4 günde kuruldu

Güncelleme Tarihi:

4 günde kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2003 01:55

Erdoğan, sorunları yaşamamak için bakanların listesini önceden Çankaya Köşkü'ne gönderdi. Yaşar Yakış, Ertuğrul Yalçınbayır kabine dışı kaldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, hükümeti kurmakla görevlendirildikten 4 gün sonra sunduğu kabine listesi, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından aynen onaylandı. Erdoğan sorun yaşamamak için listeyi önceden Köşk'e gönderdi. Gül, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 3 Kasım seçimlerinden beri ulaşmak için yoğun çaba harcadığı Başbakanlık koltuğuna nihayet kavuştu. Erdoğan, Başbakanlık görevini Gül'den bugün devralıyor.

Erdoğan, kabine listesini yeni hükümeti kurmakla görevlendirildikten 4 gün sonra hazırlayarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sundu. Erdoğan, Gül hükümetinin kuruluşu sırasında Çankaya Köşkü'nde yaşanan sıkıntının yinelenmemesi için kabine listesini önceden Sezer'e gönderdi. Sezer, listeyi inceledikten sonra Erdoğan'ı Köşk'e çağırarak, hükümeti onayladı.

Kabinede en büyük sürpriz Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yerlerinin değiştirilmesi oldu. Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, Kültür Bakanlığı'na kaydırılırken, Kültür Bakanı Hüseyin Çelik de Milli Eğitim Bakanı oldu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çevre Bakanlığı'na kaydırıldı.

BAKANLIK SAYISI AZALDI

Tüzmen'
den boşalan devlet bakanlığına atama yapılmayarak kabine sayısının azalması sağlandı. Gül kabinesinde 24+1 olan bakan sayısı, Erdoğan kabinesinde başbakan ile birlikte 22+1'e indi.

SEZER AYNEN ONAYLADI

Erdoğan, Sezer ile 35 dakika süren görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın sunduğu listeyi aynen onayladığını söyledi. Erdoğan'ın kabinesinde kendisinin dışında tek yeni ismin bulunmaması listenin Sezer'den sorunsuz geçmesinde etkili oldu.

Gül hükümeti kurarken, Cumhurbaşkanı Sezer, halen bakan olan isimlerle ilgili olarak ayrıntılı bir ‘inceleme’ yapmıştı.

AKŞİT DE GİDİCİ

Erdoğan,
Kültür ve Turizm bakanlıkları ile Orman ve Çevre bakanlıklarının birleştirileceğini, kısa zamanda yapılacak yasal düzenlemeden sonra kabinenin yeniden şekilleneceğini kaydetti.

Buna göre Turizm Bakanı Güldal Akşit'in kabine dışı kalması gündeme gelecek. Bu değişiklikten sonra Kültür Bakanı Erkan Mumcu, Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapacak.

MGK DA BİR EKSİLDİ

Gül'
ün Başbakan Yardımcılığı ile birlikte Dışişleri Bakanlığı'nı da üstlenmesiyle, Erdoğan hükümeti, Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bir kişi eksildi. Gül hükümetinde 8 olan MGK üyesi bakan sayısı Erdoğan kabinesinde 7'ye düştü.

GÜL'LE BİRLİKTE HAZIRLADI

Siirt'te pazar günü milletvekili seçildikten sonra salı günü yemin ederek, aynı gün Sezer'den hükümeti kurma görevini alan Erdoğan, kabine listesine ilişkin çalışmalarını dün sonuçlandırdı. Erdoğan, dün saat 11.00'da parti genel merkezine geldi. Erdoğan'dan 45 dakika sonra Gül, genel merkeze ulaştı. Erdoğan ile Gül, 15 dakika kadar görüştükten sonra birlikte genel merkezden ayrılarak cuma namazını kılmak için Meclis Camii'ne geçtiler.

Gül ağırlığını hissettirdi

ABDULLAH
Gül, iş dünyasından gelen yoğun baskılar nedeniyle Tayyip Erdoğan'ın da sıcak baktığı ‘ekonominin patronluğu’ yerine, yeni kabinede kendi istediği gibi Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Gül, çoğunun değiştirilmesi beklenen kendisine yakın bakanların kabinede kalmasını sağladı. Kendisine yakın bakanlar olan Devlet bakanları Mehmet Aydın, Beşir Atalay ve Ali Babacan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Bakanı Sami Güçlü'nün yerlerini korumalarında etkili oldu.

Kabine dışı kaldılar

BAŞBAKAN Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Çevre Bakanı İmdat Sütlüoğlu kabine dışı kaldı. Yalçınbayır, savaş tezkeresine karşı tutumu nedeniyle, Yakış ise gafları ve Gül'ün bu göreve kalmak istemesi nedeniyle bakanlıktan oldu. Sütlüoğlu'nu da Erdoğan'ın Rize'den hemşerisi olması kurtaramadı.

Cuma namazında birlikteydiler

TAYYİP Erdoğan ve Abdullah Gül, dün cuma namazını Meclis Camii'nde birlikte kıldılar. Erdoğan camiden ayrılırken gazetecilerin ‘‘Köşk'e çıkacak mısınız?’’ sorusunu ‘‘Bir yere çıkmıyorum’’ diye yanıtladı. Erdoğan'ın yanıtını duyamayan gazetecilerin soruyu yinelemeleri üzerine de Gül, Erdoğan'ın bugün çıkmayacağını söyledi. Sonra durum değişti. Erdoğan ve Gül genel merkeze gelerek 15.30'a kadar birlikte çalıştılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!