ABD: Irak savaşabilir

Güncelleme Tarihi:

ABD: Irak savaşabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2002 12:21

ABD, Irak'a 'müdahale'yi tartışırken, bir yandan hasmının gücünü tartıyor. Yetkililere göre 'Irak savaşabilir ancak eskisi gibi değil'.

ASKERİ GÜÇLER
IRAK:
Asker sayısı:
-350-400 bin asker,
-6 Cumhuriyet Muhafız tümeni,
-17 askeri tümen.
Silahlar:
-2000 muharebe tankı (Bu sayının 500`ü T-72),
-1000 zırhlı keşif aracı (BDRM-2),
-2000 zırhlı personel taşıyıcı (BTR-60),
-200 kundağı motorlu top,
-1500 çekicili top.
Hava gücü:
-200-300 avcı ve saldırı uçağı. (MİG-21, MİG-23, Mirage F1, Su-22),
-100 avcı helikopteri (Mi-24).
Hava savunması:
-400 karadan havaya füze rampası (SA-2, SA-3, SA-6),
-1000 kadar taşınabilir karadan havaya füze (SA-7),
-6000 uçaksavar.
Füzeler:
-Kısa menzilli (90 milden az menzilli) karadan karaya atılan füzeler,
-Muhtemelen birkaç Scud füze ve rampası.
BÖLGEDEKİ AMERİKAN GÜÇLERİ:
-Bahreyn`de üslenmiş Amerikan 5. Filosu: 1 uçak gemisi, birkaç kruvazör, destroyer ve Cruise füze fırlatma kapasitesi olan denizaltlarından oluşuyor.
-Suudi Arabistan, Kuveyt ve Türkiye`deki üslerde bulunan hava kuvvetleri,
-Katar ve diğer yerlerde önceden mevzilenen ağır askeri mühimmat,
-Suudi Arabistan ve Kuveyt`te patriot füze birlikleri.
ABD yöneticilerinin bir rejim değişikliğinden söz ettiği Irak'a harekat olasılığı tartışmaları sürerken, Amerikalı yetkililer, Irak ordusunun eskisi gibi olmamasına rağmen savaşabilecek gücü bulunduğunu açıklıyor.

Amerikan ''Associated Press'' ajansının haberine göre, Amerikalı yetkililer, Afganistan'daki gibi az sayıda özel kuvvet ve Amerikan hava saldırısı desteğindeki isyancı grupları öne çıkaran bir savaşın Irak lideri Saddam Hüseyin'i muhtemelen deviremeyeceği görüşünde.

Taliban rejiminin tersine Irak'ın büyük bir ordusu, modern hava savunma sistemleri, kısa menzilli balistik füzelerinin olduğu belirtiliyor. Ayrıca Amerikan istihbaratı, Irak'ın kimyasal ve biyolojik silah depoladığına inanıyor.

Irak'ın BM silah denetçilerinin ülkeye geri dönmesine izin vermemesini ABD'nin Saddam karşıtı bir saldırıya gerekçe kılabileceği,ancak Ortadoğu'daki geniş Amerikan varlığının takviye olmadan bir kara savaşını başlatacak durumda olmadığı belirtiliyor.

ASKER SAYISI

1991 yılındaki Körfez Savaşı öncesi dünyanın 4. büyük ordusunu barındıran Irak, bugün asker sayısının yarısından çoğunu yitirmiş olsada halen 350-400 bin askere sahip. Körfez savaşı öncesi bölgesel güç olmayı hedefleyen Irak'ın askeri gücü, bugün Saddam'ı iktidarda tutmak ve isyanlara karşı savaşabilmek üzere düzenlenmiş durumda.

Düzenli ordu kuzey ve güneydoğu kesimlerinde, en iyi askerlerden oluşan Cumhuriyet Muhafızları'nın büyük kısmı Saddam'ın özel korumaları olarak Bağdat yakınlarında duruyor. Ülkenin kuzeyinde ve güneyindeyse Körfez savaşı sonrası yasak bölgeler oluşturularak, ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçakları buralarda rutin devriye uçuşları yapıyor.

TANK, UÇAK VE FÜZELER

Irak'ın elinde 2 bin tank bulunuyor. Bu tankların ancak birkaç yüzü, modern T-72'lerden oluşuyor. Bunun yanı sıra Irak'ın birkaç yüz savaş uçağı ve avcı uçakları da var. Ancak son 10 yıldır devam eden BMyaptırımları nedeniyle bunların ne kadar etki gücüne sahip olduğu açıkdeğil.

Amerikan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Anthony Cordesman, Irak'ın 10 yıldır önemli bir askeri modernizasyon yapmadığını açıklıyor. Irak'ın elindeki balistik füzelerin de 145 kilometreyi aşan hedefivuramayacağı belirtiliyor. Ancak Amerikalı savunma uzmanları, bu füzelerin menzillerinin İsrail gibi hedefleri vuracak şekilde kolaylıkla genişletilebileceği görüşünde. Körfez savaşından kalma gizlenmiş birkaç Scud füzesi olabileceği de düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!