78 yerde denize giriş serbest

Güncelleme Tarihi:

78 yerde denize giriş serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2004 15:44

İSKİ, İstanbullular’ın Büyükçekmece, Florya Ahırkapı, Sarayburnu, Karaköy, Salıpazarı, Fındıklı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Tuzla, Bostancı, Suadiye Fenerbahçe, Moda, Kadıköy, Haydarpaşa, Harem, Üsküdar, Kuzguncuk aralarında bulunduğu 78 yerde denize girebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İSKİ Genel Müdürü Ali Çodur, yazılı açıklamasında, 10 yıllık süre zarfında gerçekleştirdikleri çevre koruma yatırımlarının yansımalarını ve etkilerini görmeye başladıklarını kaydetti. Çodur, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü ile Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde toplam 132 istasyonda dönemsel olarak "Su Kalitesi İzleme Çalışmaları"nı 2002 yılından itibaren her ay kesintisiz olarak ve yaz aylarında 15 günlük dönemler halinde yaptıklarını belirtti. Çodur, İstanbul sahillerinde yaptıkları araştırmalarda deniz suyu kalitesini, tuzluluk, sıcaklık, oksijen gibi 40’a yakın değişkenle farklı derinliklerde incelediklerini vurguladı.

İSKİ Müdürü, geçmişte Büyükçekmece, Tuzla ve Rumelifeneri olmak üzere İstanbul’un sadece 3 yerinde deniz suyu kalitesinin yüzülebilirlik kriterlerinde olduğunun ortaya çıktığını, arıtma tesislerinin hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul sahillerinde yüzülebilecek istasyonların sayısı arttığını kaydetti.

Haberin Devamı

İSTANBUL SAHİLLERİNDE DENİZE GİRİLEBİLECEK

Çodur, en son olarak 30 Haziran-l Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdikleri su kalitesi analiz sonuçlarına göre, 132 istasyonun 78’nde deniz suyu kalitesinin Avrupa Birliği yüzülebilirlik kriteri olarak kabul edilen birimin çok altında çıktığını bildirdi.

Bir zamanlar sahillerinde değil yüzmek, koku ve kirlilikten dolayı yürünemeyen İstanbul’da son analiz sonuçlarına göre yüzülebilirlik ölçütlerinde olan yerler şöyle:

"Avrupa Yakasında: Büyükçekmece (Mendirek), Büyükçekmece (Plajı), Florya (Kıyı Kafe), Florya (Atatürk köşkü), Florya (Güverte resta, Florya Belediye tesisleri), Yeşilköy (Balıkçı Barınağı), Bakırköy Balıkçılar Koop., Surdibi (Topkapı Kavşağı), Samatya, (Suriçi), Hal Müdürlüğü, Ahırkapı, Sarayburnu, Karaköy, Salıpazarı, Fındıklı, Dolmabahçe, Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumelihisarı, Baltalimanı, Kalender, Rumelikavağı (Altınkum Plajı) ve Askeri Plajı.

Haberin Devamı

Anadolu Yakasında: Tuzla (Mendirek), Tuzla (Deniz Harp Okulu), Tuzla (Ankara Su Sporları Kulübü), Maltepe (Migros), İdealtepe (Balıkçı Barınağı), Bostancı (İDO), Bostancı (Yeni Mendirek), Suadiye (Plajı), Suadiye (Deşarj Çıkışı), Caddebostan, Caddebostan (Dere Çıkışı), Çiftehavuzlar, Fenerbahçe, Fenerbahçe (Plajı), Fenerbahçe Dalyan, Fenerbahçe (Marina), Kalamış (Marina), Moda, Kadıköy, Haydarpaşa, Harem, Üsküdar, Kuzguncuk, Üryanizade Nakkaş Baba Cani, Çengelköy, Kandilli, Poyraz, Poyraz (Plajı), ve Anadolu Feneri.

