5 işçi öldü, 2 işçi göçük altında

Güncelleme Tarihi:

5 işçi öldü, 2 işçi göçük altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2003 17:16

Erzurum'un Aşkale İlçesi'ndeki Kükürtlü Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu patlaması sonucu 5 işçi öldü, 2 işçi de göçük altında kaldı.

Haberin Devamı

Erzurum Valiliği'ndan yapılan  açıklamada, Kükürtlü maden ocağında göçük altında kalan ve yaşamlarını yitiren 7 işçiden 5'inin Rüstem Aksakal, Mikail Yılmaz, Şafak Yörük, Güngör Ünal ve Ersin Yılmaz adlı işçiler olduğu belirtilirken, göçük altında kalan Şinasi Güzel ile Çetin Aktaş'ın çıkırılması için  çalışmaların devam ettiği bildirildi.

7 YARALI

Göçük altında kalan 2 işçiye ulaşılmaya çalışılırken, 7 kişi yaralı kurtarıldı.

Aşkale İlçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Kükürtlü Linyit Kömür Ocakları'ndaki grizu patlaması 500 metre derinlikte saat 10.30'da meydana geldi.

22 işçinin vardiyada çalıştığı maden ocağında, patlama sonucu ocağın büyük bir bölümü çöktü. 22 madenci göçük altında kalırken, patlama sırasında ocak girişine yakınında bulunan işçilerden bir bölümü yaralı olarak kurtarıldı.

Haberin Devamı

Aşkale Belediyesi İtfaiye ekipleri, Erzurum Çimento Sanayii'ne (ERCİMSAN) ait Kurtarma Timi, 9'ncu Kolordu Komutanlığı arama kurtarma ekipleri ile Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği elemanlarının müdahalesi ile 7 işçi, 1.5 saatlik bir çalışma sonunda göçük altından yaralı olarak kurtarıldılar.

Yaralı işçileden 4'ü Erzurum Numune, 3 ise Erzurum Aziziye Araştırma Hastanesi'nde tedavi altın alındı. Göçük altından 5 işçinin cesetleri çıkarıldı.

KURTARMA EKİPLERİ ZEHİRLENDİ

Erzurum Vali Vekili Gülihsan Yiğit göçük altında halen 11 işçinin bulunduğunu ve çalışmaların güçlükle yürütüldüğünü belirtti. Vali Vekili Yiğit, "Şu anda göçükte gaz sızıntısı var. Bu yüzden kurtarma ekiplerimiz ocakta uzun süre kalamıyor. Göçükten çıkan kurtarma ekiplerinin bazıları zehirlendi. Ambulaslarda tedavileri yapılıyor'' dedi.

"PATLAMANIN ŞİDDETİ İLE SAVRULDUK"

Aziziye Arıştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan Zafer Ateş, hala patlamanın şokunu yaşadığını belirterek şöyle konuştu:

"Biz ocakta 08.00-16.00 saatleri arasında çalışan birinci vardiyadaydık. Ocakta çalıştığımız bir sırada şiddetli bir patlama oldu. Kulakları sağır eden patlamanın etkisi ile savrulduk. Sonra bulunduğumuz bölüm üzerimize çöktü ve göçük altında kaldık. Kıpırdayamıyorduk. Bağırmaya başladım. Kurtarma ekiplerinin yardımı ile çıkarıldım.''

Haberin Devamı

EMEKLİLER GÖREVE ÇAĞRILDI

Göçük olayının yaşanması ardından Aşkale Belediyesi hoparlörlerinden yapılan anonsla daha önce ocakta çalışıp, emekli olanlar yardıma çağrıldı.
Ocakta arama kurtarma çalışmalarına katılan emekli madencilerden Murat Top, 7 işçinin sağ kurtarılmasında büyük başarı olduğunu belirterek, "4 işçiyi ölü çıkardık, üzgünüm'' dedi.

Bu arada patlama sonrası maden ocağı önü ilçelilerin akınına uğradı. Göçük altındaki yakınlarından haber almaya çalışan vatandaşları, jandarma güçlükle durdurdu.

Öte yandan Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürü Yalçın Mumcu, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, göçüğe inen arama ve kurtarma ekibi elemanlarının, 7 işçinin cesedinin gördüklerini söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!