255 milyar dolarlık borsaya kepçe darbesi

Güncelleme Tarihi:

255 milyar dolarlık borsaya kepçe darbesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 00:00

Kavşak inşaatı çalışmaları sırasında bir kepçe operatörünün fiber optik kabloyu koparması yüzünden dün İMKB’de işlemler ancak 14.30’da başlayabildi ve tek seans yapılabildi. Geniş bir kitleyi etkileyen arıza ile ilgili olarak inşaat şirketi hakkında tazminat davası açılacak. İMKB yönetiminin bugünkü genel kurulda arıza ile uğranan kaybın tazmin edilmesini görüşmesi bekleniyor.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB), dün İstinye Park önündeki kavşak inşaatı çalışmaları sırasında fiber optik kablonun kopması sonucu işlemler gecikmeli olarak tek seans yapılabildi. İşlem gören tüm hisse senetleriyle piyasa değeri yaklaşık 255 milyar doları bulan İMKB’de işlemlerin yapılmamasına yol açan teknik arıza, İstinye Park önündeki kavşak inşaatında dün sabaha karşı çamura saplanan kamyonu kurtarmaya çalışan kepçe operatörünün dikkatsiz bir şekilde toprağı derin kazması sonucu fiber optik kabloyu koparmasından kaynaklandı.

14.30’A KADAR AÇILMADI: İMKB Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Telekom hatlarının kopması nedeniyle veri yayın kuruluşlarından kaynaklanan nedenlerle yatırımcılara veri yayını yapılamadığı bildirildi. Hisse senetleri piyasası seansının açılış saatinin ertelendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, tahvil ve bono piyasası ile yabancı menkul kıymetler piyasası işlemlerini normal seans saatleri içerisinde devam edildiği bildirildi. İMKB veri yayın kuruluşlarını, tüm aracı kurumları ve hisse senedi yatırımcılarını olumsuz etkileyen hat arızası, dün öğleden sonra saat 14.00’te ikinci seansın normal açılışına da yetişmedi. Türk Telekom ve İMKB teknik ekibinin de destek verdiği yoğun çalışmaların ardından İMKB’de ikinci seans 14.30’da başlayabildi. Öğleden sonra yarım saat gecikmeli açılan seans, yarım saat gecikmeli olarak 17.30’da tamamlandı.

TAZMİNAT KONUSU GENEL KURULDA: İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Bu bir iş kazasıdır. Telekom ve belediye acil müdahalelerinden dolayı teşekkür ederim. Umarım, bir daha başımıza böyle bir şey gelmez" derken, aracı kurumlar bu duruma büyük tepki gösterdi. Turkish Yatırım Genel Müdürü ve İMKB Yönetim Kurulu üyesi
/images/100/0x0/55ea87d2f018fbb8f886048d
Berra Kılıç, dün meydana gelen arıza ile ilgili olarak, "Yol üzerinde uzun süredir çok yoğun bir çalışma sürüyordu, bu kaza bizi hiç şaşırtmadı. Hep yüreğimiz ağzımızdaydı, sadece böyle bir felaketle ne zaman karşılaşacağımızı bilmiyorduk" dedi. "Herkes zarar etti, aracı kurumlar kaybetti" diyen Kılıç, şözlerine şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi, İstinye Park yol inşaatını yapan özel şirketten tazminat isteneceğini açıklıyor. Acaba bu tazminat talebi sadece kablo bedelini mi kapsıyor, yoksa İMKB’deki iş kaybını da kapsıyor mu bilmiyorum. İMKB’den bireysel olarak dava açan olmayabilir. Ancak ben İMKB yönetim kurulu üyesi olarak genel kurulda bu tazminat konusunu gündeme getireceğim."

