Eski bakanların 3 davası ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Eski bakanların 3 davası ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2005 10:02

Yüce Divan’da yargılanan eski Enerji bakanlarından Cumhur Ersümer hakkındaki 3 dava daha affa girdi. Mavi Akım’ı mercek altına alan Divan, Rusya ile yapılan anlaşmaların örneklerini istedi.

ESKİ Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan’ın Yüce Divan’da yargılanmalarına dün devam edildi. Daha önce haklarındaki 9 iddia yargılama dışı bırakılan sanıklardan Ersümer hakkındaki 3 dava daha affa girdi.

Davanın dün yapılan beşinci duruşmasında Yüce Divan, Ilgın Termik Santralı, Koruluk Baraj İnşaatı ve Baklan Ovası 4. kısım ana kanal inşaatına ilişkin Ersümer hakkında açılan davaların kesin hükme bağlanmasının, ‘Ecevit affı’ olarak bilinen 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası uyarınca ertelenmesine karar verdi.

OYÇOKLUĞU İLE

Ara kararı açıklayan Yüce Divan Başkanı Mustafa Bumin, Ersümer hakkındaki erteleme kararının, Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Mustafa Yıldırım ve Serdar Özgüldür’ün, ‘öncelikle zaman aşımı hükümlerinin uygulanması’ gerektiği yolunda karşı görüşleri ve oyçokluğu ile alındığını söyledi. Bumin, bu suçlamalara ilişkin davaların ana dosyadan ayrılarak, gerekçeli kararın yazılması için ayrı esasa kaydedilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

TANIK DİNLENECEK

Yüce Divan, iddia makamındaki Başsavcı Nuri Ok’un geçen duruşmadaki, tanık dinlenmesi yönündeki talebini de kabul etti. Bumin, resmi belgelere karşı tanık dinlenemeyeceği yönündeki Ersümer’in avukatı Bülent Acar’ın isteminin Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (CMUK) göre reddedildiğini açıkladı. Bumin, bu aşamada Talat Ertürk, Budak Dilli, Metin Başlı, Emine Aybar, Tuncay Derman, Necdet Pamir ve Gökhan Bildacı’nın bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmelerine karar verildiğini belirtti. Bumin, Başsavcı Ok’un diğer istemleri hakkında şu an için karar verilmesine gerek bulunmadığını da söyledi.

MAVİ AKIM SORULARI

Yüce Divan, Rusya ile doğalgazla ilgili yapılan sözleşme ve protokoller, Mavi Akım Projesi kapsamındaki anlaşmalar, sözleşmeler ve protokollerinin Türk onaylı örneklerini de istedi. Haziran 1997’den, 2005’e kadar Türkiye’nin yıllar itibarıyla tahmin edilen enerji ihtiyacının ne olduğu da soruldu.

Eski bakanların ‘sanık’ sıkıntısı

ANAP’lı eski Enerji bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan, Anayasa Mahkemesi’ndeki Yüce Divan duruşmasından önce koridorda buluşarak kısa bir süre sohbet etti. Daha sonra Yüce Divan’ın 5. oturumunun yapıldığı salona geçen bakanlar, gazetecilerin ‘sanık’ tabelası arkasında kendilerini görüntülemesi sırasında sıkıntılı dakikalar yaşadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!