6 rıhtım kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

6 rıhtım kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2002 02:11

ABD'nin Irak'a yapacağı askeri harekátta yararlanmak istediği Mersin Limanı'nda hareketlilik başladı. Limanda 6 rıhtım gemi trafiğine kapatıldı, dev vinçlerin sökümüne ve prefabrik büroların kurulmasına başlandı.

Gemi trafiğine kapatılan rıhtımlardan üçünün NATO'ya tahsisli olduğu belirtildi. ABD'nin Irak'a yapacağı askeri harekátın gündeme gelmesiyle birlikte Türkiye'den istediği hava üsleri ve limanlar arasında yer alan Mersin Limanı'nda yoğun bir hareketlilik başladı. Yaklaşık 2 ay önce bir Amerikan heyetinin limana gelerek incelemelerde bulunup, fotoğraf ve görüntü aldığı öne sürülürken, 21 rıhtımdan 6'sı sivil gemilere kapatıldı. Geçen hafta işi alan müteahhide teslim edilen 16, 17, 18, 19, 20 ve 21 numaralı rıhtımda bulunan dev vinçlerin sökümüne başlanırken, 3 rıhtımda da derinleştirme çalışması gündeme geldi.

SAVAŞ GEMİLERİ İÇİN

Trafiğe kapatılan rıhtımların batı kısmının 490 metre, doğu kısmının 253 metre uzunluğunda olduğu, derinliğin ise 6.5 metre ile 10.5 metre arasında değiştiği belirtildi. Yapılacak çalışmalarla bu derinliğin 14 metre ile 20 metreye kadar indirileceği, bunun da savaş gemilerinin yanaşması için yapıldığı iddiaları ortaya atıldı. Şantiye ekibinin kullanımı için dün kurulmaya başlanan prefabrik yapıların da, olası harekatın sevk ve idaresinde görev alacak personel için envantere alınmış olabileceği ifade edildi. Kulübelerin yanında bir de yemekhane yapılması dikkati çekti.

NATO İSKELESİ OLACAK

Mersin Liman İşletme Müdürü Kenan Şen, hareketliliğin normal olduğunu söyledi. Şen, Milli Savunma Bakanlığı'nca NATO'ya tahsis edilen 3 rıhtım bünyesinde derinleştirme çalışmaları yapılacağını doğrulayarak, ‘‘Bu 3 rıhtım NATO iskelesi olarak kullanılacak. Bu çalışmalar derinleştirme ve yenileme çalışmalarıdır. 2 yıl kadar sürmesi bekleniyor. Bu çalışmanın bir harekat için olduğunu bilmiyorum. NATO, bu 3 rıhtımı gerekli tatbikat veya savaş durumlarında kullanacak. Mersin Limanı'nın bir harekat için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda benim bir bilgim yok’’ diye konuştu.

<>Dev vinçleri söküyorlar

Mersin Limanı'ndaki 21 rıhtımdan 6'sı dünden itibaren sivil gemilere kapatıldı. Geçen hafta işi alan müteahhide teslim edilen 16, 17, 18, 19, 20 ve 21 numaralı rıhtımlarda bulunan dev vinçlerin sökümüne de başlandı. Ayrıca, 3 rıhtımda da derinleştirme çalışması gündeme geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!