9 gün lay lay lom

Güncelleme Tarihi:

9 gün lay lay lom
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı'nın 9 güne uzaması ve sömestre tatiliyle birleşmesi herkesi yollara döktü. Ekonomik kriz, hükümetin kurulması, zamlar gibi tüm sorunları unutan vatandaşlar, soluğu tatil yörelerinde aldı. Özellikle yurt dışına akın olduğunu belirten turizmciler, aşırı yoğunluktan şaşkına döndüler.

Hükümetin, Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasını ‘idari tatil’ ilan etmesi bugün başlaması gereken ‘9 günlük kesintisiz tatili’ bir gün öne çekti. Tüm işyerleri, dün öğlen saatlerinden itibaren tatil telaşına girdi. Bankalar, ‘maaş günü’ ve 9 günlük tatil nedeniyle en çok çalışan kurumlar olurken, alışveriş merkezleriyle, otobüs terminalleri, tren garı ve havaalanları doldu taştı. Genci yaşlısı, işçisi memuru, emeklisi öğrencisi, hükümet, seçim, geçim, karnedeki kırık gibi tüm sorunları unutup 9 gün tatile başladı.

Hükümetin, ‘idari tatil’ kararı, öğrencilere ‘23 günlük tatil müjdesi’ oldu. Öğrenciler de, çalışma takvimine göre 22 Ocak'ta başlayacak yarıyıl tatiline, dün girdiler. Tatile çıkma heyecanı, karne heyecanını bile bastırdı. Karne dağıtımının ardından, çocuğunu kapan veliler, ‘‘Zayıfı var mı yok mu?’’ diye bakmadan yola çıktı.

YURTDIŞINA AKIN

Kesintisiz 9 günlük tatilin yarıyıl tatili ile birleşmesi özellikle yurtdışına akına yol açtı. Tatilcilerin, ekonomik kriz ve diğer sorunlara aldırmadığını söyleyen turizmciler, bayram ve yarıyıl nedeniyle, yurtiçi ve yurtdışındaki tatil beldelerine toplam 150 bin kişinin gitmesinin beklendiğine dikkat çektiler.

Ramazan Bayramı tatilinde iç turizmin eski yıllara oranla biraz zayıf kaldığını belirten turizmciler, yurtdışına gidenlerin sayısında çok büyük oranda artış gözlendiğini söylediler. Yurtdışına sefer yapan uçaklarda yer kalmadı. Amerika, Uzakdoğu ve Afrika turlarına büyük ilgi olması, turizmcileri bile şaşırttı. VIP Turizm yetkilisi Şebnem Denktaş, ‘‘Eskiden yoğunluk Avrupa kentlerine olurdu. Ancak zaman içinde Avrupa kentlerini görüp, doydular. Şimdi bilinçli tatile çıkıyorlar. Avrupa'daki kentler eski cazibesini yitirdi. Ayrıca Avrupa ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladıkları vizeler ve vize işlemleri için istenen belgeler müşterileri usandırdı. Bu nedenle vize istemeyen yerleri tercih ediyorlar’’ dedi.

Fuji Tur yetkilisi Yılmaz Güngör ise ‘‘Gözde yerler kayak merkezleri. Fransa, Avusturya ve Bulgaristan ile özellikle Romanya'ya ilgi büyük. Romanya'nin vize istememesi ve fiyatların çok düşük olması ilgiyi artırdı. Bayram ve yarıyıl tatililin birleşmesi, ilginin büyümesine neden oldu’’ diye konuştu.

DEVLETTE ‘STOP’

Çalışanlar için 9, öğrenciler için 23 günlük tatil, devleti de durdurdu. Dün hükümet programını görüşen, yarın da güvenoylaması yapacak olan Meclis en kritik dönemde tatile girerken, uzun tatil, dünden itibaren İçişleri'nden Dışişleri'ne, eğitimden üniversitelerine, adaletinden adliyesine kadar tüm bürokrasi stop etti.

Tüm kurumlarıyla 9 gün duracak devlet, vergi toplamaya devam edecek. Vergi daireleri, idari tatil sayılan 18 ve 22 Ocak'ta da çalışacak. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, vergi dairelerinin idari tatil sayılan Bayram öncesi 18 Ocak Pazartesi günü ve Bayram sonrası 22 Ocak'ta asgari sayıda elemanla hizmet vereceği bildirildi. Vergi dairelerinin anılan günlerde mesai saati bitimine kadar açık olacağı belirtilen açıklamada, beyanname verilmesi ve vergi ödemesinin bu günlerde gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Telekom'da bayram alarmı

Telekom, bayramda haberleşmenin kesintisiz sağlanması için sistem ve şebekeyi kontrolden geçirerek, tespit edilen arızaları giderdi. Bayram süresince teknik hizmetlerdeki nöbetçi personel ve ekipler takviye edildi. Ankesörlü telefonların sürekli kontrolde tutulacağı, abone arızalarının beklemesiz giderileceği kaydedildi. Radyo ve TV yayınlarının kesintisiz verilebilmesi, gerektiğinde uydu sistemlerinin alternatif olarak kullanılabilmesi için her türlü çalışma tamamlandı.

Turizm Bakanı'ndan genelge

Turizm Bakanı Ahmet Tan, bayram tatilinde vatandaşların herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için, tatil yöreleri ve sektör temsilciliklerine bir genelge gönderdi. Tan, konaklama tesislerindeki güvenlik önlemlerinin artırılmasını istedi. Tan, yerli ve yabancı turistlerin tatillerini huzur ve güven içerisinde geçirebilmelerinin, turiste hizmet sunan tüm kuruluşların işbirliği içinde olmaları ve görevlerini en iyi şekilde gerçekleştirmeleri ile sağlanabileceğini bildirdi.

24 saat ambulans hizmeti

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Derviş Günday, Türkiye'nin her tarafındaki şoför odalarına gönderdikleri ambulansların Ramazan Bayramı boyunca 24 saat alarm durumunda olacağını bildirdi. Günday, kaza yapanların veya kazaya tanık olanların, bulundukları yere en yakın il veya ilçedeki şoförler odasını arayarak bilgi vermeleri halinde en kısa sürede ambulans ve kurtarma araçlarının olaya müdahale edeceklerini kaydetti. Günday, bu uygulamanın sürekli hale getirileceğini söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!