ABD her an vurabilir

Güncelleme Tarihi:

ABD her an vurabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Körfez'de gerginlik yine doruğa çıktı. ABD bu kez Irak'ı uyarmadan vurmaya hazırlanıyor. Umudunu BM Genel Sekreteri'ne bağlayan Irak ise, sonuç alamadı.

Irak Yönetimi dün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a son kez çağrıda bulunarak, Amerikan saldırısını durdurmasını istedi. İktidardaki Baas Partisi'nin yayın organı El Tevra Gazetesi, ‘‘Amerikan boğasının kapıldığı histeriyi durduracak tek makam BM Güvenlik Konseyi ve Genel Sekreter'dir’’ dedi. Ancak BM, Bağdat'taki personelini geri çekerken, Kofi Annan son Irak krizine diplomatik bir çözüm bulmak için girişimde bulunmaya niyeti olmadığını bildirdi.

Kurtuluşu yok

Körfez'e güçlerini yığmaya devam eden ABD ise Irak'ın kapılarını silah müfettişlerine yeniden kapaması yüzünden çıkan krize hiçbir diplomatik çözüm bulunamayacağını açıkça ilan etti. Irak'ı uyarmaya gerek duyulmadığını belirten Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, bir askeri harekat durumunda Irak'taki sivillerin yaşamı konusunda son derece dikkatli davranmayı düşündüklerini de belirtti ve Saddam'ın, sivilleri katlederek, ‘‘ABD'nin bombaları masum insanları öldürdü’’ propagandası yapabileceğine dikkati çekti.

Saddam sonrası

ABD, ‘‘Saddam sonrası rejimden’’de söz etmeye başladı. Irak'ta insan haklarını ihlal etmeyecek ve komşuları için tehdit oluşturmayacak bir rejimi gündeme getiren Albright, ‘‘Böyle bir rejimle birlikte çalışmayı isteriz’’ diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı, Saddam karşıtı Irak muhalefet gruplarıyla birlikte çalıştıklarını, onlara yardım ettiklerini kaydetti ve ‘‘Bu gruplara artık daha aktif bir şekilde destek olacağız’’ dedi.

İncirlik için talep yok

ABD'nin, Irak'a karşı düzenlenecek askeri harekat sırasında İncirlik Üssü'nü kullanmak için Ankara'dan herhangi bir talepte bulunmadığı öğrenildi. Amerikalı yetkililer, ‘‘Bölgedeki müttefiklerimizin bize destek vereceğine inanıyoruz’’ demekle yetiniyor.

139 uçak gitti

Bu arada Pentagon'dan verilen bilgiye göre Körfez'e gönderilen savaş uçağı sayısı, daha önce belirtildiği gibi 129 değil; 10 tanker uçağıyla birlikte 139 oldu. Savunma Bakanı William Cohen geçtiğimiz çarşamba savaş uçaklarıyla 3 bin askerin Körfez'e kaydırılması emrini imzalamıştı.

Kara Şahinler Kuveyt sınırında

ABD'nin Kuveyt-Irak sınırındaki gözleme operasyonlarında Apache helikopterleri yer alıyor. Kuzey Carolina'daki Ulusal Muhafız birliklerinden gelen bu helikopterler, Alabama eyaletinde üslenen Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerine eşlik ediyor.

Uçak gemileri hazır

ABD Başkanı Bill Clinton'ın 11 Kasım tarihli emriyle Körfez'e takviye kuvvetlerin gönderilmesine başlandı. Amerikan uçak gemisi USS Enterprise'daki uçaklar da dahil olmak üzere bölgede 139 savaş uçağı bulunuyor. Takviye kuvvetler arasında 18 adet B-52, B-1 bombardıman uçakları ve 12 adet F-117A hayalet uçak var.

Clinton, yeni silah deneyecek

Irak'a karşı operasyonun günlerce sürebileceği ifade edilirken CBS Televizyonu, Pentagon'un, harekat sırasında yeni silahları deneyeceğini de bildirdi. Yeni bombaların, pilotun onları havaya bırakıp geri dönmeye başlamasına rağmen, hedefi büyük bir isabetle vurabildiği belirtildi.

Harekatın yaklaştığının bir diğer göstergesi de, ABD Başkanı Bill Clinton'ın Amerikan Kongresi liderleriyle temasları oldu. Clinton, Senato Çoğunluk Grubu lideri Trent Lott ve Temsilciler Meclisi Azınlık Grubu lideri Richard Gephart'a olası Irak operasyonu hakkında bilgi verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!