4 bin yıllık aşk şiiri

Güncelleme Tarihi:

4 bin yıllık aşk şiiri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2002 12:06

Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı, şair ve çevirmen Talat Sait Halman, bundan tam 4 bin yıl önce Sümerliler tarafından yazılan, tarihin ilk aşk şiirini 14 Şubat'ta okuyacak. Halman, Sevgililer Günü nedeniyle Ankara Üniversitesi'nde bir şiir dinletisi düzenliyor.

Haberin Devamı

İnsanların sevgi anlayışlarının ya da bunun bir ifade biçimi olan şiirin tarih boyunca hiç değişmediğini belirten Halman,  "Bunun en önemli kanıtı, 4000 yıl önce yazılan ve Sümerliler'e ait olan aşk şiiri" dedi. Halman, 14 Şubat günü Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi'nde gerçekleşecek "Şiir ve Sevgi" dinletisinde bu şiiri de dinleyenlerle paylaşacağını söyledi.

Halman, çağımızda şiir anlayışının çok heyecanlı olmaya başladığını, bunun en önemli nedeninin ise duygu ve ifade özgürlüğünü kullanabilme becerisi olduğunu dile getirdi.

Aşkın evrensel olduğuna ve dünyanın neresinde olursa olsun aynı şekilde ifade edildiğini söyleyen Halman, "Çok önce söylenen şiirler bile bugün bizim duygu ve düşüncelerimize ışık tutabiliyor" dedi.

Sümer, İbrani, Yunan, Bizans, Arap, İran, Orta Asya'dan sevginin  çeşitli kültürlerde şiire yansımasını dinleyenlere sunacak olan Halman, Mevlana, Yunus, Kanuni, Fuzuli, Karacaoğlan, Shakespeare, Nedim, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Külebi gibi şairlerden örnekler de verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!