ABD heyeti Çin'den somut ekonomik tavizler sağladı

Güncelleme Tarihi:

ABD heyeti Çinden somut ekonomik tavizler sağladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 10:15

ABD’li bir yetkili, Çin ile gerçekleştirdikleri, stratejik ve ekonomik konuların masaya yatırıldığı yıllık görüşmede, Çinli “Kör Avukat” olayının yarattığı diplomatik gerginliğe rağmen, Pekin yönetiminden somut ekonomik tavizler sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki görüşmelerde, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve onların Çinli mevkidaşları bulundu.

Görüşmeler resmen sona ermeden özel açıklamalarda bulunan üst düzey bir ABD’li yetkili, Çin’den telefonla gerçekleştirdiği bir brifingle, Pekin’in ekonomik açıdan hiç olmadığı kadar tavizkâr bir tutum sergilediğini, piyasada rekabetçiliğe yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Konuya ilişkin Çinli yetkilerin açıklamaları da gün içinde bekleniyor.

Clinton görüşmelerin başında, “Ülkelerimiz tamamen ve kaçınılmaz biçimde birbirine bağımlı hale geldi” dedi ve şöyle devam etti: "Bizim için gelişen bir Çin iyi bir şeydir ve gelişen bir ABD de Çin için iyidir."

Geithner da aynı toplantıda Çin'in ihracattan çok, yurt içi tüketime önem vermesi gerektiğini ve devlet şirketlerinin kapasite artırması yerine özel şirketlerin yaratıcılığına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Görüşmelerde, Çin yönetiminin de ABD'nin gümrük uygulamalarından şikayet ettiği belirtildi.

ABD ve Çin arasında, Pekin'de devam eden görüşmelerde Washington yönetimi, İran ve Suriye konusunda farklı bir tutum takınan Pekin yönetimini ikna etmeye de çalışıyor. Kritik görüşmelerde ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

"ÇEN ABD'YE EĞİTİM İÇİN GİDEBİLİR"

Çinli görme engelli muhalif Çen Guangçeng'in ev hapsinden kaçıp Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınmasıyla iki ülke arasında oluşan diplomatik gerginliğinse, görüşmelere yansımadığı anlaşılıyor.

Çen'in ABD'de yaşamak istediği yönündeki haberlere karşılık, bugün Çin'den çözüm önerisi niteliğinde bir yanıt geldi.

Çin'in Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, avukat olan Çen'in ABD'ye gitmek için, "hukuka uygun bir biçimde, normal yollara başvurabileceği" belirtildi.

Bakanlık sözcüsü Liu Weimin yaptığı açıklamada, Çen'in bir Çin vatandaşı olarak, yurt dışı eğitim programlarına başvurabileceğini ve kabul edilirse, ABD'ye gidebileceğini söyledi.

Bu yolla, diplomatik bir krizin de önüne geçilebileceği düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!