28 HAZİRAN : Paul Anka Açıkhava'da

Güncelleme Tarihi:

28 HAZİRAN : Paul Anka Açıkhavada
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 00:00

Bu akşam müzik kariyerinin 48. Yılını kutlayan Paul Anka, unutulmaz “Diana” şarkısı ile binlerce kişiyi hayallerinde bir yolculuğa çıkaracak. Sanatçı kendi bestesi olan Frank Sinatra’nın “ My Way”i gibi, pekçok bildik şarkıyı da seslendirecek. Paul Anka, İstanbul’da ilk kez bir konser verecek. Sanatçı geçen yıl özel bir gecede sahneye çıkmış ve sadece davetliler için söylemişti. Konser 21:00'de Harbiye Açıkhava'da...

Haberin Devamı





PAUL ANKA

Paul Anka, Tarihin en popüler, en başarılı sözyazarlarından biri. Sanat hayatında 47. yılını dolduran Anka, bunu 28 Şubat’ta “Rock Swings” adını verdiği albümle kutladı. Rock Swings 80 ve 90’ların en popüler parçalarının Paul Anka tarafından yorumladığı bir “toplama” albüm.Bu albümle Paul Anka Nirvana, REM , Oasis, Van Halen ve bir çok ünlü grup yada sanatçının parçalarına yeni ve değişik bir yorum getirdi.

2006 yılında tüm tünyada piyasaya cıkacak olan Rock Swings, Billboard listerinde ilk 10 a yerleşip, Amazon-Almanya’da 1 numara oldu. İlk ayda sadece Avrupa’da 25.000 sattı.

Hayatı boyunca göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı, Haziran 2006’da Kanada - Toronto’da bulunan “Walk of Fame” kaldırımına “Yıldız”ı eklenecek.

Gecen sene 4 Cd den oluşan , bir “Best of” albümü yayınlayan sanatçı tüm dünyadaki sevenlerinin karşısına bir kez daha çıktı. Kariyeri boyunca 124 albüm yayınlayan Anka, Billboard tarafından tarihin en başarılı 21. Sanatçısı seçildi. Böylelikle Anka, Elvis ve Beatles gibi eskimeyenlerden olduğunu ispatladı. Yaptığı şarkılar onlarca ünlü tarafından seslendirildi, birçok sanatçının albümüne parçalar verdi ve onların liste başı olmalarında büyük rol oynadı.

Bu zamana kadar Paul Anka şarkıları çeşitli mecralarda 150 milyonun üstünde çalındı (BMI İstatisliği) ve albümleri 60 milyonun üstüne sattı. (BMI İstatisliği). 3 tane bir numara olan şarkı yaptı.( “Diana” “Lonely Boy” ve “You Are Having My Baby”) , 22 tane ilk 20 ye giren ve 33 tane ilk 40 a giren parçası oldu. Japonyaca ,Almanca, İtalyanca, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 10 un üzerinde albüm yaptı. “Ogni Vita” ile 3 milyon Single ve 15 Milyon sattı.

Ottowa’da büyüdü. Şarkı sözü yazarlığını, aldığı İngilizce ve Gazetecilik eğitimleri sayesinde geliştirdi. 16 yaşındayken kendinden büyük olan “Diana” için yazdığı parça Paul Anka için bir devrim oldu. “Diana” dünya üzerinde 20 milyondan fazla sattı. 18 yaşına girmeden , listelerin ilk 20’sinde 5 tane parçası vardı. (“Lonely Boy” , “Puppy Love”, “You Are My Destiny” , Put Your Head On My Shoulder” ) 1950’lilerin sonunda Paul Anka herkes tarafından tanınan şarkıcı ve sözyazarıydı.

900’ü aşkın şarkısı, Elvis Presley, Barbara Streisend, Tom Jones, Buddy Holly, Linda Ronstadt, The sex Pistols, Gypsy Kings, Robbie Williams gibi isimler tarafından seslendirildi.

Özellikle Frank Sinatra’nın seslendirdiği “My Way” bunlar içinde apayrı ve unutulmaz bir yere sahip. David Foster, Michael Jackson, Richard Max, gibi bir çok söz yazarı ve şarkıcıyla da ortak çalışmalar yaptı.

TV , ve Film endüstrisi için bir öok müzik yaptı. 1962 yılında “The Tonight Show” için yaptığı müzik (tema) 1.400.000 kez den fazla kullanıldı. Kevin Costner ‘ın başrolünü oynadığı “No Way Out” filmi için yaptığı “The Longest Day” adındaki tema, En iyi Film müziği dalında Oscar’a aday gösterildi.

27 Nisan günü Ottowa’ da “Paul Anka Günü” olarak kutlanmaktadır. Kanada’nın tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı Anka, Kanada’nın en büyük ve prestijli ödüllerinden biri olan : “Kanada Truzim ve Ticaret” ödülüne layık görülmüştür.

5 kızı olan Anka, 2001 yılında ilk defa büyükbaba olmuş, 2004 yılında ise ikinci torunu Dünyaya gelmiştir..

Elvis , Beatles, Frank Sinatra gibi efsanelerle aynı sahneyi paylaşmış, Günümüz dünyasında yaşayan ve tarihe tanıklık eden en ünlü isimlerin başında gelen Anka, Müzik dünyasına kattıklarından dolayı “Yaşayan Efsane” olmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!