600 yıllık hamamın 500 yıllık misafirleri

Güncelleme Tarihi:

600 yıllık hamamın 500 yıllık misafirleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 00:00

Bursa’daki tarihi Umurbey Hamamı restore edilerek Sanat Galerisi’ne dönüştürüldü. Açılışını Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın yaptığı galerinin ilk sergisi “Eski Hamam Eski Tas” adını taşıyor.

Haberin Devamı

İsmail AKTAŞ / BURSA
BURSA’da 1430 yılında yapılan Umurbey Hamamı’nın 2008’de restore edilerek, Sanat Galerisi’ne dönüştürülmesinin ardından, kapılarını, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın yaptığı “Eski Hamam Eski Tas” sergisiyle açtı. Sergide, Mimar Naim Arnas’ın yaklaşık 30 yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanından topladığı, en eskisi 500 yıllık olan gülabdanlar, sabun ve sabunluklar (Kildence), nalın ve takunyalar, hamam tasları, havlular ve kirdenliklerden oluşan 1200 parça yer alıyor.
Tofaş Bursa Anadolu arabaları müzesi bünyesinde restore edilen Umurbey Hamamı’ndaki sergide yer alan parçalar, ziyaretçilere, geçmişe yönelik kültürel ve ekonomik analizler yapmayı da sağlıyor. Sergi hamam kültürü hakkında da bilgiler veriyor. Ayrıca Bursa’da bulunan Demirtaş (Timurtaş) hamamı, Eski Armutlu kaplıcası, Mahkeme (İbrahim Paşa) hamamı, Ördekli (Eski-Yeni) Hamamı ve Orhan Gazi Hamamı’nın maketleri de sergileniyor.

Önce hamam tası, sonra ibrik

Naim Arnas, Umurbey Hamamı’nın onarım öncesi çok kötü bir halde olduğunu belirterek, “Her şey kırılmış, çalınmıştı. Fıskiyesi bile yoktu. Fotoğraflara bakarak, restorasyon yaptık. Hamamın her şeyi orijinal, hiçbir ilave yapmadık” diyor. Sergide 600’e yakın tekstil ürünü bulunduğunu, diğer eşyanın ise metal olduğunu belirten Naim Arnas, koleksiyonuyla ilgili şunları söylüyor: “Önceleri param yoktu, hamam tası alıyordum. Daha sonra leğen, ibrik almaya başladım. Geçen zaman içinde bu koleksiyon oluştu. Koleksiyonum yeterli geldiği için sergide başkasına ait parçalar yok.”
Sergi, 7 Mart 2010’a kadar açık kalacak.

Mussolini erotik roman yazmış
Reha ERUS / ROMA


İTALYA’yı yıllarca faşizmle yöneten Benito Mussolini’nin bir dönem erotik romanlar yazdığı ortaya çıktı. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, Mussoli’nin Vatikan’ı kızdırmak için yazdığı “Kardinal’in Metresi Claudia Particella” adlı romanı, 1910 yılında dönemin sosyalist gazetesi ‘İl Popolo’da 57 bölüm olarak tefrika edildi. 17’nci yüzyılda Trento bölgesinde yaşayan Prens-Başpiskopos Emanuele Madruzzo’nun Claudiua Particella adlı bir soylu ile yaşadığı yasak aşk hikayesinden esinlenen erotik romanın yayını, o dönemde Vatikan’ın baskısıyla durduruldu. Pornografiye benzetilen roman yakında yeniden piyasaya sürülecek.

Kitap fuarını 325 bin kişi gezdi

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Beylikdüzü’nde 31 Ekim’de açılan 28. İstanbul Kitap Fuarı, 8 Kasım 2009 Pazar akşamı saat 19.00’da sona erdi. Fuarı bu yıl 325 bin kişi gezdi.
550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı’nda yurt dışından 28 ülke ve 62 katılımcı yer alırken 51 yabancı yazar konuk olldu. Dokuz gün süresince 297 kültür etkinliği gerçekleştirilen fuar imza günleri ve etkinliklerde yüzlerce yazarın okurlarıyla bir araya gelmelerini sağladı.
Ana teması “Kültürlerarası Diyalogda Çeviri” olarak belirlenen 28. İstanbul Kitap Fuarı, ARTİST 2009 19. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’da gala
Mücahit YOLCU- Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)


ANTALYA Altın Portakal Film Festivali´nde `En iyi ilk film’ ödülünü kazanan `İki Dil Bir Bavul’un çekimlerinin yapıldığı Şanlıurfa´daki galasına ilgi büyük oldu. Film gösteriminin ardından sinemaseverlerle söyleşi yaparak soruları yanıtlayan yönetmen Özgür Doğan, 85 yıldır bilinen ancak aktarılamayan bir soruna ışık olmak istediklerini söyledi.
Şanlıurfa merkeze bağlı Demirci Köyü´nde çekimleri gerçekleştirilen, yeni mezun genç bir öğretmenin geçirdiği bir ders yılını ve hiç Türkçe bilmeyen öğrencileri ile kurduğu ilişkini perdeye taşıyan`İki Dil Bir Bavul’u; filmin yönetmenlerinden Özgür Doğan, DTP İl Başkanı İbrahim Ayhan, Eğitim- Sen Şube Başkanı Sıtkı Dehşet ve kalabalık bir topluluk izledi.
Eğitim- Sen Şube Başkanı Sıtkı Dehşet, filmin bitmesinin ardından Özgür Doğan´a teşekkür plaketi verdi.
Şalıurfa´daki ilk gecesinde 400 kişilik salonda kapalı gişe oynayan filmin, iki hafta boyunca gösterimde kalacağı belirtildi.

