9 örgütlü dava

Güncelleme Tarihi:

9 örgütlü dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:02

GEZİ eylemlerine katıldıkları için 9 ayrı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

Duruşmada Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ile Mahkeme Başkanı Mehmet Öztunç arasında ‘müstemleke mahkeme’ tartışması yaşandı.

BELEDİYE DE MÜŞTEKİ

Gezi eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan gösteriler nedeniyle başlatılan soruşturmanın 2’nci dalgasında gözaltına alınan ve bir süre tutuklu kalan 26 kişiye yönelik, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kamu malına zarar verme” suçlamalarıyla açılan dava dün görülmeye başlandı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklar ve avukatları ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı EGO Genel Müdürlüğü’nün de aralarında olduğu 31 müşteki de hazır bulundu. Duruşmanın başında Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ve Baro yöneticileri davaya gözlemci sıfatıyla katılmak istediklerini belirtti. Ancak Mahkeme Başkanı Mehmet Öztunç, “Böyle bir usul yok. Siz de izleyici olarak duruşmayı izleyebilirsiniz” diye karşı çıktı. Baro heyetinin, gözlemci olarak yer almakta ısrar etmesi üzerine Öztunç, “Neyi gözlemleyeceksiniz? Burası müstemleke mahkemesi mi” karşılığını verdi. Bunun üzerine Avukat Canduran, “Adaletin tecelli etmesinde nerede olduğumuzu görün” tepkisini gösterdi. Tartışmanın ardından Mahkeme Başkanı, Baro heyetini ‘Sanık avukatları’ olarak kayda geçirdi.

YARGILAMAYI GERİ BIRAKIN

Sanık avukatlarından Hasan Erdoğan, davanın kaldırılan özel yetkili savcılık tarafından açıldığını, bu nedenle yargılamanın geriye bırakılmasını ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını talep etti. Avukat Teoman Özkan da, davanın açılmasında görev yapan polislerin şimdi yargılandığına dikkat çekerek, yargılamanın geri bırakılması talebini yineledi. Sanıklar da savunmalarında, Gezi eylemlerine katılarak demokratik haklarını kullandıklarını söylediler. Savunmasına Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Yusuf Bahtiyar Özkan, “Bu eylemlerde milyonlar taleplerini dile getirdi. Ben eyleme katılarak demokratik hakkımı kulandım” dedi.

TANIDIKLARI ALIYORUZ

Sanık Hasan Koç da savunmasında, “Polisler evime ilk geldiğinde ‘1 milyon insan sokaktaydı neden ben’ diye sordum, ‘Önce tanıdıklardan başladık’ cevabını aldım. İnsanların üzerine hedef gözetilerek gaz bombası atıldı. Hükümetin yaptığı açıklamalar polis şiddetini arttırmıştır” dedi.
Sanıklardan Halil Cengiz Gültekin, Dev-Yol örgütü üyeliği ile suçlandığını belirterek, “İddianamede bu örgütün üyesi olduğum yazılmış, SDP üyesiyim, kurtuluşçuyum” dedi. Mahkeme Başkanı da, “O ne ki. Bilgisizliğime verin. Kurtuluş nedir?” diye sordu.

MUHTAR KADAR TERÖRİSTİM

Sanık Umut Tektürk, “Yırca’daki muhtar, Velidebağ’daki teyze ne kadar teröristse bende o kadar teröristim” diyerek hakkındaki örgüt üyeliği suçlamasını reddetti. Bazı müştekiler, şikâyetlerinden vazgeçerken, duruşma ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!