CHP'li Gürsel Tekin'den çarpıcı iddia

Güncelleme Tarihi:

CHPli Gürsel Tekinden çarpıcı iddia
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 13:25

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacıların "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" yapılarak, Mart 2014'te oy kullanacak seçmenler haline getirildiklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı ise bir yabancının Türk vatandaşlığı hakkını elde edebilmesi için için 5 yıl kesintisiz Türkiye'de ikamet etmesi gerektiği yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Tekin, bu iddiasına kanıt olarak da, Suriye'den Türkiye'ye sığınanlardan, Mersin'de yaşayan Halep doğumlu Mohamad M. adlı Suriye vatandaşının, 12 Ağustos 2013 tarihinde Türk vatandaşlığına kabul edilmesini örnek gösterdi.

Tekin, yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların, seçim öncesinde vatandaş yapılmasına ilişkin CHP'li çeşitli milletvekillerinin defalarca soru önergesi verdiğini, ancak yanıt alınamadığını da söyleyerek, "Biz sorduk cevap vermediler ama sonunda tespit ettik. Suriye’de yaşanan savaştan kaçan Suriyeli göçmenler vatandaş yapılarak, çeşitli illerde seçmen yapıldı. İşte belgesini de bulduk. Mersin’in Akdeniz İlçesi’nde yaşayan Halep doğumlu, Mohamad M. 12.08.2013 tarihinde vatandaş yapılmış. İkamet ettiği adreste aynı soyadı taşıyan bir kadın sığınmacıyla birlikte 3 kişi daha oy kullanacak. Bunların da belgeleri elimizde" dedi.

Tekin, hükümete şu soruları yöneltti;

* Vaktiyle savaşlardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Çeçenlere, Kuzeyden gelen Kürtler’e vatandaşlık vermeyen devlet, AKP hükümeti eliyle Suriyeli sığınmacılara bir kaç ay içinde hem de seçimlere aylar kala nasıl vatandaşlık verdi, onları nasıl seçmen yaptı?
* Bütün yanlışlarına kılıf bulmakta mahir olan AKP hükümeti bu hukuksuzluğu nasıl meşrulaştıracak?
* Şimdiye kadar kaç sığınmacıya vatandaşlıkla birlikte, seçme seçilme hakkı verildi?
* Vatandaşlık alan sığınmacılar hangi illere dağıtıldı?

CHPli Gürsel Tekinden çarpıcı iddia
OTURMA İZNİ İLE TC VATANDAŞLIĞI AYRI

İçişleri Bakanlığı kaynakları ise, CHP'li Tekin'in iddialarının araştırıldığını söylemekle yetindi.

Hükümetin, Suriyeli sığınmacılara "oturma izni" ve "çalışma izni" verilmesinin önünü açtığını kaydeden Emniyet kaynakları, ancak bunun vatandaşlıktan farklı olduğunu kaydettiler.
Türkiye'de 6 aydan fazla bir süre için oturma ve çalışma izni için başvuran yabancılara, bu izinle birlikte bir "yabancı kimlik numarası" verildiğini kaydeden kaynaklar, bu kimlik numarasının amacının sadece yabancı ülke vatandaşının Türkiye'deki bürokratik işlemlerini kolaylaştırmak olduğunu, ancak bunun "T.C. vatandaşlık numarası ile karıştırılmaması gerektiğini" de vurguladılar.
Aynı kaynaklar, TC Vatandaşlık numarası sahiplerinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarını, seçme ve seçilme hakları bulunduğunu, oysa "yabancı kimlik numarası" olanların, seçme ve seçilme hakkı bulunmadığını da belirttiler.

YABANCI KİMLİK NO "99" İLE BAŞLIYOR


Çalışma Bakanlığı kaynakları ise, yabancı ülke vatandaşlarının çalışma izni sahibi olmak için, önce oturma izni sahibi olmaları gerektiğini, oturma izni verilen yabancılara da "99" ile başlayan bir kimlik numarası verildiğini vurguladılar.
Bu kimlik numarasının "kişiye özel" olduğunu, yabancı ülkesine dönse bile, numaranın başkasına verilmediğini belirten kaynaklar, şu bilgiyi verdi; "99 ile başlayan yabancı kimlik numarası, Türkiye'de oturma iznine sahip yabancıların bürokratik işlemlerini yapabilmelerini sağlıyor. Bu numara ile, e-devlet sisteminden bile yararlanabiliyorlar".

GÜRSEL TEKİN'İN PAYLAŞTIĞI KİŞİNİN TC NUMARASI; 74 İLE BAŞLIYOR

Gürsel Tekin, , "Suriyeliler seçim öncesinde önce Türk vatandaşı, sonra seçmen yapılıyorlar" iddiasıyla gündeme getirdiği Mohamed M.'nin nüfus cüzdanının bir kopyasını da paylaştı. Mohamed M.'nin nüfus cüzdanındaki TC Kimlik numarası 74 ile başlıyor.

İÇİŞLERİ BAKANI İDDİALARI YALANLAMIŞTI: VATANDAŞLIK İÇİN 5 YIL GEREKİR

Gürsel Tekin'in, "hükümete sorduk, yanıt alamadık" iddialarına karşılık, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in bu konuda bir başka CHP milletvekilinin, Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz'ın soru önergesi Ağustos 2013'te yanıtladığı belirlendi.
Güler, "Suriyeliler vatandaş ve seçmen yapılıyor mu" sorusunu yönelten Eryılmaz'a, şu yanıtı vermişti;

"5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesine göre, bir yabancının Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için ikamet izni ile kesintisiz olarak Türkiye’de en az 5 yıl ikamet etmesi gerekmektedir. Bu sebeple ülkemizde bulunan Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığını kazanmaları söz konusu değildir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!