5 kitabın özetini çıkaracak

Güncelleme Tarihi:

5 kitabın özetini çıkaracak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 00:00

Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 5 yıl denetime tabi tutulma, 3 ay öfke kontrol programına devam etme ve kişisel gelişim konularında 5 yayın okumakla cezalandırılan Cem Uzan bu kitapların özetini de çıkaracak. Özetleri inceleyecek uzmanlar rapor hazırlayıp hakime sunacak.

GENÇ Parti’nin 2003 yılında Bursa ’da düzenlediği mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 5 yıl denetime tabi tutulma, 3 ay öfke kontrol programına devam etme ve kişisel gelişim konularında 5 yayın okuma cezasına çarptırılan Cem Uzan, bu kitapları okuduktan sonra özetini de çıkartmak zorunda kalacak.

Karar kapsamında psikologlar ve denetim uzmanlarının belirleyeceği 5 kitabı yine onların gözetiminde okuyacak olan Uzan, bu kitaplar üzerine yazdığı özetleri kendisini denetleyen uzmanlara teslim edecek.

Uzan’ın yazdığı bu özetleri inceleyecek olan uzmanlar cezanın ne derece yerine getirildiği konusunda bir rapor hazırlayarak hakime iletecek. Cem Uzan’ın kitapları okumaması durumunda ise durum hakime bildirilerek okuma cezasının hapis cezasına çevirilmesi istenecek. Yeni Türk Ceza Kanunu’nun getirdiği Denetimli Serbestlik Yasası gereğince hapis cezaları artık belirli süre kamu kurumunda çalışma, öfke kontrol programına katılma gibi cezalara da çevrilebiliyor. Bunda da sanığın geçmişteki hali, kasıtlı bir suçtan mahkum edilmemiş olması ve kimlik özellikleri gibi konular gözönünde bulunduruluyor. Uzan’a ilk olarak 6 ay hapis, 15 YTL de para cezası veren Hakim Mustafa Öztürk de önce cezayı üçte bir oranında artırarak 8 ay hapis ve 20 YTL’de para cezasına çevirme yoluna gitti. Ardından da para cezasını 20 YTL’den 688 YTL’ye kadar yükseltti. Öztürk, sonunda hapis cezasını kişisel gelişim cezasına dönüştürmeye karar verdi.

Uzan anlamadı Cem Uzan da 5 yayın okuma cezasına çarptırılmasına şaşırdı. Avukatı Şaylan Çığgın, "Bize ’Cezayı anlamadım. Ne yapacağım ben’ diye sordu. Bizler de onu netleştirmeye çalışıyoruz. Cezanın üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Hyundai’nin patronu çocuk bakıyor

Denetimli serbestlik yasası sadece Türkiye’de değil dünyada da oldukça sık uygulanan bir cezalandırma yöntemi olarak ortaya çıkıyor. Dünya otomobil devi Hyundai’nin patronu Chung Mong Koo da şirket içinde 100 Milyon doları zimmetine geçirdiği gerekçesiyle benzer bir yöntemle cezalandırılmıştı. Cezasını 300 saat çocuk bakıcılığı yaparak çekecek olan Koo bu yolla 3 senelik hapis cezasından da kurtulmuştu. Kişisel serveti 2.2 Milyar Doları bulan Koo bebeklere banyo yaptırmak yemek yedirmek gibi görevlerini yerine getirip cezasını çektikten sonra Hyundai’de yeniden görevinin başına geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!