AB, Türkiye’den sınıfta kaldı

Güncelleme Tarihi:

AB, Türkiye’den sınıfta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 01:02

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), Avrupa Birliği’ne Türkiye politikalarından ötürü kırık not verdi. Konsey, AB’nin insan hakları ve bölgesel işbirliği konusunda Türkiye’yi etkileme gücüne de ‘orta’ vermeyi uygun gördü.

Haberin Devamı

BRÜKSEL merkezli etkin düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), Avrupa Birliği’ni (AB) en çok bölen konunun Türkiye olduğu tespitinde bulundu. Konsey, AB’nin 2010’da dış politikasında gösterdiği performansı değerlendirirken Türkiye ile ilişkilere ‘başarısız’ sayılan ‘D+’ notunu verdi. ECFR ayrıca, AB’nin Türkiye üzerindeki etkisinin önemli ölçüde azaldığını, 2002-2006 arasındaki etkinliğini tamamen kaybettiğini belirtti.
Konsey, üye ülkelerin ve AB kurumlarının uluslararası politikada 2010 yılı boyunca hangi alanlarda başarılı, hangi alanlarda yetersiz kaldığını derecelendirdi. Dış politika alanında AB’nin en başarısız bulunduğu konular arasında Türkiye’ye ilişkin uygulamaların ağırlıkta olduğu görüldü. A’dan F’ye doğru inen bir not çizelgesine göre, AB politikalarını değerlendiren ECFR, Türkiye ile ikili ilişkilerde AB’nin performansını, bir hayli başarısız sayılan D+ hanesine yerleştiriyor.

Haberin Devamı

AB’nin etkinliği azalıyor

ECFR, Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine açıkça karşı çıktığı, Kıbrıs Rum Kesimi’nin, müzakerelere yönelik veto tehdidini sürdürdüğü ve Yunanistan’ın ise sürece seyirci kaldığını belirtti. Türkiye’nin üyeliğini destekleyen kampın ise, İngiltere, İspanya, Finlandiya, İsveç ve İtalya’nın yanı sıra orta ve doğu Avrupa ülkelerinin çoğunluğundan oluştuğu saptaması yapılıyor. Konsey, AB’nin Türkiye üzerinde sahip olduğu etkinliğini yitirdiğine işaret ederken insan hakları konusunda Ankara’yı etkileme gücüne ‘C-eksi’, yine Türkiye-AB arasındaki bölgesel işbirliğine de ‘C-’ notunu uygun gördü.

En başarısız konu: Türkiye

-- AB’nin en yüksek puan aldığı konular 20 üzerinden 18’le Balkan ülkelerine vize muafiyeti, terörle mücadele için ABD ile veri paylaşımı ve İran’ın nükleer programı konusunda ABD ile işbirliği oldu.
-- AB’nin en düşük notları ise 20 üzerinden 5’le Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs sorununda Türkiye’ye yaklaşım, Çin’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve Dalai Lama ve Tibet konusunda Çin ile ilişkilere verildi.
-- AB, Rusya’da basın özgürlüğü, Kuzey Kafkasya’da istikrar ve insan hakları, G20 kapsamında Rusya ile ilişkiler ve Kırgızistan’da kriz yönetimiyle 20 üzerinden 6 aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!