90 kişi Suriye’ye döndü

Güncelleme Tarihi:

90 kişi Suriye’ye döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Suriye ordusunun Harapçöz Köyü’ne yerleşmesiyle Türkiye’ye geçişlerin gözle görülür bir şekilde azalması dikkat çekerken, Beşar Esad’ın ‘Dön’ çağrısına uyan 90 kişi de evlerinin yolunu tuttu. Çadırkentten ayrılan ve aralarında kadınların da bulunduğu bir grup sınırı geçip ormanlık alandaki patika yollardan evlerine doğru yaya gitti. Omuzlarındaki çanta, ellerindeki valiz ve çuvallarla dönüşleri görüntülenen Suriyelilerin Harapçöz Köyü’ne gittiği bildirildi.

Türkiye sınırına 1 kilometre uzakta uzun namlulu silahlarla evlerin üzerinde nöbet tutan Suriyeli askerlerin bekleyişi de devam ediyor. Buna karşın Türk tarafında da zaman zaman askeri hareketlilik gözleniyor. Suriye ordusuna ait askeri bir kamyonun, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne bağlı Güveççi Köyü’ne yaklaşık 2 kilometre uzakta ormanlık alan içine girdi. Araçtan indirilen çok sayıda çuvalda ne olduğu anlaşılamadı. Suriye askerlerinin sınırı gören yerlere kum çuvallarıyla sığınak yaptığı ileri sürüldü. Hareketlilik sürerken Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne 4 askeri araçla gelen jandarma komandolar, İlçe Jandarma Komutanlığı’na gitti. Çoğunluğu uzman çavuş ve astsubay olan komandoların, sınırda olası bir gerginlikte görev almak için ilçeye gönderildiği ileri sürüldü.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, merkeze bağlı Apaydın Köyü’nde Kızılay tarafından 6’ıncı çadırkentin de kurulduğunu kaydedildi.

Bu arada beş Kuveyt milletvekili Güveçci Köyü’ne gelerek mülteci Suriyelilerle görüşüp bilgi aldı.

Çadırkenti benimsediler

ESAD hükümetinin, sınır köylerindeki askeri operasyonlara son verildiğini duyurması, çadırkentlerde de bir zafer havası yarattı. Çadırkent yaşamını benimsemeye başlayan sığınmacılar, artık yavaş yavaş normal hayata geçiş yapıyor. Her temel ihtiyacı karşılanan sığınmacıların pek şikayeti yok. Ancak yine de kulakları, Suriye’den gelecek haberlerde. Suriye Kızılayı Başkanı Abdurrahman Attar, çadırkentleri ziyaret etmek istediğini ve onay beklediğini söyledi. Attar, “Hiçbir baskı olmadan dönmek isteyenlerle konuşmak istiyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!