ABD Dışişleri Bakanı Kerry iftar verdi

Güncelleme Tarihi:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry iftar verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2013 10:24

John Kerry, Ramazan ayı dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'nda iftar verdi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile bazı Türk toplumu temsilcilerinin de katıldığı iftarda, Obama yönetimi yetkilileri, Washington'daki başta Müslüman ülkelerden olmak üzere yabancı misyon şefleri, dini liderler, sivil toplum temsilcileri ve Kongre üyeleri de hazır bulundu.

Haberin Devamı

Konuşmasına "Selamun Aleyküm" diyerek başlayan Dışişleri Bakanı, Müslüman dünyasının en kutsal ayını kutladıklarını hatırlatarak, bu dönemin dua ve barışçıl düşünceler, merhamet ve hayır ayı olduğunu kaydetti. "Dolayısıyla, sizlerin, ABD'deki milyonlarca Müslüman'ın ve dünya genelindeki Müslümanların ramazanı kutlu olsun" diyen Kerry, bu sözleri söylerken "Ramazan-ı Kerim" ifadesini kullandı.

Kerry, ABD'de dini özgürlüğün ilk savunucularından biri olan ülkenin kurucu babalarından Benjamin Franklin'in, "Constantinople'deki (İstanbul) bir müftü bile, bize Müslümanlık konusunda vaaz vermek için misyoner gönderirse, kendi ibadet hizmeti için bir minber bulacaktır" sözünden alıntı yaptı ve bireylerin dini görevleri için kürsü bulabilmesi ve açık ve özgürce ibadetini ifşa edebilmesinin Amerika'nın ana değeri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry iftar verdi

4 KONUDA ORTAKLIK GEREKLİ: BARIŞ, REFAH, İNSANLAR VE GEZEGENİN GELECEĞİ
Amerikan tarihinde de her zaman her şeyin doğru yapılmadığını, tarih boyunca dini farklılıklardan kaynaklanan ayrılıklarla mücadele ettiklerini dile getiren Kerry, "Ama bugün gururla söyleyebilirim ki, hiçbir yer, burası kadar, özgürce ibadet edebilmeleri için birbirinden farklı topluluklara ve insanlara kucak açmadı. Bugün Amerika'nın dini topluluklarının çeşitliliği ve yurtseverliği, hepimizin gücünün kaynağı ve ibadet özgürlüğü paylaştığımız geleneğin güçlü bir hatırlatıcısı; çokluktan gelen teklik. Birçok inançtan, birlikte tek bir ortak ülke için ayaktayız" dedi.

ABD olarak inançları ile kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu ifade eden Kerry, bu nedenle birbirine karşı daha iyi anlayış geliştirmekten bahsetmenin yeterli olmadığını, bunun yanında karşılıklı saygıyı güçlendirmek ve özgürlüğün altını çizmek gerektiğini dile getirdi.
Kerry, bu noktada, herkesin birbirine karşı olan yükümlülüğünü yerine getirmesi için, "barış, refah, insanlar ve gezegenin geleceği" olmak üzere 4 konudaki ortaklığın kritik önemde olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Bu ortaklıklardan bahseden Kerry, "hemen her kutsal kitabın Tanrı'nın yarattıklarına saygıyı talep ettiğini ve Tanrı'nın ilk yaratımını korumayı ve sürdürmeyi bir göreve dönüştürdüğünü" anımsatarak, bu noktada iklim değişikliğine karşı önlemlerin önemine işaret etti.
Tüm din ve felsefelerin barıştan söz ettiğini belirten Kerry, Ortadoğu ziyaretini anımsatarak, bölgede İsrail ile Filistinliler, Sünni ile Şiiler, diğer birçok azınlıklar arasında kalıcı barış ihtiyacına vurgu yaptı.

Kerry, refahın önemine dikkati çekerek, "Tahrir Meydanı, Tunus'ta sokak satıcısı, bunlar dini motivasyonlu devrimler değildi. Onlar, hükümetlerin, ihtiyaçlarına karşılık vermedeki yetersizliklerinden yılmış bireylerin saygı ve fırsat talepleriydi" dedi. Bu nüfusların haysiyet ve fırsat taleplerine cevap vermek için yeni ve yaratıcı ortaklıklar gerektiğini belirten Kerry, bunun hükümetlerin ötesine geçmesi ve iş adamları ile sivil topluma uzanması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

İnsanlar arasındaki ortaklıklara gelince de, bakanlık olarak, dünya genelinde dini topluluklarla temasları artırmak için ilk kez inanç bazlı ofis kurduklarını belirten Kerry, "Bu çabaları önümüzdeki günlerce daha çok duyacaksınız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!