82 bin lira için kavga

Güncelleme Tarihi:

82 bin lira için kavga
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kablolu TV ücretlerine yüzde 70 zam yapan ve aylık abone bedelini 1 milyon liraya yükselten Telekom, aylık 82 bin lira tutan yabancı televizyon ücretlerini bile ödemiyor. Kablolu TV izleyicilerinin büyük tepkisini çeken Telekom'un, ‘‘korsan'' yayınlarını sürdürmesi halinde çanak antenleri mühürlenecek.

Yabancı televizyon kanallarının telif ücretlerini ödemeye yanaşmayan ancak, yine de kablolu televizyon ücretine yaklaşık yüzde 70 oranında zam yapan Türk Telekom'un çanak antenlerine mühür geliyor. Yabancı kanalların temsilcisi olan Fatih Oflaz, Telekom'un RTL ve SAT1 için herhangi bir girişimde bulunmaması halinde çanak antenlerin mühürlenmesine kadar bir dizi hukuki işleme başvuracaklarını belirtti.

Oflaz, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, kendilerinin Türk Telekom'a halen yayında bulunan RTL ve SAT1 kanalları için protesto yazısı gönderdiklerini belirterek, ‘‘Telekom böyle bir yazı almadık, diyor. Ya bu yayınları durduracaklar ya da telif ücretini ödeyecekler'' dedi. Telekom'un bu iki yolu da gerçekleştirmemesi durumunda cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını kaydeden Oflaz, haciz yoluna da giderek Telekom'un çanak antenlerini mühürletebileceklerini savundu. ‘‘Devlet olarak niçin korsan yayın yapıyorsun? Buna hakkın yok'' diyen Oflaz, ‘‘Ben Türkiye'de telif haklarının geçerli olduğunu kanıtladım'' dedi.

Oflaz, Telekom Genel Müdürü Cengiz Bulut'un açıkladığı gibi Eurosport için aylık abone başına 24 cent değil, 20 cent talep ettiklerini belirterek, Bulut'u yalanladı. Oflaz, Telekom'un Eurosport için kendilerine sadece 3 cent önerdiğini savundu ve ‘‘MTV için 12.5 cent istedik. Onlar da MTV'nin yayınını istemediklerini belirterek, ‘Atarız' dediler. Ancak atmadılar. O yayını da biz durdurduk'' dedi.

Oflaz, Alman kanalları RTL ve SAT 1 için kendilerinin 7 cent önermesine karşın Telekom'un sadece 1 cent ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Telekom'un her ay abonelerden 1 milyon lira toplayacağını hatırlatan Oflaz, kendilerinin istediği bütün telif bedellerinin ise aylık abone başına 82 bin lira tuttuğunu savundu. Bu durumda istedikleri fiyatın fahiş olarak nitelenemeyeceğini kaydeden Oflaz, bu rakamların Polonya'da bile Eurosport için 25 cent olduğunu belirtti.

Oflaz ayrıca kablolu yayından yabancı kanalların çıkarılması durumunda, tatil yörelerinde bulunan bir çok otelin de zor durumda kalacağını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!