AB’den ’bira karteli’ne rekor ceza: 274 milyon Euro

Güncelleme Tarihi:

AB’den ’bira karteli’ne rekor ceza: 274 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 00:00

Hollandalı üç bira üreticisine fiyat sabitledikleri için 274 milyon Euro ceza kesildi. Bira kartelini oluşturan gruptan Heineken NV’ye 219 milyon Euro ile en yüksek ceza kesilirken, kartele ilişkin önemli bilgileri Avrupa Komisyonu rekabet düzenleme yetkililerine ulaştıran Stella Artois’in üreticisi InBev 84 milyon Euro cezadan paçayı kurtardı.

Avrupa Birliği (AB) 1996-1999 yılları arasında, aralarında Heineken’in de bulunduğu bira kartelinin fiyatları yükselttiğini açıkladı. Bira kartelini oluşturan şirketlerden Heineken’e 219 milyon Euro, Grolsch’a 32 milyon Euro ve Bavaria’ya 23 milyon Euro ceza kesildi. Dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı InBev ise, fiyat sabitlediği AB Komisyonunca tespit edilince, kartel oluşumunu hakkında komisyonu bilgilendirerek cezadan kurtuldu.

İLERİ GİTMEK İSTEDİLER:

Büyük bira üreticilerinin gizli anlaşmalarla fiyatları yükseltiğini, pazarı bölüştüklerini ve bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirten AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, "Söz konusu şirketlerin üst yönetimi bu tür davranışların yasa dışı olduğunu çok iyi bilmesine rağmen ileri gitmek ve izlerini kaybettirmek istediler" dedi.

KOD İSİMLERLE BULUŞMA:

AB’den yapılan açıklamada bütün şirketlerin yönetim kurulu üyesi gibi üst düzey yöneticilerinin, genel müdürlerinin ve ulusal satış müdürlerinin kartel toplantılarında bulunduğu belirtildi. AB Komisyonu, "Yaptıklarının ne olduğunu, yasal olmadığını bilen yöneticiler tespit edilmekten kaçınarak, kod isimler, kısaltmalar kullanarak otel veya restoranlardaki buluşmaları ayarladılar" açıklamasında bulundu. Dört şirketin çok sayıda resmi olmayan toplantı yaptığını anlatan yetkililer, buluşmalarda fiyatların ayarlandığını, market ve barlarda tüketicinin aldığı biranın, hatta ucuz markaların fiyatının da yükseltildiğini söylediler. Toplantılarda alınmış notlar da ele geçirildi.

2 MİLYAR EURO CEZA:

AB’nin bu yıl kartellere kestiği ceza, son bira olayıyla beraber 2 milyar Euro’yu geçerek rekor kırdı. AB bu yıl içinde ThyssenKrupp, Schindler, KONE, Otis ve Mitsubishi’den oluşan asansör karteline 992 milyon Euro ve Siemens, Schneider, Alstom, Hitachi, Fuji, Mitsubishi Electric, Japan AE Powers, Areva ve ABB’den oluşan elektrik malzemeleri karteline 750 milyon Euro para cezası vermişti. AB ortak bütçesine dahil edilen kartel şirketlerinden tahsil edilen para cezaları, üye ülkelerin katkı paylarının düşürülmesine olanak tanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!