700'üncü yıl temizliği

Güncelleme Tarihi:

700üncü yıl temizliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cif'in sponsorluğunda Topkapı Sarayı'ndaki Mermer Sofa 700'üncü yıl şenliğine hazırlanıyor. Temizlik sırasında şu ana kadar bir kamyon tuvalet kağıdı, 8 tanker saf su kullanıldı.

Topkapı Sarayı'nın dış taş ve mermer yüzeylerinin korunması amacıyla temizliğini üstlenen Cif (Lever) sarayda Osmanlı Devleti'nin 700'üncü kuruluş yıldönümü törenlerinin yapılacağı Bağdad Köşkü ile arasındaki 56 sütundaki madeni bölümlerin altınlama işleminin de sponsorluğunu üstlendi.

Kültür Bakanlığı'nın 700. kuruluş yıldönümü şenliğini gerçekleştireceği, sarayın padişahlara ait en önemli bölümü olan Mermer Sofa'da ve bu sofaya bağlı Asma Bahçe ile Revan Köşkü, Bağdad Köşkü, Sünnet Odası ve Sofa Köşkü'nde yapılacak olan restorasyon çalışmaları bu ay bitmiş olacak.

Temizlik sırasında rastlantı sonucu ortaya çıkan 18'inci yüzyıldan kalma kalem işlerinin tamamı gün ışığına çıkarılacak. Restoratörler ve nakkaş tarafından yapılan çalışmalar bu ay bitecek.

Cif'in 700'üncü yıl için yaptığı çalışmalar ise şöyle:

Mermer Sofa'daki kubbe ve tonozların orijinal fileto ve kemerlerindeki klasik kalem işleri yapılıyor.

Mukaddes Emanetler Cephesi'ndeki taş temizliği sırasında ortaya çıkan kemer silmelerindeki rokoko kalemişi uygulanıyor.

Havuzlu cephenin kemer müsellerine orijinal altınlı kalemişi uygulanıyor.

Mermer Sofa'daki 56 sütunun (Bağdat Köşkü'nde 23, Revan Köşkü'nde 16, Sofa'da 17 sütun) alt ve üstündeki madeni bilezikler temizlenip altınlanacak.

İftariye ya da Mehtaplık denilen madeni baldakenin yaldızlanması yapılacak.

Bunun dışında Cif'in taş ve mermer yüzeylerinin temizliği projesi bu yıl boyunca devam edecek. Uzun vadede bitirilecek olan projenin bundan sonraki bölümlerinde Bab-ı Hümayun, Bab-üs Selam, Bab-üs Saade, saray mutfakları, arz odası, Fatih Köşkü, Mustafa Paşa Köşkü ve Mecidiye Köşkü'nün temizliği var.

Temizlik çalışması İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü denetiminde 15 kişilik uzman bir ekip tarafından yapılıyor. Şu ana kadar temizlik sırasında 1 ton kağıt hamuru, bir kamyon tuvalet kağıdı, 100 adet bisturi, fırça ve uç, 50 kilo kimyasal pasta, 8 tanker saf su, 1 kilometre jelatin kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!