AB Konseyi'nden Türkiye'ye umut

Güncelleme Tarihi:

AB Konseyinden Türkiyeye umut
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Brüksel'te toplanan Avrupa Birliği'ne üye 15 ülkenin dışişleri bakanları Türkiye'ye AB tam üyeliği yolunda yeşil ışık yaktılar. AB Dönem Başkanı Poos, ‘‘Türkiye AB'nin genişleme süreci içindedir’’ derken, Fransa Dışişleri Bakanı Vedrine ‘‘Türkiye AB üyeliği konusunda ehildir’’ görüşünü bildirdi.

Avrupa Birliği'ni oluşturan 15 ülkenin dışişleri bakanlarının dün AB'nin genişlemesi konusunda Brüksel'de yaptıkları AB Konseyi'nde Türkiye'ye yeşil ışık yandı. Toplantıdan sonra konuşan AB Dönem Başkanı ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jacques Poos, ‘‘Türkiye, AB'nin genişleme süreci içinde kalıyor’’ dedi.

Basın toplantısında bir soru üzerine kısa süre önce Türkiye'ye gittiğini, Başbakan Mesut Yılmaz ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile yapıcı temaslarda bulunduğunu belirten Poos, şunları söyledi:

‘‘Türkiye-AB ilişkileri kapsamındaki her şeyi birlikte gözden geçirdik. Türkiye, AB'nin genişleme süreci içinde kalıyor. Bunun güvencesini kendilerine verdim. Ancak bu, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin kısa vadede başlatılacağı anlamına gelmez. Türkiye'nin AB'ye tam üye olabilirliği defalarca teyit edilmiştir. Tam üyeliğe kadar, Ankara'nın yerine getirmesi gereken bazı şartlar var. Türkiye de, müzakerelere başlamadan önce bu şartları yerine getirmek için çaba harcaması gerektiğinin bilincindedir.’’

Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine de Türkiye'nin AB'ye aday ülke olduğu konusunda 15 ülke çoğunluğunun ‘‘hemfikir’’ olduğunu kaydetti ve bu amaçla kurulacak olan Avrupa Daimi Konferansı içerisinde Türkiye'nin de yer alacağını kaydetti.

Bir sonuç belgesi yayınlayarak Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye tam üyelik süreci ile toplumlararası görüşmeler arasında hiçbir bağ kurulamayacağını belirten AB Konseyi, Kıbrıs Rum Kesimi'nin tam üyelik müzakerelerinin, öngörüldüğü gibi, Hükümetlerarası Konferans'ın sonuçlanmasından 6 ay sonra başlayacağını teyit etti. Konsey, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, AB'ye tam üyelik müzakerelerine Türk tarafının temsilcilerini de davet etmiş olmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!