ABD’de gizli kamera depremi

Güncelleme Tarihi:

ABD’de gizli kamera depremi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

ABD’de seçimlere iki aydan az bir süre kala bomba patladı. Başkan Obama’nın rakibi Romney’nin zenginlerin yemeğinde yüzde 47’lik dar gelirli seçmeni umursamadığını söylediği ortaya çıktı. Mother Jones sitesinde yayınlanan bu görüntüler, siyaset sahnesinde deprem etkisi yarattı. Romney, “Uslup zarif olmadı” dedi. Ancak bedeli pahalıya patlayabilir.

Haberin Devamı

“AMERİKAN seçimlerinde son âna kadar her şey olabilir” klişesi gerçeğe dönüştü. Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney’nin kapalı kapılar ardında yaptığı yoksul seçmeni umursamadığı yolundaki açıklaması internete sızdı. Gizli kamera görüntülerinde Romney’nin, yemekli bir toplantıda yaklaşık 30 kişilik bir gruba ayakta konuşma yaptığı görülüyor. Amerikan medyasına göre konuşmayı dinleyenler, Cumhuriyetçilerin kampanyasına yüklü bağış yapan milyonerler. Toplantıda bir sandalyeye oturmanın fiyatının bile 50 bin dolar olduğu ifade ediliyor. Romney ABD’nin zenginlerine, konuşmasında, fakir nüfusla ilgili çarpıcı mesajlar veriyor.

İŞTE O VİDEO / WEB TV

Fakirler için endişelenmem

/images/100/0x0/55eae69ef018fbb8f89defe3

Haberin Devamı

Romney, Amerikan seçmeninin yüzde 47’sinin ne olursa olsun Obama’ya oy vereceğini söyleyerek bu kişilerin ekonomik koşulları nedeniyle devlete bağımlı olduklarını, kendilerini birer kurban olarak gördüklerini söyleyip şöyle devam ediyor: “Bu insanlar hükümetin onlara bakma sorumluluğu olduğuna inanıyorlar. Sağlık hizmeti, yemek yeme, barınma, artık adını siz koyun, bunları hak ettiklerine ve hükümetin bunları kendilerine sağlaması gerektiğine inanıyorlar. Ve bu insanlar ne olursa olsun bu başkana oy verecekler. Bu insanlar gelir vergisi ödemiyorlar. Benim işim, bu insanlar için endişelenmek değil. Onları hiçbir zaman kişisel sorumluluklarını üstlenme ve hayatlarını tek başlarına idame ettirmeye ikna edemeyeceğim.”
Sızıntının ardından konuşan Romney, “Şöyle söyleyeyim, nazikçe ifade edilmemiş sözler. Bir soruya yanıt olarak düşünmeden konuşuyordum. Öylesine bir ortamda yaptığımdan daha etkili ve açık şekilde bunu ifade edebilirdim. Elbette tüm Amerikalılara yardım etmek istiyorum” diye konuştu.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney Romney’nin sözlerini değerlendirdi ve “ABD başkanı olduğunuz zaman, tüm insanların başkanısınız, sadece size oy verenlerin değil. (Filistin’le ilgili sözleri de) liderlik değil, liderliğin tam tersi” dedi.

Haberin Devamı

Seks partileri düzenlenmişti

/images/100/0x0/55eae69ef018fbb8f89defe5

Mitt Romney’nin ABD’de gündemi değiştiren bu konuşmasını yaptığı evle ilgili ilginç iddialar var. Amerikan gazeteleri, Florida’nın Boca Raton kentinde bulunan malikânenin, finans sektöründeki iştirakleriyle milyoner olan Marc Leder’e ait olduğunu yazdı. Ancak işin ilginç yanı, Mitt Romney’ye ve ABD’nin muhafazakâr kanadını temsil eden Cumhuriyetçilere sonuna kadar bağlı olan Leder, onlardan farklı olarak, seks partilerine bir hayli meraklı. Zira o malikânede, bir tanesi çok kısa bir zaman önce olmak üzere çok sayıda seks partisi düzenlendi. New York Post gazetesinin haberine göre bu partilere ABD’nin jet setinden önemli isimler katılırken, eğlencelerde çıplak eskort kızlar dans ediyor, yüzme havuzuna da birlikte çıplak giriliyor. Ayrıca Marc Leder kimi zaman malikâneyi, isteyenlere aylık 500 bin dolara kiralıyor.

Haberin Devamı

Video nasıl yüklendi?

 Bağış gecesi: 4 milyon dolar bağışın toplandığı sanılan yemek 17 Mayıs’ta Florida’nın Boca Raton bölgesinde işadamı Marc Leder’in malikanesinde yapıldı.
 Anne Onymous: Geceye ilgili video, 27 Ağustos’ta “Anne Onymous” adlı kullanıcı tarafından parça parça YouTube’a yüklendi. Söz konusu kullanıcı adı, hacker saldırıları düzenleyen Anonymous grubunu hatırlattı.  Video uzun bir süre dikkat çekmeden bekledi.
 Carter’ın torunu devrede: ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter’ın, kendisini “muhalefet araştırmacısı” diye tarif eden ve gönüllü olarak Demokratlar lehine çalışan torunu James Carter, görüntüleri fark etti ve bir araştırma yapıp işin arka planını öğrendi.
 O kişiyle tweetleşti: Carter daha sonra, görüntüleri çeken ve internete yükleyen kişiyi Twitter’da buldu ve onunla konuştu. Bir strateji belirlediler.
 Ve video yayıldı: Görüntülerin fotomontaj olmadığını anlayan Carter, elindeki malzemeyi Mother Jones dergisine aktardı. Derginin sitesi de bunları yayımlayarak ABD’yi ayağa kaldırdı.

Haberin Devamı

Filistin çözümsüz

İsrail-Filistin meselesinin çözümsüz olduğunu da savunan Romney, “Bunlar çözülmesi çok zor sorunlar. Zaten Filistinliler de barışı istemiyor, siyasi amaçlarla İsrail’in yıkımına ve yok edilmesine kendilerini adamışlar. Bunlar çok çetrefilli meseleler ve ben, ‘bir yolu yok’ diyorum” dedi.

Mother Jones nedir

ROMNEY görüntülerini yayımlayan bağımsız haber kaynağı Mother Jones, ABD’de dönem dönem etkili olan bir yayın. İlk sayısı 1976 yılında çıkan ve internet sitesiyle de etkili olabilen derginin sloganı ‘akıllı ve korkusuz gazetecilik’. Soruşturmacı gazetecilik alanında çok sayıda ödülün sahibi olan medya kuruluşu sol eğilimli olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!