AB, Türkiye ile 22'nci faslın açılmasına karar verdi

Güncelleme Tarihi:

AB, Türkiye ile 22nci faslın açılmasına karar verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 11:47

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinde 22’nci faslın açıldığını açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AB'nin kararı beklediğimiz gibi çıktı" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

AB Genel İşler Konseyi’nde alınan kararın ayrıntısını ise Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, attığı tweet ile duyurdu.

Füle’nin açıklamasına göre, Türkiye ile müzakerelerde "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22'nci fasıl açılacak. Ancak fasıl konusundaki resmi çalışmalar için, yani hükümetlerarası konferansın toplanması için "AB İlerleme raporu" beklenecek.

Füle tweet’inde şöyle dedi:

"(Türkiye ile) 22'nci faslın açılması konusundaki ortak pozisyon memnuniyet verici. Hükümetlerarası konferans ise İlerleme Raporu’nun ardından."

İlerleme Raporu'nun açıklanmasının Ekim sonu ya da Kasım başını bulması bekleniyor.

"METİN BİRÇOK KEZ DEĞİŞTİ"
Türkiye-AB arasındaki katılım müzakerelerinde üç yıl aradan sonra yeni bir fasıl açıldığını kamuoyuna ilk duyuran isim ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu oldu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, fasla ilişkin prosedürün ise "daha sonra tayin edileceğini" açıkladı. Faslın açılması konusundaki mutabakat metni konusundaki uzlaşma süreci için de bilgi veren Davutoğlu, metnin birçok kez değiştiğini, hem Başbakanlık'ta, hem Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.

AB üyeliğinin Türkiye için "stratejik vizyon hedefi" olduğunu da vurgulayan Dışişleri Bakanı, "AB'nin de Türkiye'nin üyeliğini aynı stratejik perspektif içinde değerlendirmesini dileriz. Çünkü bu perspektif olursa, çıkabilecek krizleri de çok kolay şekilde aşarız" dedi.

ALMANYA'YA DOLAYLI UYARI
Davutoğlu, "Hiçbir iç siyasi kaygının bu perspektifi gölgelememesi gerekir" diyerek, diplomatik bir dille AB ülkelerini Türkiye'nin üyelik sürecini iç politik amaçlar için kullanmamaları uyarısında da bulundu.

Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde yeni başlığın açılmasına karşı çıkan Almanya, yapılan diplomatik temasların ardından bu tavrında yumuşama göstermişti.

"ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL"
Davutoğlu, 22’nci fasla ilişkin toplantıların sonbahara bırakılmasının "aslında faslın açılmadığı" yorumlarına da şu yanıtı verdi:

"Metni okuduğunuzda, ilk cümlesi AB'nin faslın açıldığını ilan etmesidir. Erteleme söz konusu değil. Kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Prosedür ilerde tayin edilecektir. Muhteva olarak fasıl açılmıştır."

Haberin Devamı

“23’ÜNCÜ ve 24’ÜNCÜ FASILLARIN DA AÇILMASINI İSTİYORUZ” 
22’nci faslın açılmasının ardından Türkiye'nin müzakere sürecinde 23’üncü ve 24’üncü fasılların da "derhal açılmasını istediğini" söyleyen Davutoğlu, "Bu fasılların açılması insan hakları ve diğer özgürlükler açısından önemlidir. 22’nci fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Önümüze bakalım" dedi.

"YETERSİZ AMA DOĞRU YÖNDE BİR ADIM"
Davutoğlu'nun basın toplantısıyla aynı dakikalarda Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu”  başlıklı 22. Faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.
 
Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır.
 
Hükümetlerarası Konferans, Komisyon’un yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacaktır.
 
Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve Hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir."

Haberin Devamı

AB DE TEYİT ETTİ
22'nci faslın açıldığı Avrupa Birliği tarafından da teyit edildi. Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, "AB Konseyi, 22'nci faslın açılmasında uzlaşmıştır" denildi. Açıklamada, Türkiye ile hükümetler arası katılım konferansının, AB Komisyonu'nun hazırlayacağı İlerleme Raporu'nun (ekim ortasında) yayımlanmasının ardından gerçekleşeceği, AB dışişleri bakanlarının söz konusu fasılla ilgili ortak tutum belgesini teyit edecekleri ve katılım konferansı için tarih belirleyecekleri vurgulandı.

ERDOĞAN: AYNEN BEKLEDİĞİMİZ YÖNDE
AK Parti grup toplantısının ardından Meclis'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan ise, AB'nin almış olduğu kararla ilgili, "Aynen beklediğimiz yönde. Bundan sonrası tamamıyla fasılla ilgili olan birimlerimiz, çalışmalarını zaten kendi aralarında yapacaklar. Öyle zannediyorum ki birkaç hafta içinde ilerleme raporundan sonra kurumsal çalışmalarını başlatacaklardır. Herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Haberin Devamı




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!