60 yıldır böylesi olmadı

Güncelleme Tarihi:

60 yıldır böylesi olmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Akdeniz ülkelerinde 100 insanın ölümüne neden olan 100 bin insanı hastanelik eden sıcaklar, Türkiye'yi kavurmaya devam ediyor. Son 60 yıldır görülmemiş derecede artan sıcaklar, yağış beklentisine rağmen birkaç gün daha sürecek.

TÜRKİYE'nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan öldüren sıcaklar, bu hafta sonunda da nefes aldırmadı. Yurdun büyük bölümünde 40 derecenin üzerine çıkan sıcaklar, birkaç gün daha bunaltacak.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bugün Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları ile İç Anadolu'nun kuzeybatısında sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış bekleniyor. Salı, Çarşamba ve Perşembe günlerinin tüm yurtta yağışsız geçeceği tahmin ediliyor. Cuma günü ise sadece Trakya'da yağış olacağı kaydediliyor.

Meteoroloji yetkilileri, temmuz ayında, bazı illerde son 60 yılın en yüksek sıcaklık değerlerine yaklaşıldığını kaydettiler. Son 60 yılda ulaşılan en yüksek sıcaklığın Ankara'da 40, İstanbul'da ise 40.5 derece olduğu, temmuz ayı başından itibaren Ankara'da en yüksek sıcaklığın 38.8'e, İstanbul'da 39.2'ye ulaştığı kaydedildi.

Antalya, Manisa, Milas ve Muğla'da ise hava sıcaklıkları, 60 yılın en yüksek değerlerinin üzerine çıktı.

Bu arada Cizre'nin rekoru henüz kırılamadı. Türkiye'de görülen en yüksek sıcaklığın 20 Temmuz 1998 tarihinde Cizre'de 48.5 olarak ölçüldüğünü bildirildi.

Umudumuz dondurma

Akdeniz ve Ege bölgesinde de hava sıcaklığı rekora ulaştı. Hafta sonu tatili olması nedeniyle kentteki tüm plaj ve havuzlar, serinlemek isteyenlerle dolup taştı. Ege Bölgesi son yılların en sıcak temmuz ayını yaşıyor. Turistik işletmeler müşterilerine hizmette, yerel yönetimler ve özel kuruluşlar kentlerde içme ve kullanma suyu tüketimi karşılamada yetersiz kaldı. Adana başta olmak üzere bölgedeki kentlerde 40 dereceyi geçen hava sıcaklığı, yüzde 80'in üzerinde nem oranıyla birleşince boğucu oldu. Terkedilmiş görüntüdeki kentin ana caddelerinde, tek tük araçlara rastlandı. Gölgede 44 dereceye ulaşan Güneydoğu'da hastaneler alarma geçirildi.

Uzmandan çok önemli uyarılar

TÜRKİYE'yi etkisi altına alan sıcak dalgasının kendini gittikçe hissettirmesi ve güneş çarpmasından ölenlerin sayısının artması üzerine uzmanlar uyarılarda bulundu.

Özellikle yaşlıların, hamilelerin, çocukların, kalp ve hipertansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, ‘‘Yüksek ısıya organlar ayak uyduramaz ve fonksiyonları bozulur. Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği ölüme neden olabilir’’ dedi.

Prof. Dr. Ziya Mocan, yüksek ısıyı düşürmek için ciltteki damarların genişlemesi ve solunum sayısının artması sonucunda bazı organların yetersiz kalmasıyla, sıcak çarpmasının meydana geldiğini belirtti. Prof.Dr. Mocan, şöyle dedi:

‘‘Ayrı olarak merkezi sinir sistemi belirtileri, başağrısı, konuşma bozukluğu, başdönmesi, baygınlık hissi, hayal görmeler, kramplar, şuur bulanıklığı ve koma oluşur. Hareket fazlalığına bağlı olarak sıcak çarpması gençlerde de olabilir. Bu gibi durumlarda çok sık terleme olur. Fakat klasik sıcak çapması yaşlılarda havanın ısısının çok arttığı sıralarda oluşur. Genellikle damar sertliği, kalp yetmezliği, idrar söktürcü ilaç alma, şeker hastalığı veya alkoliklerde sıcak çarpması daha sık görülür.’’

İLK BELİRTİLER

Prof. Dr. Mocan sıcak çarpmasındaki ilk belirtilerin 'baş ağrısı, tüylerin ürpermesi, titreme, sık nefes alma, bulantı, kusma, kas krampları, yürüme ve konuşma bozukluğu' olduğunu söyledi.

NELER YAPMALI

Sıcak çarpan hastanın elbiseleri çıkarılmalı, soğuk duş aldırılmalı ve küvete yatırılmalı. Bu arada cilde masaj yapılması gerekir. Soğuk buzla veya soğuk ortamda vücudun ısısının kaybını kolaylaştırmak için yapılan masaj ciltteki damarları harekete geçirir.

Bunları yapmayın

Alkol almayın

Kapalı ve koyu renkli elbiseler giyinmeyin

Aşırı hareketten kaçının

Güneş altında dolaşmayın

Hava akımı olmayan yerlerde durmayın

Ağır yağlı ve hazmı zor yemekler yemeyin Yağların enerjisi fazladır. Fazla enerji veren yiyecekler, yanma sonucu ısı artımı yaparlar. Mide şişer ve kalbe basınç yapar. En iyisi sebze ve meyve yemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!