ABD Elçisi’ni yadırgadım

Güncelleme Tarihi:

ABD Elçisi’ni yadırgadım
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2001 00:00


Tekin ATAY / RİZE, DHA
Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'e kamuoyu desteğinin yanında, siyasi olarak da güvenlerinin tam olduğunu ve kendisine her konuda destek vereceklerini söyledi. ABD Büyükelçisi Robert Pearson'ın Kemal Derviş'e siyasi destek amacıyla liderleri ziyaret etmesi konusunda ise Yılmaz, ‘‘Ben de yadırgadım’’ dedi.

İnceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Rize'ye gelen Yılmaz, dün sabah bir basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, Derviş'i Amerika'dan davet eden iradenin siyasi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘‘Adamı oradan getirip görevlendirdikten sonra siyasi destek olmaması düşünülebilir mi? Ama Türkiye'de her ekonomik programın uygulanmasında çıkarları bozulan, spekülasyon yaratan çevreler var. Bunlar yine faaliyettedir. Bunlar açıkça enflasyonun düşmesini istemeyen çevrelerdir. Yıllardan beri enflasyonla nemalanmışlardır. Ama bu hükümet bütün zorluklarını bilerek enflasyonu düşürmekte kararlıdır.’’

Yılmaz, Derviş'in 4'üncü ortak olduğu yolundaki söylemleri de, ‘‘Sayın Derviş, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı'dır. 55. hükümette Güneş Taner'in, 57. hükümette Recep Önal'ın yürüttüğü görev neyse, Sayın Derviş'inki de odur’’ diye yanıtladı.

PROGRAM BİZİM

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Pearson'ın Derviş'e siyasi destek verilmesi amacıyla yaptığı ziyareti de değerlendiren Yılmaz, şunları söyledi:

‘‘Büyükelçi bana da geldi. Programa destek verip vermediğimizi sordu. Desteğimizin yüzde 99 değil yüzde 100 olduğunu, çünkü bunun bizim programımız olduğunu söyledim. Hükümetin başlattığı, Kemal Derviş'in bürokratlarla hazırlayıp önümüzdeki hafta hükümete getireceği böyle bir programın arkasında siyasi irade olup olmadığını büyükelçinin tahkik etmesini ben de yadırgadım. Ama bana böyle bir soru yöneltince bunun bizim programımız olduğunu bir kez daha vurguladım. Basında yer alan bazı spekülasyonlar sadece iç kamuoyunda değil diplomatik çevrelerde ve yurt dışında bu tür yansımalar yaratabiliyor. Onun için basının da bu konularda daha dikkatli olması gerekiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!