9 bin yıllık tarihe yolculuk

Güncelleme Tarihi:

9 bin yıllık tarihe yolculuk
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 14, 2001 15:32

İnsanlığın en eski yerleşim birimlerinden biri olan 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'e gezi düzenleniyor. Tarih Vakfı'nın Tarih Dostları başlığı altında düzenlediği gezi 27 ile 29 Temmuz tarihleri arasında. Geziye katılanlara, başkanlığını Prof. Dr. Ian Hodder'ın yaptığı kazılar hakkında bilgi verilecek.

Haberin Devamı

Tarih Vakfı, Konya'nın Çumra ilçesi sınırları içinde yer alan ve 9 bin yıllık tarihiyle bilinen en eski yerleşim merkezleri arasında gösterilen Çatalhöyük'e gezi düzenliyor.  'Tarih Dostları Gezileri'' adlı organizasyon kapsamında, ''dünyanın en büyük arkeoloji projesi'' olarak kabul edilen Çatalhöyük kazılarının yapıldığı bölgeye düzenlenecek gezi, 27-29 Temmuz arasında.

 Geziye katılanlara, Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında uluslararası bir ekip tarafından yürütülen Çatalhöyük'teki kazı çalışmaları hakkında bilgi verilecek.
Â
   Daha snra Prof. Dr. Hodder ''Çatalhöyük'te Yeni Kazılar'', kazı heyetinden Peter Andrews ''Çatalhöyük'te İnsan Yapısı'', Christine Hastorf ''Çatalhöyük'te Bitki Analizleri'', Wendy Mathews ise ''Mikromorfoloji ve Toprak Analizleri'' konulu seminer verecek.  
  Konya merkeze bağlı antik kent Kilistra'nın gezilmesinin ardından,Konya'daki tarihi mekanlar da ziyaret edilecek. 

   Mevlana Müzesi ziyaretinde de, Müze Müdürü Erdoğan Erol, geziye katılanlara Mevlana felsefesini anlatacak.  
    
 İNSANOĞLUNUN 9 BİN YILLIK SERÜVENİ  
    
   Ä°nsanoÄŸlunun 9 bin yıl önceki ilk yerleÅŸik hayat denemesini ortayaçıkarmaya yönelik kazılar, 1960'lı yıllarda Ä°ngiliz bilim adamı James Mellaart'ın liderliÄŸinde baÅŸladı.Â

   Uzun süre ara verilen kazılar 1993 yılından bu yana Prof. Dr. Ian Hodder yönetiminde sürdürülüyor. En çaÄŸdaÅŸ teknikler kullanılarak yapılan kazılara, yurtiçi ve yurtdışından pekçok araÅŸtırma merkezi ve üniversiteden toplam 120 bilim adamı katılıyor.Â

   Çatalhöyük, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentindeki Dünya Anıtlar Vakfı tarafından dünyada korunması gereken ilk 100 ve maddi destek alması gereken en değerli 30 anıt arasında gösterilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!