60 yıllık arazi kavgası

Güncelleme Tarihi:

60 yıllık arazi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kemerburgaz'ın 1924 mübadelesiyle Yunanistan'dan gelen sakinleri, o dönemde her aileye verilen 2,5 dönüm arazileri için 60 yıldır mücadele ediyor. Beldedeki 300 aile Orman Bakanlığı'yla 30 yıldır mahkemelik.

Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında 1924'te imzalanan mübadele anlaşması sonucu, Yunanistan'dan gelenler arasında 800 ailelik bir grup o tarihte Kemerburgaz'a yerleştirildi.

Gelenlere eskiden Pirgos olarak bilinen bu yerdeki Rumlar'dan kalma evler tahsis edildi ve her aileye ekip biçebilmesi için 2,5 dönüm arsa verildi.

Hükümet tarafından muhacirlere verilen bu topraklar, 1937'de tesbit edilen Belgrad Ormanı sınırları içinde kaldı ve 1945'te çıkarılan bir kanunla bütün arazi devletleştirildi. Bu karar sonucu Kemerburgaz'ın nüfusu yarı yarıya azaldı. 1950'de çıkarılan 5653 sayılı kanunla köy ve tarım arazilerini iade etmek için yeni bir kanun çıkarıldı. Bölgenin kesin kadastro çalışması ise 1972'de yapıldı.

Bu kadastro çalışmasının ardından ellerinde sadece mübadele zamanından kalma iskan belgeleri olan Kemerlilerle, Orman Bakanlığı arasında mahkeme trafiği başladı. Çünkü Belgrad Ormanı hem tarihi hem de coğrafi özelliklerinden dolayı muhafaza ormanı. Yani diğer devlet ormanlarından orman köylüleri çeşitli biçimlerde yararlanabilirken (yakacak temin etmek gibi) burada hiçbir biçimde faaliyet yapılamıyor.

Sonuçta ortada 30 yıldır süren mahkemeler var. Bazı Kemerliler orman arazisini ekip biçtikleri için hapse girdi. Açılan 300 kadar dava sürüyor ve davalar sonuçlandıkça yeni mahkumiyet kararları çıkıyor.

Kemerburgazlılar ise arazilerinin Atatürk tarafından verildiğini ve devletten mübadeleden kalma arazi alacakları olduğunu düşünüyor. Kemerburgaz Birliği Başkanı Erdoğan Budak sorunların mafyanın iştahını kabarttığını ve bu kişilerin el altından bu arazilere sahip çıkmaya çalıştığını iddia ediyor: ‘‘Bu uygulama atalarımızdan kalma arazilerimizde işgalci konumuna düşmemize neden oldu.’’

Kadastro uzmanları ise konuya kuşkuyla yaklaşıyor. Bölgede artan arazi fiyatlarının orman üzerindeki hesapları da artırdığını söyleyen uzmanlar ‘‘Metrekaresi 200 dolara fırlamış bir bölgede mübadaleden kalma iskan kayıtlarıyla hak iddia edilemez. Kadastro çalışması 28 yıl önce tamamlanmış. Askı süresini kaçırdıklarını varsaysak bile, niçin o zaman dava açılmamış? Buranın muhafaza ormanı yapılması doğru bir karar, yoksa bugüne kadar Belgrad Ormanı adına tek fidan kalmazdı.’’

t İlçe olmak istiyorlar

Kemerburgaz ilçe olmak için İstanbul'da en aktif çalışan yöre. Kemerliler bu amaçla 1998'de bir birlik kurdu: Kemerburgaz Birliği. Birliğin 800'ün üstünde üyesi var. Kemer'e ilk ilçe sözü 1997'de Mesut Yılmaz başbakanken verildi. Ancak 1998'de Bakanlar Kurulu konuyu tartışırken Kemerburgaz yerine Alibeyköy'ün adı geçince, Kemerliler alelacele bu birliği kurdu. İki gün içinde kurulan birlik mitingler düzenledi ve bir hafta sonraki hükümet toplantısında ilçe yapılacak yerler arasına Kemer'in de adı eklendi. Fakat hükümet düşünce tasarı kadük kaldı.

Kemerburgaz Birliği, bir gazete çıkarmaya başladı. Gazetenin açılışına Necdet Menzir de katıldı. Aylık gazete 13. sayısına ulaştı. Birlik Başkanı Erdoğan Budak, Kemer'in çarpık yapılaşmadan etkilenmeden bugüne kadar direndiğini ama bu durumun sürmesi için yörenin bir an önce ilçe olması gerektiğini söylüyor: ‘‘Gecekondulaşma en alt düzeyde. Fakat bu uzun süre böyle gitmeyecek. Önlem alınmazsa ne Kemer kalır ne de Belgrad Ormanı. Önce plan gelsin sonra büyüme sürsün. İlçe olmak isteyenlere ‘‘devlete masraf çıkarıyorsunuz’’ diyorlar. Bizim kaymakamlık binamız da hazır belediye binamız da. Kemer'i ilçe yapsınlar beş kuruş istemiyoruz. Zaten 1986'da Valilik bir referandum yaptırdı. Kemer'in yüzde 98'i ilçe olmak için oy verdi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!