4 milyarlık Da Vinci şov

Güncelleme Tarihi:

4 milyarlık Da Vinci şov
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2011 11:45

Rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci’nin dokuz eseri bu hafta ilk kez toplu halde İngiltere’nin ünlü müzesi National Gallery’de sergilenecek.

‘Leonardo da Vinci: Milan’da bir Ressam’ adlı sergi 9 Kasım 2011’den 5 Şubat 2012’ye kadar kişi başı 16 sterline (yaklaşık 50 lira) gezilebilecek. Ancak Londra’daki sergi İngiltere için oldukça stresli olacak. Çünkü eserlerin çalınması ya da hasar görmesi halinde İngiliz vergi mükelleflerinin cebinden 1.5 milyar sterlin (4.2 milyar lira) çıkacak. Sergide her bir da Vinci eseri özel olrak takviye edilmiş cam kasalara asılacak. Sigorta meblağının 4 milyarı aşması İngiltere’de eleştirilere hedef oldu. Zira paha biçilmez kraliyet el yazmalarının olduğu Milli Kütüphane bile 64 milyon sterline sigorta edildi.
Kayıp sanılan tablo da var
Rekor sayıda ziyaretçi beklenen sergide da Vinci’nin 18 yıl ‘Saray ressamı’ olarak Milano’da çizdiği tablolar sergilenecek. Bunlar arasında da Vinci’nin uzun yıllar kayıp olduğu sanılan ‘Salvator Mundi’ (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı eseri de yer alıyor. Leonardo da Vinci’nin Fransa Kralı 12. Louis için 1506-1513 yılları arasında yaptığı tablo, 1649 yılında İngiltere Kralı 1. Charles’ın koleksiyonuna geçmiş, daha sonra kaybolmuş, hatta yok olduğu düşünülmüştü. 1990’lı yıllarda Marki de Ganay’ın koleksiyonunda ortaya çıkan eserin, Leonardo’nun öğrencilerine ait olduğu sanılmış ve 1999 yılında Sotheby’s tarafından düzenlenen müzayede de sadece 332 bin dolara satılmıştı. Tablo, 2005 yılında Amerikalı sanat simsarlarının eline geçince Leonardo da Vinci’ye ait olduğu ortaya çıkmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!