AB zirvesine tüm liderler çaÄŸrılacak

Güncelleme Tarihi:

AB zirvesine tüm liderler çağrılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 14:07

Sezer, AB toplantısına grubu bulunan tüm parti liderlerini çağıracak. Sezer, toplantının Türkiye-AB ilişkileri için kritik adımların atılmasında temel olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Avrupa Birliği'ne tam üyelik yöneliminin, toplumun geniş kesimince desteklenen bir çağdaşlaşma tasarısı olduğunu belirterek, ''Bu ulusal nitelikli konuya, partiler üstü bir anlayışla yaklaşmak ve 2002 yılındaTürkiye-AB ilişkilerindeki kritik niteliğine uygun adımları atmamızı sağlayacak bir ortak görüş oluşturulmasında, bir zorunluluk bulunmaktadır'' dedi.

Arnavutluk'a yaptığı 2 günlük resmi ziyareti tamamlayan Cumhurbaşkanı Sezer, yurda döndü.

Sezer, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, güçlü bir dostlukla birbirine bağlı olan iki ülke arasında, verimli bir işbirliği bulunduğunu söyledi.
Ziyareti sırasında, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Recep Meydani ile yaptığı görüşmelerde ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesi üzerinde durduklarını kaydeden Sezer, bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Sezer, Tiran'da ayrıca, Meclis Başkanı Servet Pellumbi ve BaşbakanPandeli Majko ile yararlı görüşmeler yaptığını da söyledi.

Sezer, Türkiye-Arnavutluk 7. Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü'nün de imzalandığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

''Cumhurbaşkanı Meydani ile birlikte Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi Toplantısı'na katıldık. Bu toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik veticari ilişkilerin ve yatırım olanaklarının geliştirilmesine verdiğimiz önemi dile getirdik.
Ziyaretim sırasında dost ve kardeş Anravutluk'un son yıllarda demokratikleşme, iç istikrarını ve serbest piyasa ekonomisini güçlendirme yönünde atmakta olduğu adımların başarılı sonuçlarını yerinde görme olanağı bulduk.''

Sezer, izlediği barışcı ve sağduyulu politikalarla Balkanlar'da istikrar ve işbirliği ortamının sağlamlaştırılmasına katkılarda bulunan Arnavutluk'un bu tutumunu sürdürmesinin önemini vurguladıklarını belirterek, ''Avrupa-Atlantik kuruluşlarıyla bütünleşme konusundaki kararlılığını açık biçimde ortaya koymuş olan Arnavutluk'un bu amaca yönelik çabalarını, desteklediğimizi bildirdik'' dedi.

Sezer, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri gözden geçirme olanağı sağlayan bu ziyaretinin, her yönüyle yararlı olduğunu kaydetti.

KÖŞTE AB ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Sezer, gezisine ilişkin açıklamasının ardından, gazetecilerin sorma ihtimaline karşılık Çankaya Köşkü'nde yapılacak  toplantı hakkında bilgi vermek istediğini söyledi.

Sezer, Arnavutluk'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği konusunda Çankaya Köşkü'nde, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderlerinin katılımıyla bir toplantı düzenleyeceğini belirttiğini hatırlattı.
Sezer, konuşmasını söyle sürdürdü:

''AB'ye tam üyelik yönelimimiz, toplumumuzun geniÅŸ bir kesimince  desteklenen, bir çaÄŸdaÅŸlaÅŸma tasarısıdır. Bu ulusal nitelikli konuya partilerüstü bir anlayışla yaklaÅŸmak ve 2002 yılında Türkiye-AB iliÅŸkilerindeki kritik niteliÄŸine uygun adımları atmamızı saÄŸlayacak bir ortak görüş oluÅŸturulmasında zorunluluk bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde tarihi kesinleÅŸtirilecek olan bu toplantı, tamamen bizim giriÅŸimimiz üzerine düzenlenecektir.Â

TBMM'deki siyasal partilerimizin tümünün değerli katkıları, atılacak adımların önünü açacaktır.''

Sezer, ''Liderleri tek tek mi kabul edeceksiniz?'' sorusu üzerine, hepsini birlikte kabul edeceğini bildirdi.

ARNAVUTLUK'A GİDERKEN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Sezer, Arnavutluk seyahati öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken, toplantı tarihini 7 Haziran olarak düşündüklerini söylemişti. Sezer, 7 Haziran'da toplantının olmaması durumunda haziranın ikinci haftasında mutlaka liderleri biraraya getireceğini kaydetmişti.

Arnavutluk'a hareketinden önce Sezer'e yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

AB konusundaki liderler zirvesi için düşündüğünüz bir tarih var mı?

Var. 7 Haziran'da düşünüyorum. Belki olmayabilir. Olmazsa Haziran'ın 2. haftası...

Siz de AB trenin kaçtığını mı düşünüyorsunuz?

Hayır düşünmüyorum. Kaçtığını düşünmüyorum. Kaçmaması için toplantıya gerek duyduk.

Endişeniz var mı?

Hayır yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!