ABD’den de ‘Haydi Kızlar Okula’

Güncelleme Tarihi:

ABD’den de ‘Haydi Kızlar Okula’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2005 01:35

Kız çocuklarının okula gidebilmesini sağlamak amacıyla sürdürülen ‘Haydi Kızlar Okula Kampanyası’ için ABD Kongresi yaklaşık 14 milyon YTL tahsis etti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 53 ilde sürdürülen kampanyada kontrollü kullanılacak bu paranın önemli bir kısmıyla kız yurtları yapılacağını belirtti.

İLKÖĞRETİM çağında olduğu halde herhangi bir nedenle okula devam edemeyen kız çocuklarının okula gidebilmesini sağlamak amacıyla 2003 yılında başlatılan ‘Haydi Kızlar Okula Kampanyası’na ABD’den 9 milyon dolarlık mali destek geldi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kampanyanın 2005 hedeflerini açıklarken, 2 yılda ‘ilköğretime devam ettirilmeyen 120 bin kız çocuğunun ilk kez okulla tanışmasının sağlandığı’nın altını çizdi. Çelik, şunları söyledi:

OKULA GİTMEYEN 567 BİN KIZ

120 binin yüzde 99’u, ilk kez okulla tanışan kızlar. Bir kısmı ilköğretim 3-4. sınıfa kadar gitmiş bırakmış. Bunların 8. sınıfı tamamlamaları için yoğun gayret var. Bir kısmı da ortaöğretime devam etmek istedikleri halde yurt bulamamış. Ancak, bu sorun eskiden beri var. İlköğretimde yüzde 97 olan okullaşma, ortaöğretime gelindiğinde yüzde 60’lara düşüyor. Erkeklerde de ciddi bir kayıp var. Ancak, hedefimiz dezavantajlı kızlar. Henüz hiç okula gitmeyen 567 bine yakın kız çocuğu var.

HALKA GENİŞLEDİ

Kampanya, 2003’te 10 ilde başladı, geçen yıl 33 il oldu. Bu yıl 53 ile çıkarıldı. Halka genişledi. Türkiye’nin üçte ikisini, nüfus itibariyle yüzde 80-90’ının içine aldı. Kampanyaya bu yıl belediyeleri çok yoğun dahil edeceğiz. Belediyelerden lojistik destek sağlayacak, eğitimin içeriğini yine biz karşılayacağız.

KONGRE’DEN TAHSİS

Yine, dezavantajlı kız çocukların kampanyasına mali destek olmak üzere Amerika, 9 milyon dolar para verdi. Kongre tahsis etmiş. Dışişleri Bakanlığı’ndan yazısı geldi. Önemli bir kaynak, aşağı yukarı 13-14 milyon YTL ediyor.

KONTROLLÜ HARCANACAK

Para bu işin finansmanında kontrollü kullanılacak. Bu işin bir maliyeti var. Mesela Patnos’taki kız çocukları niye okula gitmiyor? Kayıt olacak okul bulamadılar, Ankara’ya getirip Polatlı’ya yerleştirdik. Mesela Van Bahçesaray’da, imkanı olmadığı için gidemiyor. Giydiriyorsunuz, kitap-defter veriyorsunuz falan. Bunları bugüne kadar hayırseverlere yaptırdık.

KIZLAR İÇİN YURT

Bu paranın önemli bir kısmıyla özellikle dezavantajlı bölgelerde kız yurtları yapacağız. Diyelim ki, Muş Malazgirt’te çocuk okula gitmiyor, ilköğretimi tamamlayanlar ortaöğretime hiç devam etmiyor. Çünkü kız yurdu yok. İlköğretimi taşımalı eğitim ya da köy okulunda bitiriyor, liseye gidemiyor. Onlar için de valiliklerle işbirliği halinde yurtlar yapacağız.

BELEDİYELER DE DEVREDE

Haydi Kızlar Okula Kampanyası, Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası gibi, koordinatörlükle merkezden ofisle idare edilecek. Kampanya, o bünyeye alındı. Koordinatörlük, itici güç olarak görev yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!