60 yıllık randevu

Güncelleme Tarihi:

60 yıllık randevu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

15 yaşında evlatlık verilince kaçıp, kendisine yeni bir yaşam kuran Hatice Ekiz, 75 yaşında eve dönüp ailesiyle kucaklaştı.

MUTLU biten öykünün acı senaryosu, 60 yıl önce Hatice Ekiz'in, amcasına evlatlık verilmesiyle yazılmaya başlandı. ‘‘6 kardeşimin arasında, bu evde ben mi fazlaydım’’ diyerek ailesine öfke besleyen 15 yaşındaki Hatice, Fethiye'nin İzzettin Köyü'ndeki yeni evini terk etti, ilçe merkezine geldi. Yanında iş bulduğu Dr. Cavit Sökmen tayin olunca, onunla birlikte İstanbul'a gitti. Doktorun çocuğu gibi baktığı Hatice, 24 yaşına geldiğinde, lokantacı Münip Sönmez ile evlendi. Hatice Ekiz, önce eşi, ardından da tek kızı hostes Gülay'ın 1974'te Fransa'daki uçak kazasında ölümü üzerine yapayalnız kaldı.

Havalanında karşıladılar

Ekiz'in yüreğinde duyduğu kızgınlık da zamanla küllendi. Araştırma yapıp ailesinin adresini bulan Ekiz, sonunda, 60 yıl önce terk ettiği Fethiye'ye dönmeye karar verdi. Dalaman Havalimanı'na uçak indiğinde, apronu tarayan yedi çift göz, Hatice Ekiz'i arayıp buldu. Krem renkli topuklu ayakkabıları üzerinde kıpır kıpır, lacivert elbiseli, kırmızı çantalı kadın, bekleyenlerine ulaştığı anda boğazlar düğümlendi. Herkes kendisini tanıttı. Hatice Ekiz, 78 yaşındaki ablası Fatma Taşkın ve 57 yaşındaki kardeşi Recep Ekiz ile kucaklaştı. Bir süre tek kelime konuşmadan öylece kaldı.

Bir daha ayrılmayacaklar

Annesi Meryem ve babası Halil'in öldüğünü öğrenen yaşlı kadın, ailesinden bir daha ayrılmamaya söz verdi. Sonra onlara dönüp, 60 yılı şu cümlelerle özetleyiverdi: ‘‘İstanbul'da bir evim, bir dükkânım var. Cenazesini bile bulamadığım, yılda bir kez Paris'teki sembolik mezarını ziyaret edebildiğim kızımdan bağlanan maaşla geçiniyorum. Gülay'ı da kaybedince hayatta dayanağım kalmadı. Oysa ailem vardı. Benim için çok zor oldu aileme dönmek. Uzun süre cesaret edemedim. Ancak sonunda aileme kavuştum. Bundan böyle hiç ayrılmayalım.’’

Anılar canlandı, gözler yaşlandı

Hepsi de orta yaşın üzerinde kardeşler Hatice Ekiz'in eve dönmesiyle tam bir sevinç yumağı oldu. Bir yanına kendinden 18 yaş küçük kardeşi Recep'i, diğer yanına 3 yaş büyük ablası Fatma'yı alan Ekiz, 60 yılı dakikalara sığdırmaya çalıştı.

Birbirlerine kenetlendiler

Dalaman Havaalanı, benzeri filmlerde görülebilecek bir buluşmaya sahne oldu. Bakımlı olmasına karşın, 75 yaşın yüzünde, ellerinde bıraktığı izler hemen fark edilen Hatice Ekiz (solda), 60 yıl sonra ablasıyla böyle kucaklaştı. Birbirine kenetlenen iki kadın gözyaşlarına boğuldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!