ABD Göçmenlik Bürosu 2006 raporu: Dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

ABD Göçmenlik Bürosu 2006 raporu: Dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2016 00:02

Hürriyet’in New York temsilcisi gazeteci Razi Canikligil’in ‘ABD Gizli Belgelerinde Fethullah Gülen’ kitabı, ABD Göçmenlik Bürosu’nun 10 yıl önce Gülen’e bakışını ortaya koyuyor. Daha önce Gülen’in yeşil kart davasını ve aralarında ABD gizli servis örgütü CIA’in eski elemanlarının yer aldığı sponsorlarının listesini ortaya çıkaran Canikligil, kitabında Göçmenlik Bürosu Raportörü David Spaulding’in 19 Ocak 2006’da kaleme aldığı rapora yer verdi. Raporda FETÖ elebaşı Gülen hakkında şu bilgilere yer veriliyor:

Haberin Devamı

İSLAMCI, KOMÜNİST VE LAİKLERE ALTERNATİF
‘Gülen Hareketi’ İslamcı siyasi partilere ve batılılaşmış laiklik yanlılarına ve komünistlere bir alternatif olmuştur.

Gülenci kurumları belirlemek çoğunlukla zordur, çünkü izledikleri tasavvufçu gelenek ile kendilerini nadiren tanımlıyorlar.

Türk Hükümeti ‘milliyetçi’ değeri nedeniyle birçok Gülen müessesesini benimsemiş bulunmakta.

ABD Göçmenlik Bürosu 2006 raporu: Dikkat edin



ORTADOĞULU ERKEKLER BURAYI ZİYARET EDİYOR
Laiklik yanlısı askeri ve siyasi kesim, özellikle genç ve şehirli profesyonellerle ilgili oldukları için Bay Gülen’in artan popülerliğine ve Gülen Hareketi’ne, tepki gösteriyor.

Bir “ruhani lider” olarak Gülen’in karmaşık ve son derece özel olan birçok faaliyetlerine dikkat edilmelidir.

Gülen’in yaşadığı Pensilvanya’daki bir yerel memura göre, önemli sayıda “Ortadoğulu” erkeğin düzenli olarak burayı ziyaret ettiğine inanılıyor.

Fethullah Gülen’in, hükümetini yıkmak ve şeriat yasasına dayalı bir İslami hükümet kurmak amacı ile Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunduğu iddia edilmiştir. Taraflar (ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Adalet Bakanlığı ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı) bu iddiayı desteklemek için hiçbir beyan ortaya koymamıştır.

AMACI TÜRK HÜKÜMETİNİ DEVİRMEKSE SAKLAMIŞTIR
Eğer Bay Gülen’in niyeti ABD hükümetini veya Türkiye hükümetini devirmekse, kendisi bunu kâfi derecede saklamıştır. Eğer bu durumu oluşturan başka kaynaklar varsa, bunlar USCIS’e (ABD Göçmenlik Bürosu) sunulmuş değildir.

Fethullah Gülen’in herhangi bir terörist faaliyette yer aldığı görülmemektedir ve Gülen Hareketi terörist örgütler listesinde yoktur. Ayrıca, Bay Gülen’in gelecekte terörist faaliyetlerde muhtemelen yer alacağı şeklinde USCIS’e hiçbir kanıt sunulmuş değildir. (NOT: USCIS, bu rapor sonrasında Gülen’in başvurusunu reddetse de Gülen, Pennsylvania eyaletindeki Federal Mahkeme’de açtığı davayı kazanarak Yeşil Kart almaya hak kazandı).

ABD Göçmenlik Bürosu 2006 raporu: Dikkat edin



'GÜLEN'İN EVİNDE BOĞAZ'DA UÇAN F-16 FOTOĞRAFI GÖRDÜM'
CANİKLİGİL’in kitabında zamanında gündeme gelmeyen önemli bir ayrıntı da anlatılıyor. 4 Haziran 2010 tarihinde ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’a (WSJ) özel röportaj veren Fetullah Gülen, Mavi Marmara krizi dolayısıyla AK Parti ile fikir ayrılığına düştüğünün ilk açık mesajını vermişti. Gülen, İsrail’le yaşanan krizden hükümeti sorumlu tutuyordu. WSJ muhabiri Joe Lauria’ya, organizatörlerin yardımı göndermeden önce İsrail ile bir anlaşma yapmaları gerektiğini söylüyordu. ‘Münzevi İmam Gazze filosunu eleştirdi’ başlığıyla yayınlanan haberde, o sıralarda dikkat çekmeyen bir ayrıntı gizliydi. Gülen’in siyasi kimliği konusunda uzun yıllardır kafa karıştıran bir profil çizdiği belirtilen yazıda, muhabir Lauria, Gülen’le görüşmek üzere beklediği koridorda gözüne ilişen bir fotoğraftan bahsediyordu: İstanbul Boğazı üzerinde uçan Türk F-16 uçağının fotoğrafı! 

İADE DOSYASI KABUL EDİLİRSE TÜRKİYE'Yİ FEDERAL BAŞSAVCI TEMSİL EDECEK
FETULLAH Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusu da Canikligil’in kitabında ayrıntılarıyla anlatılıyor. Buna göre, ABD Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin sunacağı delilleri yerinde görür de dosyayı Pensilvanya’daki Federal Mahkeme’ye gönderirse, 1981’de yürürlüğe giren iade anlaşması koşulları gereği Türkiye’yi özel avukatlar değil, ABD’li federal başsavcı temsil edecek. Davaya bakacak olan yargıç ise mahkeme kâtibinin fihristindeki eyalet bölge yargıçları listesinden değil, federal yargıçlar listesinden kura ile seçilecek. İade hakkında son kararı ise ABD Dışişleri Bakanı verecek. Mahkeme, iade için olumlu karar verse bile temyiz yolu açık. Son aşama ise ABD Anayasa Mahkemesi. Gülen için burada da iade kararı çıkarsa son olarak ABD Dışişleri Bakanı’nın imzası gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!