77 yaşında ikinci kez uzaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

77 yaşında ikinci kez uzaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bundan 36 yıl önce dünyanın yörüngesinde turlayan ilk Amerikalı ünvanını kazanan astronot John Glenn'in önümüzdeki 29 Ekim'de yapacağı ikinci uzay seferi Amerika'da büyük heyecan yaratıyor. Şu anda 77 yaşında olan ve Senatör ünvanı taşıyan Glenn, 20 Şubat 1962'de Mercury uzay aracıyla yaptığı sefer sırasında ‘‘Friendship 7’’ kapsülünün içinde dünyanın yörüngesinde turlamıştı.

Uzay seferine aday en yaşlı astronot olan Glenn, 29 Ekim'deki yolculuğunu Discovery uzay mekiğiyle gerçekleştirecek. 41 yaşındaki ilk seferinde Florida'daki Cape Canaveral üssünden start alan Glenn, yeni uzay macerasına da aynı üsten çıkacak.

Uzay rüyası hep canlı kalan deneyimli astronotun büyük heyecan uyandıran yeni seferi, ‘‘Glenn Uzaya Dönüyor’’ sloganıyla tipik Amerikan tarzı bir sektöre dönüştü. Sefere daha aylar var, ancak uzay üssünün 160 km çevresindeki tüm otel, motel ve kampingler dolmuş durumda. Artık bir kişilik rezervasyon bile yaptırmak mümkün değil.

Fırlatma günü gelip çattığında Cape Canaveral çevresinde tam bir şenlik yaşanması bekleniyor. Cape Canaveral kıyıları ve Banana Nehri boyunca on binlerce çadırlı turistin kamp kuracağı belirtiliyor. Bu arada birçok kişinin de tarihi olayı, sürat tekneleri ve yolcu gemilerine akın ederek Atlas Okyanusu'ndan izlemesi bekleniyor.

Üzerinde John Glenn'in portresinin bulunduğu hediyelik eşya satışlarında ise patlama yaşanıyor. Özellikle ‘‘John Glenn Uzaya Dönüyor’’ yazılı tişörtler kapış kapış gidiyor. 1962 yılında altı astronotla birlikte uzaya giden Glenn'in fotoğlarına Cape Canaveral çevresindeki hemen her dükkanda, barlarda, lokanta, otel ve diğer eğlence yerlerinde rastlamak mümkün.

John Glenn 36 yıl sonra, 77 yaşında yeniden uzaya gidiyor.ABD’de bir kahraman gözüyle bakılan Glenn için hazırlanan ‘John Glenn Uzaya Dönüyor’ yazılı tişörtler kapışılıyor (altta).






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!