350 bin metrekarelik Akşehir Gölü'nde 1 metrekare su

Güncelleme Tarihi:

350 bin metrekarelik Akşehir Gölünde 1 metrekare su
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2008 12:36

KONYA’nın Akşehir İlçesi’nde bulunan Akşehir Gölü küresel ısınma ve bilinçsiz su tüketimi sonucu tamamen kurudu. Geçmişte 350 bin metrekarelik su alanına sahip gölden geriye, yaklaşık 1 metrekarelik bir su kaynağı kaldı.

Haberin Devamı

Nasreddin Hoca’nın yoğurt mayaladığı Akşehir Gölü kurudu. Bir zamanlar yüzlerce ailenin balıkçılıkla ve kamışçılıkla geçindiği göl çevresindeki köyler, hızla göç veriyor. Onlarca balıkçı evi, adeta çöl ortasında kalmış yapılara benziyor. Afyonkarahisar’ın Sultandağı İlçesi Üçküyü Beldesi Belediye Başkanı, Eber ve Akşehir Gölleri Sulama Birliği Başkanı Osman Koçer, 1972’de belde nüfusunun 2 bin 700 olduğunu belirterek, “Şu anda nüfusumuz 700’e kadar düştü. 200 aile balıkçılıkla ve kamışçılıkla geçinirdi. Istakoz yetişriciliği yapardı. Şimdi köyde kalan nüfusumuz hayvancılık ve tarım yapıyor. Nüfusumuz hızla düşüyor” dedi.

Gölün kurumasını bilinçsiz su kullanımına ve gölü besleyen akarların üzerine yapılan gölet ve barajlara bağlayan Koçer, “Akşehir Gölü çevresinde dünyanın en iyi kirazı yetişir. Fakat bu kiraz bahçelerinin büyük bölümünde vahşi sulama yapılıyor. Ayrıca gölü besleyen Erkmen, Kınaztepe, Seyirtler, Selevir, Kırkça, Ağaçlar derelerinin üzerine set çekip, gölet ve barajlar yapıldı. Bu nedenle de Akşehir gölü beslenemez oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

1 METREKARELİK BİRİKİNTİ KALDI

Mayıs 1970’de su seviyesinin 2.1 milyar metreküp’e kadar çıktığı Akşehir Gölü şu anda tamamen kurumuş durumda. Gölün kuzey bölgesinde bir tek yeraltı su kaynağı kalmış. Köylüler, “Yaklaşık 1 metrekare olan bu su kaynağında o kadar az su bulunuyor ki, kaynaktan kanal kazarak hayvanlarımızı besleyecek su çıkarmak istedik. Ancak, kaynaktaki su bir türlü kazdığımız küçük kanallara yürümedi. 350 bin metrekarelik gölden kala kala bu bir metrekarelik su kaldı” diye üzüntülerini dile getirdi.

CAN SUYU GEREKLİ

Eber ve Akşehir Gölleri Sulamea Birliği Başkanı Osman Koçer, göle acil olarak can suyu verilmesi gerektiğini vurgulayarak, gölün özellikle kuzey bölgesinde sondaj çalışması yapıldığında su bulunabileceğini savundu. Koçer, buralara açılacak kuyularla göle can suyu verilebileceğini kaydetti. Gölün son misafirleri olan onlarca filamingo kuşunun da teker teker öldüğünü söyleyen Koçer, “Göl üzerinde her gün kuş ölüleri buluyoruz. Şu ana kada ölü filamingo sayısı 100’e yaklaştı. Kuşlar susuzluk ve açlıktan ölüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Göl çevresindeki köylerde kullanılan ve ‘Pat Pat’ adı verilen araçlarla gölün kuruyan yüzeyinde gezinen Osman Koçer, “Gölün yüzeyi öylesine kurudu ve toprak öylesine sertleşti ki, Pat Pat dediğimiz araçlarla, gölün tamamında gezinebiliyoruz. Bölgeyi incelemeye gelen gazetecileri, uzmanları göl yüzeyinde bu araçlarla dolaştırıyoruz” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!