83 yangın, 40 milyon metrekare ormanı yuttu

Güncelleme Tarihi:

83 yangın, 40 milyon metrekare ormanı yuttu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGE ve Marmara bölgesinde önceki gün 83 yerde başlayan ve hızı zaman zaman 110 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle uzun süre kontrol altına alınamayan yangınlar, yer yer dün de sürdü. Yaklaşık 4 bin hektar (40 milyon metrekare) ormanı yutan yangınların faturası trilyonlarca lirayı buldu. Söndürme çalışmalarına katılan asker sivil binlerce kişi, yangının devam ettiği yerlerde söndürme, bittiği yerlerde ise günboyu soğutma çalışması yaparken, bazı köyler boşaltıldı.

ŞİLE'DEN KANDIRA'YA UZANDI

İstanbul'un Şile İlçesine bağlı Ağva Beldesi yakınlarında önceki gün başlayan orman yangını, şiddetli rüzgárın etkisiyle Kocaeli'nin Kandıra İlçesine dayandı. Kandıra'ya bağlı Teksen, Aşağıköy, Yukarıköy, Ortaköy, Yumuşaklar ve Yağcılar köylerinde yüzlerce vatandaş evlerini terketmek durumunda kaldı.

BURSA SANTRALİ TEHLİKEDE

Bursa'nın Orhaneli İlçesi'nde Termik Santral için tehlikenin sürdüğü belirtilirken, 20 evin yandığı Göktepe Köyü'nde aileler perişan oldu. Yangın, Bursa'da yaklaşık 1000 hektarlık ormanın yok olmasına neden oldu. Orhaneli İlçesi'ne bağlı Göktepe Köyü'nde yangında evlerin yanı sıra 300 kadar küçük ve büyükbaş hayvanın da telef oldu. Mudanya İlçesi'ne bağlı Dereköy'de anız yakan ve orman yangınına sebebiyet veren 5 kişi gözaltına alındı. Dereköy, Yaylacık, Çepni köylerinde 100 hektarlık orman arazisi küle dönüştü. Mustafakemalpaşa İlçesi'nde de 4 ayrı noktada çıkan yangında 70 hektarlık alan kül oldu.

ÇANAKKALE'DE KÖY YANDI

Çanakkale'nin Yenice İlçesi'nde Ballıca sınırında bir köylünün ateş yakması ya da izmarit atması sonucu çıktığı belirlenen yangın, Çamoba, Diloba, Sediroba, Soğucak, Sarıçayır ve Daban köylerini tehdit etti. Tüm çabalar fırtınaya yenik düştü. 270 haneli Çamoba Köyü'nde cami hariç tüm evler yandı. Evler boşaltıldığı için yangında ölen ya da yaralanan olmadı. Daban Köyü'nde de 250 evden 30'uyla 70 ahır yandı, çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu. 150 hektar kadar orman alanı da kül oldu.

FATURA KORKUNÇ

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençoğlu, Almanya'da yapılan hesaplamada bir ağacın kereste değerinin yanısıra, hava temizliği, korbondioksit dengesi, erozyonu önlemesi, gürültüyü önlemesi, su kaynaklarına olumlu katkısı gibi fonksiyonel faydalarının da ortaya konduğunu açıkladı. Böylece yetişmiş bir ağacın yılda 2000 marklık katkı sağladığının hesaplandığını bildiren Gençoğlu, korkunç faturayı şöyle açıkladı: ‘‘Bu hesaba göre yetişmiş bir ağacın bir yılda 580 milyon liralık fonksiyonel faydası var. Yanan bir ağacın 30 yıl sonra yerine geleceğini düşünürsek bu süre içindeki bir ağacın yarattığı ekonomik kayıp 17 milyar 400 milyon liradır. Bir hektarda en az 10 yetişmiş ağaç zarar görse burasının eski haline gelinceye kadar kaybımız 170 milyar 400 milyon liraya ulaşır. Hektarda 50 ağacın zarar gördüğünü düşürsek hektar başı zararımız 8 trilyon 500 milyar liradır. Ayrıca bir hektarlık alanın ağaçlandırılması için harcanacak para 500 milyon liradır. Bu rakamlar aslında gerçek zararın boyutlarının ne kadar büyük olduğunu göstermeye yetiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!