40 yıl sonra volkanik patlama

Güncelleme Tarihi:

40 yıl sonra volkanik patlama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 00:00

İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adaları içinde yer alan El Hierro adasının güneyinin 5 kilometre uzaklığında ve denizden 900 metre derinlikte volkanik patlamalar oldu.

Haberin Devamı

İspanya'da en son volkanik patlama olayı 1971 yılında, Kanarya Adaları'ndaki La Palma adasında bulunan Teneguia yanardağında görülürken, Ulusal Jeoloji Enstitüsü yetkilileri, 40 yıl aradan sonra bu kez El Hierro açıklarında meydana gelen volkanik patlamaları doğruladı.

El Hierro'nun güneyinde 5 kilometre uzaklıkta ve denizin 900 metre altında, geçtiğimiz pazartesi meydana geldiği belirtilen volkanik patlamanın adaya herhangi bir zarar vermediği açıklandı. El Hierro'da 19 Temmuz'dan bu yana 9 binden fazla yer sarsıntısı meydana gelirken, uzmanlar olası bir volkanik patlama uyarısında bulunmuştu.

Yaklaşık 268 kilometrelik yüzölçümü ile bölgedeki en küçük ada olan El Hierro'da denizin altında, karaya yakın olası bir yeni volkanik patlama riskine karşı adadaki La Restinga bölgesinin boşaltılmasına karar verildi. Kırmızı alarma geçirilen bölgede tedbir amacıyla 600 kişinin geçici olarak evlerini boşaltacağı ve adanın başkenti Valverde'ye getirileceği açıklandı. El Hierro'da asker dahil, çok sayıda acil yardım ekibi tedbir amacıyla bulundurulurken, ada halkına olası bir volkanik patlama ve büyük deprem anında yapılacaklar hakkında bilgi veriliyor.

Haberin Devamı

Jeoloji uzmanı Joan Marti, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, bu tip deniz altındaki bir volkanik patlamanın sürme riskinin 10 gün kadar olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!