500 yolcuyu kurtaran Türk

Güncelleme Tarihi:

500 yolcuyu kurtaran Türk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rum meslektaşının yaptığı hatayı son anda farkederek, iki uçağın havada çarpışmasını önleyen ve yaklaşık 500 yolcunun hayatını kurtaran Kıbrıslı hava kontrolörü Ahmet Kaptan, KKTC'de kahraman ilan edildi. Hürriyet'e konuşan Kaptan, uçakların kendi sorumluluk alanı dışında olmasına rağmen ‘‘Ben görevimi yaptım’’ dedi. Olayın heyecanını hala yaşayan kahraman kontrolör, ‘‘Duruma 8-10 saniye geç müdahale etseydik iki uçak 10 bin metre yükseklikte çarpışacaktı’’ diye konuştu.

12 yıldır KKTC Ercan Havaalanı Hava Kontrol Şubesi'nde görev yapan 36 yaşındaki Kaptan, yaşadıklarını ve büyük faciayı nasıl önlediğini şöyle anlattı:

‘‘MD-90 tipi Kıbrıs Türk Hava Yolları uçağı, İsrail'den İzmir'e 166 yolcu taşıyordu. Uçakta 6 kişilik de mürettebat vardı. Uçak 31 bin feet (yaklaşık 10 bin metre) yükseklikte ilerlerken Larnaka Havaalanı'ndan İsveç Hava Yolları'na ait başka bir uçak da Atina'ya gitmek üzere havalandı. Hava koridorları kesişen uçaklar Rum kontrolörün yanlışlığı sonucu aynı yükseklikte seyrediyor ve çarpışma noktasına doğru hızla ilerliyorlardı. Koridorların kesişmesine çok az bir süre kala duruma müdahale ettik. Önce Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın pilotuyla bağlantı kurmaya çalıştık. Bizim sorumluluk sahamızın dışında olduğu için bağlantı kuramadık. Şans eseri bölgeden geçen başka Türk Hava Yolları uçağına ulaştık ve KTHY pilotuna derhal 90 derece sağa dönmesini söyledik. Pilot nedenini bile sormadan dediğimizi yaparak, rotasını değiştirdi. Bütün bunlar bir-iki dakika içinde oldu. 8-10 saniye gecikseydik büyük bir facia olabilirdi’’

RUM MEMUR ÖZÜR DİLEDİ

İçinde 300'e yakın yolcu olduğu belirtilen İsveç Hava Yolları uçağının pilotu görebilecek kadar yakınından geçen KTHY pilotu Muzaffer Bayraktar, yaşadığı şokun etkisiyle Larnaka Hava Kontrol kulesiyle temasa geçti ve Rum görevliyi azarladı. Önce dikkatsiz davrandığını reddeden Rum kontrolör, daha sonra hatasını kabul etti ve özür dilemek zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!