GEÇ BAŞLADI, HIZLI YÜKSELDİ: Bu arada İMKB’de, arıza nedeniyle zamanında yapılamayan ve 14.30’da başlayan birinci seansta endeks hızlı yükseldi. İMKB 100 endeksi, gecikmeli tek seansta 1.751 puan arttı ve 52 bin puanın da üzerine çıkarak, 53 bin 94 puana çıktı. Hisse senetleri de, ortalama yüzde 3.19 oranında değer kazandı. Açılış seansı emir girişi 14.30-14.40 arasında yapıldı. Açılış işlemleri saat 14.40-14.45 arasında, sürekli müzayede ise 14.45’te başladı.

Komisyon zararı 1.5 milyon YTL

İSTANBUL
Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) günlük işlem hacmi, değişmekle birlikte ortalama 1.5 milyar YTL civarında gerçekleşiyor. Dün İMKB’de tek seans yapıldığı dikkate alınırsa en az 750 milyon YTL’lik bir işlem hacminin yapılamadığı söylenebilir. Borsa aracı kurumları, yaptıkları işlemlerden binde 1.5 ile binde 2 civarında komisyon alıyorlar. Buradan hareketle 750 milyon YTL işlem hacminde, binde 2 üzerinden hesaplandığında, yaklaşık 1.5 milyon YTL’yi buluyor.

Arıza bir gün sürseydi hesaplar altüst olurdu

TÜRKİYE
Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, borsada bir süre işlem yapılamaması ile ilgili sorunun yarım günde çözülmüş olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Öztangut, grevde olan Türk Telekom’un yine de hemen tamir yoluna gittiğini ve önemli bir arızayı yarım gün gibi bir sürede tamir ettiklerini belirterek, "En azından bir işlem gününü işlemsiz geçirmedik. Bir işlem gününü işlemsiz geçirmek çok daha sakıncalı bir şeydi. Yabancı yatırımcılar, dünyanın her yerinde belli işlem günlerinde belli işlemleri yapacağını hesap ederek hareket eden kurumlardır. Onları bir gün işlemsiz bırakmak, hesapları altüst etmek anlamına gelirdi" diye konuştu. Öztangut, aracılık sektörü açısından yarım gün iş yapamamanın bir iş kaybı yarattığını dile getirdi.

Grev yüzünden onarım gecikti

İSTİNYE’de yol inşaatı nedeniyle kazı çalışması sırasında çamura saplanan kamyonu kurtarmak isteyen kepçe operatörünün kopardığı biri bakır, diğeri fiber optik kablonun bağlanmasında Telekom grevi yüzünden sorun yaşandı. İstinye Park Alışveriş Merkezi önündeki kavşak inşaatında çalışan Çakır Yapı’ya ait bir hafriyat kamyonu dün saat 02.00 sıralarında çamura saplandı. Kamyonu kurtarmak isteyen kepçe operatörü Celil Sak, dikkatsiz ve kontrolsüz bir şekilde toprağı derin kazdığı için bölgede İMKB’nin de bağlantılarını sağlayan kabloları koparttı. Dün öğleden sonra fiber optik kablo bağlandı. Ancak bakır kablonun bağlanmasında Telekom grevi yüzünden sorun yaşandı. Kablo onarımı için taşeron şirketle anlaşıldı. Şirket elemanları kabloyu onarırken, Telekom işçileri gelerek tepki gösterdi ve bunun grev kırıcılığı olduğunu ileri sürdü.

Kepçe operatörüne mala zarar vermekten gözaltı

POLİS
mala zarar vermekten hakkında işlem yaptığı kepçe operatörü Celil Sak ile Şantiye Şefi Ragıp Güneşdoğdu gözaltına alarak İstinye Polis Merkezi’ne götürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada "Kablonun koptuğu sabaha kadar hiçbir kuruma ve yetkiliye bildirilmedi. Olay İMKB’nin faaliyete geçmesi ve sistemlerin çalışmaması üzerine anlaşıldı. Yapımı süren yol inşaatı, İstinye Park tarafından üstlenilmiştir. Müteahhit firmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir ilişkisi bulunmamaktadır. Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü, müteahhit firmaya ceza uygulayacaktır" dendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!