ABD ihlalci pilotlara uçuş yasağı getirdi

Güncelleme Tarihi:

ABD ihlalci pilotlara uçuş yasağı getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Türkiye’nin ABD’ye verdiği notanın Büyükelçi yerine daha alt kademede bir görevliye teslim edilmesinin önemli olmadığını savundu. Bilman, "Hangi düzeyde (görevli) çağrıldığı çok dikkat çekici bir husus değildir. Önemli olan ilgili ülke nezdinde yapılan girişim ve girişimde kullanılan ifadeler ve verilen notadır" dedi.

İhlalde bulunan Amerikalı pilotlara uçuş yasağı getirildiği öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı’nın dün haftalık basın toplantısında konuşan Bilman, ABD uçaklarının Türk hava sahası ihlaline ve ABD’ye verilen notaya ilişkin sorularını yanıtlarken, şunları söyledi:

PİLOT HATASINDAN

ABD tarafına nota verilirken, kendilerinden de bir ön izahat istendi. Amerikalı yetkili bize ’Evet bir ihlal oldu doğrudur. İhlal pilot hatasından kaynaklanmıştır. Bu tür ihlallerin tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri en kısa zamanda alacağız. Türk tarafının elinde yeni bilgiler varsa da bunlar çerçevesinde de gerekli adımları atacağız’ dedi.

ABD İLE GÖRÜŞMEDİK

ABD ile Irak’tan çekilme konusunda bir görüşme yapılmadı. ABD’nin bu konuda yürüttüğü çalışma, Irak merkezi yönetiminin tüm ülke çapında güvenliği sağlamasına yönelik çalışmadır. Bizim açımızdan önemli olan da bu şekilde sorumluluğun çeşitli etnik gruplara, yerel güçlere verilmesi değil, doğrudan Irak merkezi hükümetine devridir. Bugün yapılanın da bu olduğu anlaşılıyor.

YENİ KOORDİNATÖR GÖRÜŞMEDİ

Türkiye’nin terörle mücadele özel temsilciliğine yeni atanan Rafet Akgünay, bugüne kadar ABD’nin terörle mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston ile görüşmedi.

SARKOZY’NİN DANIŞMANI GELDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin dış politika danışmanı Jean David Levitte’in, Türkiye ziyareti, hem bir tanışma ziyareti oldu, hem de ilişkilerin gözden geçirilmesine imkan sağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!