4. maddeye ret

Güncelleme Tarihi:

4. maddeye ret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümeti dışarıdan destekleyen CHP, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Yasa Tasarısı'nda karşı çıktığı 4. maddeye ‘ret' oyu vererek, isteğe bağlı din eğitimi düzenleyen bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını sağladı.

Koalisyonda ortaya çıkan bunalım, Başbakan Mesut Yılmaz'ın ANAP Grubu'na ağırlığını koymasıyla aşıldı. Yılmaz, ‘‘4. madde çıkarılmasına rağmen, tasarıyı Meclis'ten geçirip, reformu uygulayacağız. İleride bazı yeni önlemler alınabilir'' dedi.

CHP, RP ve DYP'nin oyları ile reddedilen 4. madde tutanaklarına göre oylamaya 518 milletvekili katıldı. 300 milletvekili ret, 214 milletvekili kabul oyu verdi. Bir üye çekimser kalırken, mükerrer kullanılan üç oy da iptal edildi. Oylamaya DYP'den 11, ANAP'tan 5, RP'den 6, DTP'den 4, DSP'den 2, BBP'den 2 ve bağımsızlardan 3 milletvekili katılmadı.

DSP'den Yüksel Aksu, Hilmi Develi, Tahir Köse, Cevdet Selvi, Veli Aksoy'un yanı sıra DTP'den Gencay Gürün, ret oyu kullandı. CHP firesiz ret verdi. RP'den Ersönmez Yarbay çekimser kaldı. 4. maddeye uzun süredir karşı olduğunu ilan eden CHP, önceki akşam krizi tırmandırdı. Bunun üzerine ANAP yöneticileri, CHP'lilere, ‘‘Bunu metinden çıkarırsanız, biz de tasarının reddedilmesini sağlarız. Çünkü bu şekliyle, kendi tabanımızı ve grubumuzu ikna edemeyiz'' tehdidinde bulundular.

CHP tutumunda ısrar edince, devreye Bülent Ecevit girdi. Ecevit, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ı, CHP yöneticilerine yollayıp, ‘‘Hükümeti yıkmak istediğiniz anlaşılıyor. Hükümeti yıkıp, kurulacak bir seçim hükümetiyle erken seçimi planlıyor olabilirsiniz. Hükümeti yıksanız bile bu tasarıyla yıkmayın. O zaman tabanınıza anlatamazsınız'' mesajını iletti. CHP'nin ağır toplarından Aydın Güven Gürkan, Seyfi Oktay, Şahin Ulusoy da Ecevit'e hak vererek, grup yöneticilerine, ‘‘Bu dirençten vazgeçin'' önerisini götürdüler. CHP Grup Başkanvekili Önder Sav ise Baykal'ın kesin talimatını hatırlattı ve uygulamada ısrar etti. Oktay ve Gürkan'ın, ‘‘5'inci sınıfı bitiren öğrencilerin Kuran kursuna gitmesi yerine bugünkü sistemin devamı sağlanmış olur. Laikliği savunuyor gözükürken, geriye adım atmış oluyoruz'' mesajı da, CHP'yi vazgeçiremedi.

Maddenin reddedilmesinin ardından, Başbakan Yılmaz, ‘‘4. madde pürüzünü çözemedik. CHP, muhalefetle birlikte oy kullanmakta ısrarlı davrandı. İkna edemedik. Ama, bu tasarıyı 4. madde çıkarılmasına rağmen, Meclis'ten geçirip, reformu uygulayacağız. İleride bazı yeni önlemler alınabilir'' dedi. Tasarının mimarlarından ANAP'lı Avni Akyol ise Yılmaz'la görüştükten sonra, ‘‘Tasarıyı firesiz geçirme şansımız görünürse devam ederiz. Aksi halde tasarıyı tehlikeye atmayız. 4. madde hükümlerini ek bir düzenlemeyle yeniden gündeme getiririz. Ya da tekriri müzakere isteriz'' dedi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Agah Oktay Güner de ‘‘Bu konuyu çözecek başka imkanlar var. Kuran kursları yönetmeliğini değiştirerek sorunu çözebiliriz. Din eğitimiyle ilgili boşluk olmaz'' dedi. CHP Lideri Baykal ise Meclis'in iradesine saygı gerektiğini belirtti ve‘‘Madde yeniden gündeme getirilirse, tavrımızda değişiklik olmaz. Biz, maddenin özüne karşıyız'' dedi.

ANAP ÖNERGESİNE RET

4. maddenin benimseneceğini planlayarak, 5. madde için önerge hazırlayan ANAP'ın bu önergesi CHP desteğiyle reddedildi. ANAP'lı Yıldırım Aktürk'ün, rehberlik çalışmalarına ek olarak, ilköğretimde,‘‘ öğrencilerin beceri ve yeteneklerini belirleme olanakları için, din eğitim ve öğretimi dışında, esas dersleri aksatmayacak biçimde, ek dersler konulabileceği''ni içeren önergesi, ‘‘din eğitim-öğretimi dışında'' ibaresi nedeniyle rededildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!