistan'ı havadan vurmak için ABD'ye hava sahasını kullandırmaya istekli olmadığı belirtildi. Almatı'da bir basın toplantısı yapan Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, ‘‘Durumu artısıyla eksisiyle iyi tartmak gerekir. Hava harekatı bir şeydir, sonuçları başka bir şey’’ dedi. Akilov, komşu Afganistan'ın bombalanması halinde, bu ülkeden Tacikistan'a mülteci akını olacağına dikkati çekti ve ABD'ye destek konusunda karar vermeden önce, dünya kamuoyunun görüşünü de gözönüne alacaklarını söyledi.

Pakistan'dan işbirliği sözü

Pakistan İstihbarat Servisi Başkanı General Mahmud Ahmed, Washington'da Amerikalı yetkililerle görüştü. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Joseph Biden, Ahmed'in Amerikalı yetkililere işbirliği sözü verdiğini belirtti.

35 BİN YEDEK ASKER GÖREVE ÇAĞIRILDI

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, 35 bin yedek Amerikan askerini göreve çağırdı.
Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, ilk etapta hava kuvvetlerninden 13 bin, kara kuvvetlerinden 10 bin, deniz kuvvetlerinden 7 bin 500, donanmadan 3 bin ve sahil korumadan 2 bin kişi olmak olmak üzere toplam 35 bin 500 yedek asker göreve çağrılacak.

ABD Başkanı George Bush, Pentagon'a 50 bin civarındaki bütün silahlı muhafızlar, özel kuvvetler ve yedek birlikleri göreve çağırma yetkisini onaylamıştı.

‘Bunker Buster’la avlayacak

Dünyanın en büyük silah gücüne sahip sahip ülkesi ABD, aşırı dinci İslami terörizmin yuvalarını yok etmek için modern silahlarını seferber edecek. Washington'un 1 numaralı hedefi Usame bin Ladin Afganistan'da sürekli yer değiştirdiği, mağaralarda yaşadığı için ABD, ‘bunker buster’ diye anılan sığınakları havaya uçuran akıllı bombalarla saldıracak.

B52

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kullandığı B-52 ağır bombardıman uçakları, operasyonlarda kilit rol oynuyor. Ağır görünümleri nedeniyle ‘Uçan Kale’ diye anılan B-52'ler bir sortide 20 adet Cruise (seyir) füzesi atabiliyor. Büyük olasılıkla uzun menzilli uçaklar Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Üssü'nden havalanacak. B-52'lerin attığı bombaların tanesi 600 dolar (yaklaşık 850 milyon lira).

F-117

Hayalet uçaklar, radarlara yakalanmadan mevzilere yaklaşabiliyor. 1 tonluk laser güdümlü bomba taşıyan bu uçaklar, operasyonda önemli rol oynuyor.

B2

NATO'nun Yugoslavya'ya düzenlediği hava operasyonunda kullanılan B2'ler 16 birer tonluk bomba taşıyabiliyor. Radarlarca saptanması zor olan bu uçaklar, ayrıca yeraltı sığınaklarını delen ‘akıllı bomba’ diye anılan ‘bunker buster’ları fırlatıyor.

Sığınak delici füzeler

Güdümlü Bomba Üniteleri (GBU) diye anılan akıllı füzeler yön bulma teknolojisi sayesinde hedefe kilitlenip, yeraltı sığınaklarını dahi yok edecek imha gücüne sahip. ABD'nin Usame bin Ladin'e karşı GBU-15, GBU-28 füze sistemlerini harekete geçirmesi bekleniyor.

Tomahawk füzeleri

‘Savaş baltası’ diye anılan 5.5 metre boyundaki Tomahawk güdümlü füzeleri 1600 km menzilli. Düşman üzerinde en büyük etki yapan özelliği, yakalanmadan geldiği için aniden ortaya çıkması ve beklenmedik bir baskın biçiminde vurması. Bu özellik düşmanın da moralini çökertiyor. Bu füzeler savaş gemisi ya da uçaklardan atılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!