4 bin yıl önce databank

Güncelleme Tarihi:

4 bin yıl önce databank
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2001 13:47

Günümüzde unutulmaması gereken bilgilerin yazıldığı 'databank'ın ilkel ilk versiyonu olarak nitelendirilebilecek bir tablet, günümüzden 4 bin yıl öncesine ait belgelerin çıkarıldığı Kültepe-Kaniş höyüğünden çıktı.

Haberin Devamı

Kayseri-Malatya karayolunun 22. kilometresinde bulunan Kültepe- Kaniş Höyüğü'ndeki kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Tahsin Özgüç, MÖ (Milattan Önce) 2 binli yıllarda burada yaşamlarını sürdüren halk ile Asur Ticaret Kolonileri'ne ait belgeler ve eşyaların gün ışığına çıkarıldığı höyükte bu yıl 400'ü aşkın eser bulduklarını bildirdi. 

Eserler arasında iki kral arasında yapılan anlaşma metninden, ticari mektuplara, altın ve gümüş iğnelerden, dev testilere kadar birçok çivi yazılı tablet ile eşya bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Özgüç, şunları söyledi:

''Bunların içinde not defteri olarak da tanımlayabileceğimiz bir tablet, bu özellikte ele geçirdiğimiz en büyük tablet oldu. Yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda, 8 santimetre eninde olan bu tablet bir tüccara ait.

Haberin Devamı

Gelişen teknoloji ile ceplere giren mini bilgisayar özelliğindeki databankın ilk versiyonu olan bu tablette, tüccarın kimden ne kadar alacağının bulunduğu, hangi tüccarla ne zaman görüşeceği, Asur'daki tüccarlardan ne zaman mektup geldiği, eşinin gönderdiği mektuba karşılık yazacağı gibi notlar var. 140 satırdan oluşan bu tablette tüccar hangi şehre ne kadar kalay göndereceği, ne kadar gümüş alacağını belirtiyor, ayrıca kralın ne zaman uyarıda bulunduğunu da not ediyor.'' 

ÇOK ZENGİN OLMAK, KAÇAKÇI TÜCCARI KURTARAMAMIŞ

Prof. Dr. Tahsin Özgüç, kişilerle ilgili yöneticilerin af çıkardığı tabletlerin bulunduğu kazı alanında, çivi yazılı bir tabletin, zenginliğin kaçakçılık için kurtuluş yolu olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Ä°smi verilmediÄŸi ve çok sayıda ticaret yaptığı için çok ünlü bir zengin olduÄŸu anlaşılan bir tüccarın, kraliçe tarafından kaçakçılık yaptığının belirlendiÄŸini anlatan Prof. Dr. Özgüç, ''kraliçe, birçok kaçakçıya af çıkarırken, bu tüccarı, zenginliÄŸine, gözünün yaşına bakmadan hapse atmış'' dedi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!