3 bilezikle hayata bağlandı

Güncelleme Tarihi:

3 bilezikle hayata bağlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 10:35

Şanlıurfa'da ilköğretim 4. sınıfa giderken evlendirilen 7 çocuk annesi Yıldız Yıldız, 3 bileziğiyle mahallesinde açtığı bakkal dükkanın ardından Şanlıurfa Belediyesinin verdiği mikrokrediyle, 2,5 metrekarelik dükkanda tavuk döner satarak hayata tutunmaya çalışıyor.

Yıldız (34),kadınların çalışmasının “hoş görülmediği” hatta “ayıp olarak” algılandığı bir ailede büyüdüğünü belirtti.

Ailesinin ilk zamanlarda okumaya karşı çıkması nedeniyle 9 yaşında eğitime başladığını aktaran Yıldız, okulu her zaman çok sevdiğini dile getirdi.

“DÜĞÜNÜMDE KİTAPLARIMI GÖRÜNCE AĞLADIM”

Ailesinin isteğiyle daha önce hiç tanımadığı eşiyle “görücü usulü” 14 yaşında evlendirildiğini ifade eden Yıldız, okula gittiği bir dönemde evlendirilmesine çok üzüldüğünü, okumamanın şimdiye kadar içinde bir ukde kaldığını anlattı.

Yıldız, “Düğünümün olduğu gün çok ağladım. Çevremdekiler, ailemden ayrılacağım için ağladığımı sanıyorlardı. Aksine, bulunduğum odada kitaplarımı ve önlüğümü görmüştüm. Bu nedenle ağlıyordum” dedi.

BALIKLIGÖL'DE DÖNER DÜKKANI

Eşinin fabrikada asgari ücretli çalıştığını, daha önce geçimlerini çok zor koşullarda sürdürdüklerini aktaran Yıldız, o dönemde eşine destek olmayı çok istediğini kaydetti.

Kadınların evlerde oturmak yerine üretmesi ve çalışmasını savunan Yıldız, bu amaçla evde dikiş dikerek aldığı 3 bileziğiyle, geçen yıl mahallesindeki küçük bir bakkal dükkanını kiralayarak iş hayatına atıldığını anlattı.

Bir müşterisinden Belediyenin kadınlara mikrokredi vererek kendi işlerini kurma imkanı sunduğunu duyduğunu belirten Yıldız, bunun üzerine uygulamadan yararlanmak için başvurduğunu ve bir süre sonra bin YTL destekle, Balıklıgöl yerleşkesindeki 2,5 metrekarelik iş yerinde yaklaşık 2 ay önce döner büfesi açtığını bildirdi.

Eşi ve ailesinin ilk zamanlarda iş yeri açmasına tepki gösterdiklerini dile getiren Yıldız, “Ancak zamanla aile bütçeme katkı sunduğumu ve çalışma azmi görünce durumu kabullendiler” dedi.

“AKRABALARIM ÇALIŞTIĞIM İÇİN KONUŞMUYOR

Günlük ortalama 20-25 YTL kazandığını ifade eden Yıldız, kız kardeşinin de yanında çalışmaya başladığını aktardı.

Döner dükkanı nedeniyle bakkala zaman ayıramadığı için eski iş yerini bir süredir çalıştıramadığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

“Çalıştığım için bazı akrabalarım benimle konuşmuyor. Onlara göre, çalışmak ayıp. Ancak ben çalışırken mutluyum ve hayata daha güvenle bakıyorum. Artık kocamın eline bakmıyorum. Çocuklarıma giysilerini kendi paramla alıyorum. Kadınlara tavsiyem, çalışmak istediklerini eşleriyle yapıcı bir şekilde konuşmaları. Kavga ve şiddetle isteklerinizi karşınızdakine kabul ettiremezsiniz. Bölgede, kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması çok önemli. Bütün kadınların evlerinden çıkarak çalışmaları gerektiğini düşünüyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!