68 Dostları

Güncelleme Tarihi:

68 Dostları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2001 00:00


Uğur ERGAN / ANKARA
Haberin Devamı

İran Şahı Pehlevi'nin 1969'daki Almanya ziyareti ortalığı cehenneme çeviriyor. Eylemlere katılan bir Türk genci, polisten dayak yiyen arkadaşını kurtarırken, başından fena halde yaralanıyor. Polisi dava ediyor. Genç, ünlü turizimcimiz Vural Öger... Avukatı ise dönemin hızlı solcusu, bugünün Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily.

Yıl 1969... Avrupa, 1968 gençliğinin kısa bir süre önce başlattığı eylemlerle sarsılıyor. Tam bu dönemde İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Almanya'ya yaptığı resmi ziyaret tüm ülkeyi savaş alanına çevirmeye yetiyor. Pehlevi'nin resmi programında, o dönemde bölünmüş Berlin'in Batı yakasını ziyarette de yar alıyor. Almanya'da öğrenci eylemlerinin başını çeken Berlin Teknik Üniversitesi'nde, Şah'ın ziyaretini protesto etmek için müthiş bir çalışma başlıyor. Pankartlar hazırlanıyor, molotofkokteylleri, sopalar, konserve kutuları, çürük domatesler, yumurta paketleri vs... Tüm bu eylem hazırlıklarına Mühendislik Fakültesi'nde okuyan bir Türk genci de destek veriyor.

KURTARIRKEN YARALANIYOR

Pehlevi'yi taşıyan uçak Berlin'e iner inmez, eylemler başlıyor. Kortejden ‘‘Faşist Şah defol’’ sesleri yükselirken, polis eylemcilere saldırıyor. Türk öğrenci, sınıf arkadaşı bir Alman'ın polis tarafından coplanarak dövüldüğünü görünce çılgına dönüyor. Arkadaşını polisin elinden kurtarmaya çalışan Türk, arkadan kafasına yediği cop darbeleriyle orada yığılıp kalıyor. Gözlerini açtığında kendisini hastanede buluyor. Copun başında açtığı yarığın geçmesi altı ayı buluyor. Türk genci, bir yandan öğrencilik parasını çıkarabilmek için Almanya'daki Türk işçilere uçak bileti satışına başlarken, diğer yandan kendisini hastanelik eden polisin peşini bırakmıyor. Parası az olduğundan, Berlin'de yeni büro açmış, özellikle de kendisi istediği için solcu bir Alman avukat buluyor. Başından geçenleri anlatıyor. Dava sonunda solcu avukat meslek hayatının başında en önemli zaferlerinden birini elde etmenin sevincini yaşıyor. Türk öğrenciyi yaralayan polis, ağır para cezasına çarptırılıyor.

ŞİMDİ İKİSİ DE ÜNLÜ

Hürriyet Gazetesi Sahibi Aydın Doğan'la birlikte Almanya'da İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüşen Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün geçen Çarşamba günkü yazısında ipucunu verdiği hikaye, 1969 yılında işte böyle başlıyor. Alman arkadaşına yardıma koşarken polis tarafından hastanelik edilen Türk, bugün Almanya'nın en gözde turizm şirketlerinden birisi olan ‘‘Öger Tours’’un sahibi Vural Öger... Öger'in avukatlığını üstlenen solcu genç ise şu andaki Alman İçişleri Bakanı Otto Schily. Aradan geçen zaman içinde Vural Öger, Türkiye'ye yılda 1 milyondan fazla Alman turist getirmeyi ve 1 milyar marka yakın ciro yapmayı başarıyor. Otto Schily ise daha sonra Almanya'ya kan kusturan ‘‘Bader-Mainhof’’ terör örgütü üyelerinin avukatlığını üstlenerek ün yapıyor. Yeşiller Partisi'nde başladığı siyaseti, Sosyal Demokrat Parti'de (SPD) sürdürme kararı alıyor.

29 YIL SONRA BULUŞMA

Vural Öger, başından geçenleri Almanya'nın haftalık en ciddi gazetesi olan ‘‘Die Zeit’’ın sahibi ve başyazarı Theo Sommer'e anlatınca, Schily ile 1969 yılında farkına varmadan temelini attığı dostluk, aradan 29 yıl geçtikten sonra bir daha bozulmamak üzere pekişiyor. Sommer 1998 Haziran'ında Öger ile Schily'i buluşturuyor. Aradan geçen uzun zamana rağmen Schily, Öger'i çok iyi hatırlıyor. Geçmişte yaşadıkları, sohbetin en güzel bölümünü oluşturuyor. Schily, ‘‘O yılları yaşamasaydık ne sen böyle başarılı bir işadamı olurdun, ne de ben siyasette bu kadar yükselebilirdim’’ diyor. Buluşmanın sonunda Öger, Schily ve Sommer, ‘‘Türk-Alman Vakfı’’nın kurulması kararını alıyorlar.

VE BAKAN OLUYOR

1998 sonbaharında yapılan seçimler, Almanya'da 16 yıllık Helmut Kohl iktidarının sonu oluyor. Gerhard Schröder başkanlığında kurulan SPD-Yeşiller koalisyonunun İçişleri Bakanlığı'na Otto Schily getiriliyor. Öger ile Schily arasındaki dostluk daha da artıyor. Schily, Alman Hava Kuvvetleri'ne ait özel uçakla Türkiye'ye yaptığı iki ziyarette de Öger'i yanına alıyor. Öger ayrıca, Schily'nin istemi üzerine ‘‘Almanya Göçmen Yasası Komisyonu’’na alınan tek yabancı oluyor.

Omuz omuza

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schly, yakın arkadaşı, Alman-Türk Vakfı Başkanı Vural Öger ile mart ayı sonunda Gölcük'te yaptırılan Çocuk Köyü'nün açılışına katılmıştı. Alman-Türk Vakfı ve Kanal D işbirliği ile 17 Ağustos depreminde anne ve babalarını kaybetmiş çocukların barınmaları ve yetiştirilmeleri için kurulan Çocuk Köyü'nü Schly, Devlet Bakanı Hasan Gemici ve Vural Öger'le birlikte kurdele keserek hizmete açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!