Sunday Times’tan İstanbul’a övgü

İNGİLTERE’nin prestijli pazar gazetesi The Sunday Times, İstanbul’a övgüler yağdırdı. Gazetede, “İstanbul: Türkiye’nin Kültür Başkenti” başlığıyla yayınlanan haberde, “2010 Avrupa Kültür Başkenti” hakkında şu ifadeler kullanıldı: “AB’nin, bu güzel kentine verdiği bu yeni unvan, oraya gitmek, sonra yeniden ve yeniden dönmek için bir bahane veriyor. İstanbul’un harikalar ve güzellikler mekanı olduğunu, müthiş camiler ve kiliseler ile inanılmaz müzelerin bulunduğunu bilmeyen kaldı mı? Kaç defa giderseniz gidin, her zaman göreceğiz yeni şeyler var. Her zaman görülecek eski bir şey, yeni şey var.”

Ece Ajanda’nın 100 yıllık tarihi

Ece Ajandası, Osman-lı’dan günümüze uzanan 100 yıllık süreci kapsayan, ajandanın Türkiye’deki gelişimine ışık tutan bir sergi düzenliyor. Türkiye’nin önde gelen bir çok isminin “ajandaları”nın bir araya toplanması ile oluşturulan sergi 11 Kasım 2009 günü açılıyor.
105 yıllık matbaa ve ajanda sektörünün önemli gelişmelerine tanıklık etmiş tarihi Asmalı Meydan’da 11 Kasım’da açılışı gerçekleştirilecek sergide Nihat Erim, Muhiddin Arif Mardin, Rubabe Ar gibi Ece Ajandası koleksiyonerlerinin ajandaları da yer alıyor. 100. yaşını kutlayan Ece Ajandası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan öncesine dayanan tarihçesiyle kırtasiye, ajanda ve saatli marif takvimine yön veren bir ailenin üçüncü kuşak temsilcileri tarafından düzenlenen sergi ile bir asırlık ajanda sektörünün gelişimi yakından irdeleniyor.
“Gün Uzar 100 yıl Olur” isimli sergide geçmişten günümüze ulaşan en eski ajandalar 30 gün boyunca ücretsiz olarak gezilebilecek.

GÜNÜN AJANDASI

SÖYLEŞİ

Ustalara saygı

YEŞİLÇAM’I Yeşilçam yapan ünlü çiftler için düzenlenen “Yeşilçam’ı Yaratanlara Saygı” gecelerinin ilki, bu akşam saat 20.00’de Ortaköy Kültür Merkezi’nde yapılıyor. Gecede Zeki Alasya-Metin Akpınar’dan Adile Naşit-Münir Özkul’a komedi filmlerimizin güldüren ikilileri âdeta resmigeçit yapıyor. Tel: (212) 236 59 01

ETKiNLiK

Yazarlarla buluşma

Avrupa Edebiyatı Türkiye’de ? Türk Edebiyatı Avrupa’da projesi 9 ? 14 Kasım tarihleri arasında Ankara’da. Etkinlikler kapsamında; çocuk ve gençlik kitapları yazarı Jutta Richter; Bükreşli yazar Mircea Cartarescu ve Avusturyalı yazar Christoph Ransmayr eserlerinden bölümler okuyacak. Program kapsamında ayrıca; Sema, “Brecht’in “ekho”su” adlı konseriyle Ankaralı müzikseverlerle buluşacak.

SERGi

Hindistan gezisi

SİNEMA eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay’ın Hindistan gezisinde çektiği fotoğraflar Beşiktaş Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 5 Aralık 2009 tarihine kadar devam edecek Mistikler Diyarı: Hindistan sergisi, 1 milyar 300 milyonluk nüfuslu bu gizemli ülkeden ilginç kareler içeriyor. Tel: 0212 351 93 90

KONSER

Erol Evgin söylüyor

Küçükçekmece Belediyesi’nin bugün düzenleyeceği etkinlikte; Erol Evgin, “Mustafa Kemal’i Gördüm Düşümde” adlı, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı temalı bir konser gerçekleştirecek. Adını Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Üç Şehitler Destanı”ndan alan konserde sanatçı, özel orkestrası eşliğinde şarkılar, türküler ve şiirler seslendirecek. Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki konser 20.00’da başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!