Yasak tarihi ve turistik sokaklar veya içerisinde sadece..." />Yasak tarihi ve turistik sokaklar veya içerisinde sadece..." />

9 soruda içki yasağı

Güncelleme Tarihi:

9 soruda içki yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 12:55

Haberin Devamı

1- İçki yasağı nedir?

Yasak tarihi ve turistik sokaklar veya içerisinde sadece işyeri bulunan pasajlar dışında içkili mekan açılması ve içki satışını kapsıyor. Ayrıca belediye tesislerinde de içki yasak.

2- Ne zaman başladı?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün içkili yerlerle ilgili görüş sorması üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Ekim'de hazırlanan genelge ile ortaya çıktı. Genelgede, "İçkili yer bölgesi tespitlerinin belediye sınırları ve mücavir alan içinde belediye meclislerince, kalan bölgelerde il genel meclislerince yapılacağı" hükmüyle Ağustos'ta yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği'ne de atıfta bulunuldu.

3- İlk hangi belediyeler uyguladı?

Bursa Orhangazi Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ'ın "Alkollü işletmeleri bir yere toplayacağız. Avrupa'daki gibi, sadece içkili mekanların bulunduğu "Kırmızı Sokak'lar oluşturmak istiyoruz" demesiyle başladı.

Haberin Devamı

4- Siyasilerin içki yasağıyla ilgili sözleri nelerdi?

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "Açıyorum 58. maddeyi bu maddede devlete gençleri her türlü kötü alışkanlıktan koruma yükümlülüğü getiriliyor. Buradan medyaya ve bazı siyasi partilere sesleniyorum. Bazıları bunları da anlamamakta direniyor. Madem ki sizler de yasalara sadıksınız, anayasanın 58. maddesine bakınız. Gençliğin geleceğini karartmayacaksınız. Gençliğin alkol düşkünlüğünden tutun da, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklara karşı korumada biz devlete verilen görevi yapıyoruz. Kimse bu işi farklı yerlere çekmesin."

* Adalet Bakanı Cemil Çiçek: "İçki yasakları konusunda her belediye farklı bir açıklama yaptı. Biliyorsunuz  içkili yerlerin nerelerde olabileceğine ilişkin bir yönetmelik var.Bu yönetmelik içki satan yerlerin  okul ve cami gibi yerlerden belirli uzaklıkta olması gerekiyor. Belediyelerin içki yasaklarıyla ilgili kararların  bu yönetmelik çerçevesinde mi yoksa genel bir yasak mı olduğu önemli.. Buna bakmak gerekiyor. belediye Başkanları, Belediye encümenleri ve meclislerinin bütün kararları  yargı denetimine açık olduğuna göre isteyen yargıya gidebilir ve durum açıklık kazanır. Bu konuda  yargıya yapılan  başvuruların olup olmadığını bilmiyorum. Belki de başvuru olmuştur."

Haberin Devamı

* Denizli'nin Çivril İlçesi AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Ateş: "Hangi çağda yaşıyoruz? Hâlâ içkinin nerede içilip içilmeyeceğini mi tartışacağız."

* Ankara'nın AKP'li Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin: "Saat 23.00'e kadar çalışma izni alan bazı esnaflar, 24 saat izinli esnafı şikayet etti. Biz de bu durumu düzenledik."

* Denizli'nin AKP'li Belediye Başkanı Nihat Zeybekci: "İçki sigaradan daha mı iyi de sigaranın içilmesi birçok yerde yasaklanıyor, konu alkol olunca medya ayağa kalkıyor. İçkili yerleri Kirişhane'ye taşıma kararı aldık, Türkiye yerinden oynadı. Denizli'de ise bu konu konuşulmuyor. Denizli halkının yapacağımız uygulamadan şikayeti yok."

Haberin Devamı

* Üsküdar'ın AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Çakır: "Hiçbir yere içki yasağı getirmedik ve hiçbir alkollü yeri kapatmadık. Bu konu İçişleri Bakanlığı'na ait bir hizmet. Bu hizmetin yürütülmesi de ilgili kurumlar olan ilçe belediyelerine ve belde belediyelerine verilmiş. Yani geçmiş yıllarda kaldırılan yerleri, kaldırılmışların arasına koyarak yaptık."

* Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı AKP'li Melih Gökçek: "Ankara'da transseksüeller, yoğun şekilde Cinnah Caddesi'nde bulunurdu. Emniyet güçlerince buradan gönderildiler. Şimdi bunlar, Eryaman'da Göksü Parkı civarına gitti. Bunları geri mi döndürelim?"

* Edirne Belediyesi Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi: "Biz insanlara karışamayız. Anayasal hak ve özgürlüklere saygılıyız. Ben camiye de gidiyorum. İçki de içiyorum. İsteyen zıkkımlansın. Kim ne karışır."

Haberin Devamı

* Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek: “Türkiye'de neden bu karar konuşuluyor? Bu konuda bir sıkıntı yok. Herhangi bir şikayet olmadı. Bunu anlamak mümkün değil. Gündem içki yasağı gibi algılanıyor. Buradaki olay, içkili yerlerin tespiti. Doğal olarak toplumda her türlü faaliyetin yapılacağı belirli bölgeler vardır. Burada da son yasayla birlikte bir şehirde nerelerin içkili müessesler olması, ya da hangi bölgelerin bu tür faaliyetler için uygun olacağı konusu belediye meclisi tarafından belirlenmiştir."

5- Hangi şehirlerde içki yasağından geri adım atıldı?

* Antalya Gazipaşa, Demre, Finike, Gündoğmuş, Korkuteli, Kemer, İbradı ve  Kumluca'da içki yasağı uygulamasından geri adım atıldı.

Haberin Devamı

* Denizli'nin Çivril Belediyesi mesirelik alanlarda içki yaşağını kaldırdı.

6- İçkiyi yasaklamak isteyenler nelerden şikayet ediyor?

İçki yasağının gerekçesi ise Başbakan Erdoğan'ın Anayasa'nın "devletin gençleri alkol düşkünlüğünden koruma yükümlülüğüne ilişkin" 58. maddesine dayandırıldı.

7- Kırmızı sokak uygulamaları nerelerde başladı?

* Ankara Büyükşehir Belediyesi, kendisine bağlı parklarda içki yasağı uygulamasına gitti.

* Konya'da büyükşehir ve ilçe belediyeleri sosyal tesislerinde içki satışını yasakladı.

* Malatya'da hafta sonu açık işyerlerinden alınan ruhsatın harcı, diğer işyerleri için yüzde 10-20 yükseltilirken, birahaneler için yüzde 50 artırıldı.

* Denizli'de belediye meclisi, içkili yerleri şehir dışına çıkarma kararı aldı.

* Antalya Gazipaşa, Demre, Finike (3 yıldır içki yasağı uygulanıyor), Gündoğmuş, Korkuteli, Kemer, İbradı ve  Kumluca'da içki yasağı uygulandı.

* Üsküdar Belediyesi

* Ankara'daki Mamak Belediyesi, 24 saat içki satan işyerlerinin ruhsatlarını yeniledi, 23.00'te kapama şartı getirdi.

* Ankara Keçiören Belediyesi.

* İzmit Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti kendilerinin olan otel ve misafirhanelerde içki satışını yasakladı.

* Tokat Belediyesi.

* Aydın Belediyesi

8- İçki ruhsatı nasıl alınıyor?

İçkili yer açmak isteyen, açacağı yer belediye sınırları içinde beleriye başkanlıklarına, dışında ise il özel idarelerine başvuru yapıyor. Güvenlik birimlerinden de görüş alındıktan sonra başvuruya yanıt veriliyor.

9- Emniyet'in içki yasağı hakkındaki düşüncesi nedir?

2 Aralık 2005 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, içkili yerlerle ilgili olarak polisin sadece güvenlik açısından rapor düzenlediğini belirterek, "Bizim bu yerlerin toplu bir yer de ya da ayrı bir yerde olması açısından görüş bildirmemiz söz konusu değil. Bizim için önemli olan güvenlik açısından bir sakıncalı durum yaratır mı yaratmaz mı ona bakarız" dedi.

 10- İçki yasağının Türkiye ekonomisine etkisi nedir?

Türkiye’de otel, restorant, bar gibi turistik işletmelerde bir yıl içinde yaklaşık 205 milyon dolarlık alkollü içki tüketiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!