4 bin 200 üniversiteli GAP'ta

Güncelleme Tarihi:

4 bin 200 üniversiteli GAPta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gençler, Güneydoğu'ya ve yeşile sahip çıkıyor. 12 üniversiteden 4 bin 200 öğrenci, 5 Kasım'da GAP'ta dünyanın en büyük kış kampını kuracak. ‘Yeşil Öncü’ adlı kampanya çerçevesinde dikilecek olan 500 bin fidan ve 2 milyon meşe palamutu, Samsat ve Kahta topraklarına hayat verecek.

CUMHURİYETİN 75. yılında klasik müzik ve bale ile tanışan Güneydoğu, 5 Kasım'da da Türkiye'nin en büyük çevre etkinliğine sahne oluyor. 12 üniversiteden 4 bin 200 öğrenci, Adıyaman'a 2 milyon meşe tohumu ekip, 500 bin fidan dikecek. 5 Kasım'da başlayıp 15 gün sürecek dünyanın en büyük kış kampında, Samsat ve Kahta'nın çıplak tepeleri ile dere yataklarına bölge tarihinin en ciddi ‘yeşil’ yatırımı yapılacak. Projenin mimarı, İTÜ Metalurji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Duman, ‘‘Yeşil Öncü kampanyası, bugüne kadar yapılmış en büyük üniversitelerarası çevre etkinliğidir’’ dedi.

100 OTOBÜS

Güneydoğu'ya yapılacak çevre çıkarmasına İstanbul'daki 7 üniversite 100 otobüsle katılıyor. 5 Kasım'da İstanbul'dan yola çıkacak dev konvoya, ambulans, seyyar telsiz istasyonu ve malzeme kamyonları ile trafik araçları eşlik edecek. Adıyaman-Kahta karayolu üzerinde kurulan kampa, GAP bölgesindeki 5 üniversiteden 1000'i aşkın öğrenci de bulundukları illerden gelecek. Üniversitelere başta Başbakanlık Tanıtım Fonu olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı, Orman Bakanlığı, Adıyaman Valiliği, TEMA Vakfı ve Türk Eczacılar Birliği destek veriyor.

‘Yeşil Öncü’

adlı etkinliğe İstanbul'dan katılacak olan İstanbul, İstanbul Teknik, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, Boğaziçi ve Marmara üniversiteleriyle, GAP bölgesinden kampa katılan Harran, İnönü, Gaziantep, Dicle ve Fırat üniversiteleri, ücretsiz olarak kampa gidecek öğrencilerin idari izinli sayılacaklarını açıkladılar.

ATA'YA ARMAĞAN

Kampın 5'inci günü olan 10 Kasım'da da özel bir program uygulayacak olan gençler, ‘Yeşil Kahta’Ata'ya armağan edecek. Atatürk'ün yaşama gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te Adıyaman'ın Çelikhan İlçesi'ne bağlı Pamukçay yakınlarındaki 1650 metre yüksekliğindeki tepede, 4 bini aşkın genç saygı duruşunda bulunacak. Bu görüntüler TRT tarafından bütün dünyaya aktarılacak. Öğrenciler, kampın ilk günlerinde Kahta ve Samsat ilçelerinde saha ve akarsu yataklarında ağaçlandırma çalışmaları yapacak. Ayrıca erozyonun önlenmesi amacıyla 20 ayrı noktada çalışma yürütecek.

SANATÇI DESTEĞİ

Üniversitelilerin eğlenmeleri için de çeşitli etkinlikler hazırlayan düzenleme komitesi, gölet kenarında 250 metrekarelik bir sahne hazırladı. Kampta akşamları sürpriz etkinliklerle müzik dinletileri gerçekleştirilecek. Amatör öğrenci gruplarının yanısıra aralarında ‘Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi, Yeni Türkü, Ezginin Günlüğü, Haluk Levent’in de bulunduğu topluluk ve sanatçılar konserler verecek.

KAMPA 10 DOKTOR

Gençlerin kamp süresince yaşayabilecekleri sağlık sorunları için 5 ambulans, 1 helikopter ve 1 ambulans uçağı hazır tutulacak. Kampta 10 uzman doktor, 12 hemşire ve 20 stajyer doktor görev alacak. Kamp boyunca günlük bir gazetenin çıkarılması tasarlanırken, 2 haftalık ‘Yeşil Öncü’ etkinliği, 5 ayrı kamera ekibi ile görüntülenerek belgesel haline getirilecek.

Gençlere 225 bin ekmek 5.5 ton et

GÜNEYDOĞU'daki kamp için ordu tarafından sağlanan 40'ar kişilik 120 adet yatakhane çadırında konaklayacak olan üniversitelilere, 60 yemekhane çadırı, 2 revir çadırı, 10 komuta çadırı ve 5 erzak ve mutfak çadırı hizmlet verecek.

Çevreci öğrenciler için 225 bin ekmek, 7 bin paket makarna, 2.5 ton pirinç, 5.5 ton et, 3 ton tavuk, 4.5 ton salam, sucuk, sosis, 40 bin yumurta, 150 bin litre içme suyu ve 10 kamyon dolusu sebze ve meyve hazırlandı. Kampın banyo, tuvalet gibi altyapı sorunlarını ise araziye prefabrik tesisler kuran Adıyaman Valiliği çözüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!