AB yolunda İngiltere’den Türkiye’ye destek raporu

Güncelleme Tarihi:

AB yolunda İngiltere’den Türkiye’ye destek raporu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 01:45

AB’den müzakere tarihi almak için atağa geçen hükümete, en büyük destek İngiltere’den geldi. Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu, ‘Beş yıldızlık bir rapor’la Türkiye’nin üyeliğine tam destek verdi.

Bu yıl sonunda Kopenhag’da yapılacak AB Zirvesi’nden tam üyelik için müzakere tarihi almaya çalışan Türkiye’ye, İngiltere’den büyük destek geldi.

AB’nin etkili ülkelerinden İngiltere’de Avam Kamarası’ndaki üç partinin temsilcilerinden oluşan Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda olumlu ifadeler içeren bir rapor hazırladı. BBC’nin Türkçe servisinde yayınlanan raporla ilgili, hükümet görüşünün önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklar, raporun Sevilla’da yapılacak AB Zirvesi öncesi hazırlanmasına da dikkat çektiler.

LAİK-DEMOKRATİK TEK ÜLKE

Türkiye uzmanı yazarlar ve üniversite öğretim üyelerinin görüşlerine de başvurularak hazırlanan raporun sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi:

‘Türkiye büyük bir bölgesel güç ve kendi bölgesindeki Müslüman ülkeler arasında laik-demokratik sisteme sahip tek ülke. Türkiye’nin AB’ye üye olma arzusunun önünde potansiyel engeller var. Bunlar insan hakları alanındaki eksiklikler, silahlı kuvvetlerin rolü, Kıbrıs sorunu ve bütün bunlar aşılsa bile hálá sorun çıkarılabilecek ekonomi. Türkiye pek de kolay olmayan tercihler yapmak zorunda.

Türklerin bir kısmı, AB kriterlerinin kabul edilmesiyle, devletin esas aldığı, uzun yıllardır korunan ilkelerden vazgeçebileceğine inanıyor. Demokrasilerin doğal süreci içinde, Türkiye tercihlerini, her zaman dışardan gelen talepler yönünde yapmak istemeyebilir ya da bu tercihleri istenenden daha uzun sürede yapabilir.

Biz Türkiye’nin üyeliğinin AB’nin çıkarına olacağı görüşündeyiz. Türkiye’nin üyeliği AB’nin ufuklarını genişletecek, yeni pazarlar açacak ve İslam dünyasını dışlamadığını kanıtlayacaktır. Öte yandan, üyelik için atacağı adımlar Türkiye’ye refah ve istikrar, insan hakları ve özgürlükler gibi avantajlar getirecektir.’

İKİ TARAFA DA UYARI

Dış İlişkiler Komisyonu raporunda, AB-Türkiye ilişkileri, yapılan ve henüz yapılmayan reformlar, işkence, cezaevlerinin durumu, azınlık hakları, ifade özgürlüğü, idam cezası gibi sorunlar, silahlı kuvvetlerin siyasetteki rolü, Türkiye’nin oynayacağı rol, Irak konusunda Türkiye’nin endişeleri, uyuşturucu kaçakçılığı gibi konular ayrıntılı olarak işlendi. Raporda ayrıca AB’ye de şu uyarı yapıldı:

’AB üyesi ülkeler, Türkiye Avrupa’dan uzaklaştığı takdirde gelişebilecek istikrarsızlığı ve karşıtlığı akıldan çıkarmamalı. Türkiye’nin kısa süre içinde üye olması pek olası değil, bunu bütün taraflar biliyor. Önemli olan, reformlar ne kadar zaman alırsa alsın üyelik kapısının açık tutulmasıdır. Bu iki tarafın da büyük çaba ve iyi niyet göstermesine bağlı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!