4 şubat "Dünya kanser günü"

Güncelleme Tarihi:

4 şubat Dünya kanser günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 09:31

DSÖ, dünya genelinde kanser hastalığının kontrolü için çalışan en önemli sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Kanser Karşıtı Birlik (UICC) ile ortaklaşa düzenledikleri etkinliklerin bu yılki temasını, “Kanser Bile Önlenebilir” olarak belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl 4 Şubat gününü, dünya üzerinde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanser konusundaki bilinci artırmak için “Dünya Kanser Günü” olarak kabul ediyor.

DSÖ'nün resmi internet sitesinden derlediği bilgilere göre, DSÖ istatistikleri, 2015 yılına kadar 85 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybedeceğini gösterirken, bireylerin yaşantısını çok da etkilemeyecek bazı basit önlemlerin alınmasıyla dahi ölüm oranının ciddi şekilde düşeceğini ortaya koyuyor.

KANSER HASTALIĞINI TANIMAK

DSÖ, UICC ile bu yıl kampanya konusunun “Kanser Bile Önlenebilir” şeklinde belirlenmesinin, yaygınlığına karşın insanların bu hastalık hakkında yeterince bilgi sahibi olmamasından kaynaklandığını kaydediyor.

Kanser hakkında toplumların bilincini artırmak ve ön yargıları azaltmak isteyen kampanyanın en önemli hedefi, insan vücudunu etkileyen yaklaşık 100 kanser türünden 40'ının “önlenebilir”, erken teşhis ile “tedavi edilebilir” özelliklere sahip olduğunun bilinmesi.

Üye ülkelere çağrı yapan DSÖ, kanserin “önlenebilir” boyutuna vurgu yapılmasını, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla vatandaşların kendi önlemlerini almaya teşvik edilmesini istiyor.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

DSÖ ve UICC'nin ortak kampanyalarına göre, kişilerin öncelikli olarak kanser hastalığına yakalanmamak için bazı yaşam alışkanlıklarını değiştirmeleri, ardından, kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak şekilde düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaları gerekiyor.

Kişinin hangi sıklıkta sağlık kontrolünden geçeceği yaşına, kendisinin ve ailesinin sağlık geçmişine bağlı olarak değişeceğinden, sağlık kontrollerinin sıklığına doktorun karar vermesi gerekiyor.

DSÖ, benzer kampanyaları yürütecek ülkelerden, kampanyada şu temel önlemlere özellikle vurgu yapılmasını istiyor:
“Derhal sigarayı bırakın, mümkün olduğunca pasif içici olarak yer alacağınız ortamlardan uzak durun.

Alkol tüketiminizi mutlaka kontrol altına alın, doktorunuzun izin verdiği miktarların üzerine çıkmayın.

Güneş ışığına korumasız ve uzun süre maruz kalmak, farklı cilt kanserlerini önemli ölçüde tetikliyor, bu nedenle uzun süre güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının.

Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile kilonuzu kontrol altına almaya çalışın, ufak kaçamaklar yapsanız da yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirin, sağlıklı yemeklere ağırlık verin, hazır gıdalardan uzak durun.

Kansere neden olduğu belirtilen enfeksiyonlara karşı kendinizi koruyun.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!