Adalar; Al Kınalıada, A2 Kınalıada, A3 Kınalıada, A4 Heybeliada, A5 Heybeliada, A6 Büyükada, A7 Büyükada A8 Büyükada, A9 Büyükada, A10 Büyükada, Al l Büyükada, A12 Sedef Adası ve Al3 Burgazada.

Haberin Devamı

Haliç; Galata, Unkapanı, Kasımpaşa, Camialtı, Eski Köprü, Haliç Köprüsü, Eyüp-Sütlüce, Adalar Arası ve Adalar sonrası."

GÜNEY MARMARA SAHİLLERİ KİRLİ ÇIKTI

Bursa'nın Mudanya, Gemlik ve Karacabey kıyı şeridinde yapılan ölçümlerde, kirliliğin hat safhaya ulaştığı ortaya çıktı.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubesi ekiplerince sahil şeridinde yer alan Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçeleri arasında, halkın en çok denize girdiği toplam 18 noktada yapılan periyodik ölçümler, sezonun başlaması nedeniyle haziran ayından itibaren 15 günde bir yapılmaya başlandı.

Ekipler, geçen ayın ikinci tur deniz suyu ölçümlerinde, koli basili oranının 15 noktada eşik değerin 5,5 ile 12 kat üstünde olduğunu, bir noktada eşik değeri geçtiğini, iki noktada ise değerin altında çıktığını belirledi.

Haberin Devamı

Ölçümlerde, vatandaşların özellikle hafta sonları gittiği Narlı, Büyükkumla, Küçükkumla, Kumsaz, Burgaz, Eşkel ve Eğerce halk plajları ile Küçükkumla Orman Kampı ve Hasanağa İzcilik Kampı'nda, normalde 100 mililitrede 200 olması gereken koli basili miktarının, 2 bin 400 olduğu saptandı.

Karacaali İzcilik Kampı, Gemsaz Halk Plajı, Mudanya Kızılay Kampı, Burgaz Altınkum Halk Plajı, Zeytinbağı Halk Plajı ve Karacabey Bayramdere Halk Plajı'nda 1100 olan koli basili miktarı, Kumyaka Özel İdare Kampı'nda 240 çıkarken, Kurşunlu Köyaltı Halk Plajı 23'lük, Yeniköy Halk Plajı da 120'lik değerle Bursa'nın en temiz sahili oldu.

Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, daha önce 23 olan ölçüm noktası sayısını bazı bölgelerin birbirine yakın olması nedeniyle 18'e düşürdüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Yaz aylarında 15 günde bir deniz suyu numunesi aldıklarını, yaptıkları ölçümlerde sürekli değişik sonuçlarla karşılaştıklarını, çok temiz çıkan noktanın bir sonraki ölçümde hat safhada kirli olduğunu tespit edebildiklerini kaydeden Leventoğlu, şöyle konuştu:

“10 yıldır sürekli ölçümler yapıyoruz, ama bölgeler bazen temiz bazen kirli çıkıyor. Bunun nedeni Marmara Denizi'nde varolan kirliliğin dalga ve rüzgara bağlı olarak yüzmesi, dolayısıyla çöp ve kalıntıların kıyıda birikmesi. Rüzgar, eğer kıyıdan denize doğru esiyorsa, kirliliği açığa götürüyor, aksi olursa kıyı kirleniyor. O yüzden de, bir gün kirli olan kıyı ertesi gün temiz hatta çok temiz olabiliyor. Biz, her gün ölçüm yapamıyoruz, yapsak bile sonucunu ancak 72 saat sonra alabiliyoruz. Onun için öncelikle vatandaşlarımız iyi gözlemci olmalı, gittiği sahilde su berrak görünüyorsa, kıyıda çöp kalıntıları yoksa, rüzgar denize doğru esiyorsa o bölgede yüzmeli.”

Leventoğlu, deniz suyundaki kirliliğin göz, kulak burun, boğaz enfeksiyonları, ciltte mantar gibi rahatsızlıklar ve genital organ iltihaplanmalarına neden olduğunu vurgulayarak, denize giren kişinin su temiz bile olsa çıktığı zaman hemen duş almasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!